,

Backup pe discurile optice Blu-Ray

Share

Fotografi din ziua de astazi nu au absolut nici o scuza pentru a nu face copii de rezerva a datelor. Solutia de backup despre care vom discuta astazi sunt discurile optice. Acestea sunt cele mai ieftine si simple metode de a face backup pe termen mediu si lung. Discurile ieftine tind ca dupa cativa ani sa nu mai poata fi citite, insa exista si produse de calitate ce pot sa reziste pana la 1000 de ani. In acest moment folosesc ambele metode de back-up in paralel de ani de zile si sunt multumit de aceasta metoda „primitiva” de a te asigura ca datele sunt in siguranta.

 

Mediile Optice

 

Mediile optice nu mai sunt la moda in acest moment, insa pot fi un instrument puternic pentru back-up pe termen mediu si lung. Cel mai bun mediu optic pentru backup este standardul Blu-ray. Acesta nu a fost creeat pentru acest lucru, insa putem scrie cu ajutorul unei unitati optice compatibile pana la 128 GB pe un singur disc cu trei straturi.

 

Iata cateva recomandari despre aceasta metoda de backup:

 

  • Poti face backup pe discurile cu un singur strat de 25 Gb. Un disc BD-R simplu de calitate te va costa in jurul sumei de 5 lei. Brandurile pe care vi le recomand sunt: Verbatim, TDK, Traxdata.

 

  • Daca ai nevoie de back-up pe termen lung, cauta sa achizitionezi un Blu-ray cu tehnologie M-disc. Aceste discuri se gasesc AICI la kit de trei discuri pentru suma de 65 de lei. Sunt garantate sa rezite peste 100 de ani in conditii vitrege. Un articol detaliat despre M-disc gasiti AICI. Personal folosesc aceasta metoda pentru back-up de fotografii si informatii personale pe termen lung. Pentru a putea inscriptiona aveti nevoie de o unitate optica compatibila cu standardul M-disc. Modelul folosit de mine este un LG si este disponibil AICI.

 

  • Formatul BD-XL este o solutie de stocare de pana la 100 GB pe un singur disc. Formatul BD-XL poate fi inscriptionat cu unitatea optica recomandata mai sus. In acest moment varianta m-disc BD-XL nu exista in Romania, dar poate fi achizitionata de AICI.

 

  • Scrierea datelor pe toate mediile de stocare pentru back-up se va face la cea mai mica viteza posibila ( 2x – 4x ) pentru a pastra datele cat mai bine in structura discului.

 

m-disc

 

Formatul CD si DVD nu mai sunt o solutie fiabila pentru backup, acestea ocupa mult loc, iar majoritatea nu sunt de calitate foarte buna fiind fabricate in graba. Daca totusi aveti nevoie de CD si DVD si nu doriti sa investiti in sistemul M-disc va recomand produsele Tahyo Yuden. Formatul DVD a fost lansat si in varianta M-disc insa costurile nu se justifica pentru backup.

 

Va recomand cu caldura sa folositi formatul M-disc pe discurile optice Blu-ray pentru o durabilitate extinsa ce depaseste cu mult hdd externe. In curand am sa revin cu un articol despre backup pe hdd externe si sistemele NAS. Daca aveti intrebari va astept la adresa ghiduldslr@gmail.com

 

Mai multe din

,

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut