Macbook Pro de 14 si 16 inch echipate cu M1 Pro si M1 Max sunt aici – Bucuria Fotografilor si a Videografilor

Aseara in cadrul evenimentului Apple de aseara s-au prezentat viitoarele MacBook Pro-uri de 14 si 16 inch. Aceste doua laptopuri vin cu silicon custom Apple si noile procesoare M1 Pro si M1 Max. Fiecare dintre aceste cip-uri ofera o arhitectura pe 5 nanometri care sunt structurate in: nuclee cpu / nuclee gpu / modul de encoding/decoding si multa conectivitate Thunderbolt 4 + Spatiu de lucru pentru multimple monitoare 4K.

 

 

Evolutia siliconului Apple sub forma lui M1 pana la M1 Max.

Specificatiile noilor laptopuri sunt disponibile in imaginea de mai sus.

Memoria RAM este acum unificata intre nucleele grafice si cele de procesor ( va fi interesant de vazut cum se va face managementul resurselor ).

 

Odata cu introducerea acestor laptopuri, Apple admite ceva greseli de design luate de dragul minimalismului. Printre aceste reintroduceri de functii se numara: MagSafe 3, adaugarea unui jack 3.5 mm + port HDMI si a unui cititor de SD-uri ( neclar insa daca este UHS-II sau nu ). Touch bar-ul dispare si el, iar tastatura “veche” se intoarce si ea.

 

Conectivitatea prezentata intr-o singura imagine.

 

Rezolutiile si diagonalele ecranelor noilor MacBook Pro de 14 si 16 inch.

 

Noile panouri din laptopuri sunt Liquid Retina XDR care aduc 1000 niti de luminozitate si culori extraordinare. Acestea sunt luate de la ecranul de ~6000 Euro din portofoliul actual. Implementarea Apple ProMotion ofera refresh rate adaptiv intre 60-120 Hz pentru fluiditate si economie mare de baterie.

Implementarea unui astfel de panou va bucura fotografii si videografii.

 

Pe partea de stocare noile laptopuri vin cu maxim 8 TB de stocare SSD cu viteza de 7.4 GB/s ( mai exact Apple ajunge sa integreze PCIe 4.0 ). Pe langa asta memoria RAM unificata este LPDDR5 ( acestea fiind primele laptopuri cu o astfel de memorie ). Puterea de procesare ale noilor M1 Pro si M1 Max va fi suficienta pentru editare video 4K si 8K in mai multe stream-uri zic cei de la Apple.  Aceste doua laptopuri le vad excelente pentru fotografi si videografi care sunt mereu pe drum si au nevoie de o experienta usoara de utilizare.

 

 

Personal consider noile MacBook Pro-uri de 14 si 16 inch un real pas in fata si imbunatatiri majore pe tot spectrul de specificatii ( vezi poza de mai sus ).  Preturile de pornire in SUA pentru varianta de 14 inch este de 1999 Dolari ( 8 nuclee CPU + 14 Nuclee GPU ) si 2499 Dolari pentru ( 10 nuclee CPU si 16 nuclee GPU ). In cazul ambelor modele, memoria unificata este de 16 GB.

 

 

In Romania precomenzile vor incepe in curand, iar produsele APPLE se pot achizitiona la noi de la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta )CEL.ro ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ). Toate link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar prin achizitia din ele ajutati functionarea blogului. Multumim!

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).