Am testat adaptorul AtomX CFast de la AngelBird – Util pentru posesorii de Atomos Ninja

In ultima perioada m-am jucat cu o multime de carduri de memorie de la AngelBird, iar printre cele mai rapide a fost varianta CFast ( vezi review ). Cei de la Angelbird au scos recent adaptorul AtomX CFast care transforma cardurile CFast 2.0 in SSD-uri cu interfata SATA 3 pentru utilizarea alaturi de recorderele externe Atomos Ninja V | Ninja V+ |  Shogun 7. Cardurile CFast 2.0 au la baza interfata SATA 3, iar adaptarea la un SSD de ~ 2.5 inch este foarte usor de facut si face foarte mult sens. Este de apreciat flexibilitatea oferita de AngelBird pentru cei care se incred in folosirea produselor proprii.

 

 

AtomX CFast este cel mai solid adaptor pe care am pus mana pana acum si mai mult ca sigur va livra o performanta pe masura. Cel mai probabil diferenta de performanta a cardului cu sau fara adaptor va fi insesizabila ( cel putin cu cardurile Angelbird ). Pentru a putea descarca materialele din AtomX este nevoie de adaptorul optional USB-C la SATA 3. Am testat si adaptorul / cardul in scenarii similare si am sa va arat in paragrafele urmatoare cam la ce trebuie sa va asteptati.

 

Specificatii cheie AtomX CFast

 

  • Compatibitate: Doar cu cardurile CFast 2.0;
  • Format: 2.5 inch;
  • Interfata: SATA 3;
  • Performanta califucata pentru inregistrari 4K la 120p sau 6K 30p in format Apple ProRes RAW;
  • Constructie solida din metal;
  • Utilizabil cu adaptorul SATA 3 la USB-C.

 

 

Inspectie Vizuala

 

AtomX si adaptorul SATA vin in cutii cu design specific AngelBird.

AtomX arata intr-un mare fel si vine cu o constructie solida.

Interfata SATA 3.

Pe spate se gasesc si cateva informatii.

Interfata unui CFast si cea SATA se aseamana tare mult.

Interfata de conectare si alimentare a adaptorului SATA.

Compact si usor de folosit.

AtomX ofera o multime de flexibilitate pentru posesorii de CFast-uri.

 

 

Utilizare

 

Angelbird este primul producator care ofera un astfel de adaptor ( din ce stiu ). AtomX este foarte util pentru posesorii de CFast-uri si de recordere Atomos care suporta instalarea de SSD-uri cu interfata SATA 3. Astfel nu mai este nevoie sa investiti in alte SSD-uri Angelbird sau orice alt brand. Adaptorul este solid si asigura compatibilitate cu majoritatea producatorilor de carduri CFast. Deja daca esti investit mult in astfel de carduri si recordere externe Ninja va fi foarte usor sa iei in considerare un AtomX.

 

 

 

Adaptorul AtomX vine cu o constructie exemplara, iar asta se intampla datorita celor doua panouri metalice. Acestea panouri tin ferm si sigur interfetele de adaptare CFast la SATA 3 si le protejeaza de abuzul mecanic foarte bine. Rar mi-a fost dat sa dau peste astfel de adaptoare atat de solide. Totusi adaptorul costa aproape ~500 lei, deci cumva este de asteptat sa primesti un produs premium de banii astia.

 

Performanta

 

 

Pe partea de performante am testat performantele cardului CFast de la Angelbird separat, dar si cu adaptor. Iata cam care sunt cifrele de performanta in benchmark-uri si in testul de transfer:

 

Performanta CFast 2.0

 

In benchamark-urile ATTO si CrystalMark cardul afiseaza performante de ~350 MB/s in mod constant.

 

Citirea datelor din card se face cam cu ~337 MB/s in mod constant.

Scriere datelor se face cam cu ~279 MB/s si este o valoare respectabila.

Performanta CFast 2.0 + Adaptor AtomX

 

Utilizand interfata SATA 3 pare ca CFast-ul are mai mult avand spre o performanta mai buna.

Citirea se face nitel mai bine prin adaptor.

Si scrierea beneficiaza de un spor de performanta.

 

 

Cifrele de performanta difera putin cu adaptorul, dar in mai bine… lucru deloc rau. Acest lucru se intampla datorita portului Thunderbolt 3 pe care a fost testat adaptorul USB-C. Acelasi rezultat a fost obtinut totusi si cu un USB 3.2 de generatie actuala.

 

 

Concluzie

 

 

Adaptorul AtomX de la Angelbird vine cu o constructie impresionanta si nu afecteaza deloc performantele unui CFast 2.0 de calitate. Angelbird s-a gandit sa vina in ajutorul videografilor care au multe carduri in format CFast 2.0 si sa ii scuteasca de cheltuieli extra cu SSD-urile SATA 3. Costul adaptorului este cu mult mai mic fata de cat ar costa un SSD SATA 3 dedicat. Acest adaptor nu este pentru toata lumea, dar pentru cei care au nevoie, el va fi de un real ajutor.

 

 

AtomX nu este inca disponibil in Romania, dar poate fi comandat contra sumei de ~95 Euro pe site Angelbird ( vezi produs ). Pana ajunge totusi in Romania va invit sa cititi review-urile pentru SD-uri ( vezi material ) / CFexpress ( vezi material ) si CFast ( vezi material ). Produsele AngelBird CFast si SD sunt disponibile in Romania la WestBuy ( vezi oferta completa ). Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).