Calibrarea monitoarelor cu X-Rite i1 DISPLAY PRO

X-Rite i1 Display Pro este un colorimetru extrem de precis si usor de utilizat, ideal pentru fotografii si graficienii care au nevoie de un grad ridicat de acuratete in redarea culorilor. Acest colorimetru ofera posibilitatea calibrarii monitorului, laptopului, televizorului sau a proiectorului pentru o redare corecta a culorilor si a contrastului. Pe langa functia de calibrare, X-Rite i1 DISPLAY PRO poate monitoriza lumina din ambient, realizand corectia culorilor in functie de temperatura de culoare a luminii ambientale.

Calibrarea monitorului este o procedura necesara pentru cei ce doresc culori cat mai apropiate de realitate in fotografiile lor, atat pe monitor cat si pe hartie. Fie ca detinem 2-3 sisteme de tip desktop sau laptop, este necesara o calibrare pentru a avea o redare cat se poate de identica a unei fotografii indiferent de tip-ul si tehnologia de fabricatie a panoului monitorului.

 

Specificatii cheie X-Rite i1 Display PRO:

 • Culori precise, tonuri reale ale pielii si detalii in umbre si lumina;
 • Calibreaza cu precizie monitoare, laptop-uri si proiectoare;
 • Aplicatia ColorTrue face posibila calibrarea tabletelor si telefoanelor care ruleaza iOS si Android;
 • Ajustarea corespunzatoare a luminozitatii si a contrastului;
 • Genereaza un raport cu setarile alese pentru referinta;
 • Softul i1Profiler va permite salvarea a numeroase profile;

 

 

Inspectie Vizuala:

x-rite i1 display pro x-rite i1 display pro x-rite i1 display pro

Ambalajul in care vine livrat calibratorul ilustreaza functiile cheie ale produsului;

x-rite i1 display pro

In cutie se gaseste manualul – DVD cu software/drivere alaturi de calibratorul in sine;

x-rite i1 display pro

Calibratorul vine cu un cablu cu o lungime de ~175 cm si o contragreutate glisabila;

x-rite i1 display pro

Senzorul care realizeaza calibrarea monitorelor/proiectoarelor;

x-rite i1 display pro

Senzorul acoperit de acest panou de difuzie alb realizeaza corectia de culoare in functie de temperatura luminii ambientale;

x-rite i1 display pro

Filetul de 1/4 inch care permite atasarea calibratorului de un cap de trepied, stativ etc…;

x-rite i1 display pro

Este un dispozitiv usor si compact.

 

 

Software

 

i1 Display PRO vine alaturi de aplicatia i1Profiler, care permite calibrarea monitoarelor si a proiectoarelor, aceste functii sunt ilustrate si pe cutia produsului. Aplicatia este foarte usor si intuitiv de folosit chiar si pentru persoanele care au prima data contact cu un calibrator. Exista doua moduri de operare ale aplicatiei, Basic care ofera o interfata simplificata si Advanced care ofera ceva mai multe moduri de utilizare a calibratorului.

Cu ajutorul calibratorului si a aplicatiei i1Profiler se pot face trei lucruri unui monitor: calibrare –  masurarea uniformitatii si masurarea calitatii. Calibrarea este principalul proces de masurare care se realizeaza cu ajutorul senzorului integrat, el masoara culorile – contrastul  si luminozitatea. Pentru a creea un profil cat mai apropiat culorile reale, ce ar urma sa corespunda cu cele imprimate pe hartie.

u2414 calibrare

Stabilirea parametrilor de masurare: Punct de alb – Luminozitate- Gamma – Contrast-ul;

Totii acesti parametrii poti fi lasati la valorile sugerate de aplicatie sau pot fi modificate dupa bunul plac;

u2414 calibrare2

Stabilirea masurarii pe o paleta de patch-uri, sunt disponibile trei palete;

Mica – 118 culori | Medie – 211 culori | Mare – 462 de culori;

u2414 calibrare3

Calibratorul i1 Display Pro este conectat si este data de masurare;

