AngelBird AV PRO CFast 2.0 Review – Evolutia cardurilor Compact Flash

AngelBird este o firma care produce medii de stocare pentru fotografii si videografii cu pretenti. Produsele lor sunt premium, asta se reflecta in preturile lor si in calitatea produselor. In urma cu putin timp vorbeam de cardurile lor SDXC cu certificare V60 ( vezi review ). Astazi va voi arata cum au reusit sa evolueze formatul Compact Flash. AngelBird AV PRO CF 2.0 de 256 GB este cardul despre care vom vorbi astazi.

 

 

Formatul CFast 2.0 vine cu viteze maxime de ~550 MB/s la citire si la scriere, asta este echivalent cu performanta unui SSD intern cu interfata SATA 3. Aceste viteze de scriere sunt utile pentru camerele video high-end compatibile pentru inregistrarea secventelor 4K, 5K, 6K si 8K in format RAW. Camerele foto care pot profita de aceste viteze sunt seria 1Dx Mark II si Mark III de la Canon. AngelBird AV PRO CF 2.0 ofera o constructie solida si este rezistent la impactul cu solul. Acest card rezista la praf, apa, raze x, vibratii si nu este afectat de socurile ESD ( Electro Static Discharge ). AngelBird AV PRO CF 2.0 este capabil sa ofere o viteza constanta de scriere si o rezistenta in timp pentru cele mai prietentioase medii de utilizare. In randurile urmatoare am sa va arat de ce este capabil

 

 

Specificatii cheie:

 

 

  • Disponibil in capacitati cuprinse intre 128 GB si 1 TB;
  • Viteza de 490 MB/s la scriere si 550 MB/s la citire (  viteze sustinute pentru capacitatea de 128 GB );
  • Ideal pentru inregistrarea video 4K si 6K si fotografierea RAW cu cadenta mare;
  • Rezistenta la socuri, vibratii, umezeala, raze-x, variatii de temperatura si socuri ESD;
  • Cardurile vin fara eticheta, branding-ul fiind gravat pe corpul cardului;
  • Functii: Senzor de temperatura, TRIM, ECC, EMS protection, parametrii Smart;
  • Dimensiuni: 42.8 × 36.4 × 3.3 mm;
  • Greutate: 10 grame.

 

 

Inspectie Vizuala

 

AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (1) AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (5)

AngelBird livreaza produsele in ambalaje premium cu grafica minimalista si de bun gust.

AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (9) AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (10)

Cardul se prezinta intr-un toc de spuma si unul de plastic.

AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (11)

AngelBird AV PRO CFast 2.0 nu are eticheta – Gravarea datelor pe care se face cu laserul.

AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (12)

Conectorii CFast 2.0 seamana cu interfata SATA 3 de la unitatile de stocare de 2.5 inch ( viteza insa este comparabila ).

AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (13)

Pe spate sunt gravate laser cateva detalii despre produs.

Optional la comanda se poate opta pentru gravarea datelor proprietarului pe card.

AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (2)

Alaturi de AngelBird AV PRO CFast 2.0 a sosit si un cititor CFast 2.0.

   AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (4)

AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (14) AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (15)

In cutia cititorului gasim un cablu premium USB 3.2.

AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (17) AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (18)

Cititorul este realizat din metal solid, acesta fiind cel mai robust cititor de carduri pe care am pus mana.

AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (19)

Locasul conectorului USB Type-C permite o conexiune solida si asigura evitarea deconectarii accidentale a cablului.

Exista si un comutator Read-Only pe cititor.

AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (20)

Partea frontala a cititorului.

Acesta vine si cu doua leduri de activitate.

AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (22) AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (23)

Un kit solid si rapid.

Utilizare

 

AngelBird AV PRO CFast 2.0 este un card de memorie pentru camerele anului 2020. Multe dintre brandurile actuale folosesc in DSLR, Mirrorless si camerele video rapide astfel de carduri. Cel mai la indemana exemplu este Canon, acestia au integrat formatul CFast 2.0 in 1Dx Mark III. In aceasta camera un card precum AngelBird AV PRO CFast 2.0 este potrivit pentru inregistrarea video 5.5K in format RAW cat si pentru rafalele ultra-rapide de cateva sute de fisiere RAW. Formatul CFast 2.0 a evoluat de la Compact Flash si a ajuns sa ofere printre cele mai bune performante pentru fotografi si videografi. Analizand piata tentinta utilizarii acestui card este mai mult pe partea de camere video, cele foto fiind orientate catre XQD de cele mai multe ori.

 

AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (24)

 

AngelBird CFast 2.0 PRO este un card cu constructie solida din aluminiu si plastic. Lipsa etichetei se incadreaza in minimalismul specific AngelBird. Tot pachetul este simplu, are un design de bun gust si o calitate solida. La fel si cititorul de carduri, acesta este un bloc solid de metal care se simte “indestructibil” in mana. Personal nu am vazut un cititor de carduri atat de solid niciodata. AngelBird pregatesc un cititor dual si pentru cardurile de memorie SDXC. Cardul de memorie va rezista fara probleme fizic in uz intens pentru 2-3 ani de zile fara probleme ( cel putin la exterior ). Interesant este ca cei de la AngelBird au inclus in card un senzor de temperatura, acesta tine in limite de functionare optime cipurile de memorie si nu permite supraincalzirea acestora. Racirea cipurilor se face pasiv se pare, datorita carcasei metalice. Corectia erorilor este si ea o dotare de luat in seama, functia previne coruperea datelor. Pe scurt AngelBird s-a intrecut pe sine la realizarea acestei serii, exact cum a redefinit Sony SD-urile cu seria Tough.

 

AngelBird AV PRO CFast 2.0 - 01 (7)

 

 

 

 

Performanta

 

 

Pe partea de performanta, noul AngelBird AV PRO CFast 2.0 sta  foarte bine. Stiu asta pentru ca specificatiile declarate il incadreaza la egal cu unele SSD-uri de 2.5 inch cu interfata SATA 3. Aceste CFast-uri mi se par o miniaturizare a formatului de stocare amintit mai devreme. Iata cum se descurca in comparatie cu SSD-urile de 2.5 inch si un exemplar CFast 2.0 de la ProGrade:

 

AngelBird Crystal

Cardul AngelBird bate concurenta in CrystalDisk Mark.

AngelBird ATTO

Scrierea datelor in pachete de 8, 16 si 32 MB se face la viteze optime.

Aceste pachete simuleaza scrierea fotografiilor pe card.

Test Transfer

La testul real de transfer a 30 GB de date, CFast-ul de la AngelBird a iesit iarasi castigator.

Se impune foarte bine in fata concurentei.

 

 

 

Performanta cardului AngelBird AV PRO CFast 2.0 este demna de performantele unui Canon 1Dx Mark III pe filmare si fotografiere. Pe partea de video acest card poate sustine vitezele de scriere la inregistrarea video alaturi de  BlackMagic Pocket 6K, Canon C200, Z-Cam E2-S6 si Canon EOS C700. Toate camerele amintite inregistreaza 6K in format standard sau RAW. AngelBird AV PRO CFast 2.0 este un card de memorie ultra-rapid pentru orice necesitate a videografilor. Se poate folosi la nevoie si ca SSD extern alaturi de cititor.

 

 

 

Concluzie

 

 

AngelBird redefineste experienta utilizatorilor cu cardurile de memorie. Ramai impresionat de design-ul cardului, performanta si simplitatea prezentarii in ambalaj. Constructia este un element de top la card, dar mai ales la cititorul de memorie care este solid ca un bloc de metal neprelucrat. Abia astept sa lanseze varianta pentru duala pentru carduri SD. Performanta cardului si a cititorului sunt de top, acestea livreaza exact ce se promite pe hartie si ofera incredere fotografilor si videografilor in produse ( vezi review-ul cardurilor SD ). Pretul cititorului de CFast 2.0 este de 400 lei, iar cardul testat de 256 ajunge sa coste ~1800 lei in Romania. Produsele AngelBird CFast si SD sunt disponibile in Romania la WestBuy ( vezi oferta completa ).

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).