Calibrarea cu cele 462 de culori dureaza ~8-9 minute;

u2414 calibrare4

Calibrare finalizata, aici se stabileste reminderul pentru o recalibrare periodica alaturi de numele profilului actual;

u2414 calibrare5 u2414 calibrare6

Pentru a verifica efectele calibrarii, avem la dispozitie o serie de imagini: lowkey – highkey – culori pentru a vedea diferentele;

Putem importa propriile imagini in format TIFF pentru a le analiza cu monitorul calibrat cat si necalibrat;

Masurarea uniformitatii se realizeaza prin impartirea suprafetei monitorului in noua patrate, se realizeaza o masurare a punctului de alb si a luminozitatii pentru fiecare patrat in parte. Este o procedura necesara pentru masurarea calitatii si a starii de uzura a unui panou de afisare, cu cat diferenta este mai mare intre cele noua suprafete cu atat este mai neindicata o folosire a monitorului respectiv.

uniformitate rogs

Iata o masuratoare de uniformitate pe laptopul ASUS Rog G751 jt;

Masurarea calitatii unui monitor se face cu ajutorul unui patch virtual ColorChecher Passport cu 24 de culori. Ea implica stabilirea de cadre calibrator daca un monitor este inca recomandat pentru utilizare pe baza unor masuratori de culoare. Masurarea in sine se poate realiza atat in centru cat si la colturile monitorului.

Masurarea calitatii 2

Pe baza acestor 24 de culori se stabileste calitatea monitorului;

Masurarea calitatii

Monitorul DELL U2414H a trecut cu brio testul de calitate, atat in centru cat si la colturi;

 

Utilizare

 

 

X-rite i1 Display Pro a fost folosit pentru a calibra urmatoarele monitoare: DELL U2414H – Benq BENQ SW2700PT – Eizo S2202w – Eizo ColorEdge . Alaturi de doua laptopuri ASUS Rog G751 cu lcd IPS si un ASUS X205. Calibrarile in majoritatea cazurilor au “incalzit” si au corectat tentele de culoare alaturi de o imbunatatire semnificativa a gradientelor.

Calibrarea monitorului este recomandata sa se faca macar odata pe luna, pentru persoanele care editeaza zilnic pentru a nu avea surprize la print. De retinut este ca si imprimanta trebuie calibrata similar ca un monitor pentru a nu exista diferente dintre ceea ce se vede pe monitor si ceea ce se asterne pe hartie.

Este un produs usor de utilizat atat ca hardware cat si ca software. Acomodarea cu toate optiunile si functiile se face in timp, de aceea recomand lucrul cu modul basic la inceput. De mentionat ca acest calibrator poate calibra si tablete/smartphone-uri cu ajutorul aplicatiei Color True, mai multe informatii sunt disponibile aici.

 

 

Concluzie

 

 

i1 Display Pro este un calibrator care se potriveste tuturor nevoilor de calibrare ale fotografiilor profesionisti si amatori. Cu ajutorul lui putem calibra smartphone-uri – tablete – monitoare si proiectoare rapid si usor. Cu un software cu o interfata usor de utilizat calibrarea se poate face in maxim 5 minute. Pe langa optiunile de calibrare  ne ofera masurarea pentru a determina calitatea panoului si inca un tip de masurare pentru a stabili uniformitatea lui.

Recomand acest produs tuturor celor ce vor sa fie siguri pe corectitudinea culorilor afisate. Pentru acest lucru mai recomand un monitor decent cu panou IPS, un bun exemplu ar fi un DELL U2414H. X-rite i1 Display Pro este disponibil la un pret de 1305 lei alaturi de un X-rite ColorChecker ( review ) si poate fi achizitionat de AICI.

 

PRO

 • Usor de folosit;
 • Calibrare rapida;
 • Poate calibra inclusiv tablete/smartphone-uri;
 • Constructie de calitate;
 • Fir lung;
 • Raport calitate/pret bun.

 

Contra

 • Era binevenit un cablu textil;