ProGrade CFexpress Gold Review – Card rapid pentru camerele viitorului

ProGrade au lansat anul trecut cardurile de memorie CFexpress Gold si Cobalt pentru camerele viitorului. Aceste memorii se folosesc de interfata NVMe PCIe 3.0 x4 pentru transferul datelor cu pana la ~1400 MB/s. Pe partea de citire se poate ajunge la maxim 1700 MB/s. Interfata imprumutata de la SSD-urile M.2 de la calculatoare. Aceasta implementare face foarte mult sens, pentru ca tehnologia pentru carduri rapide exista, doar dimensiunile au trebuit miniaturizate. In articolul acesta va prezint varianta ProGrade CFexpress Gold. Seria GOLD este cea mai accesibila dintre cele doua variante disponibile.

 

 

Aceste carduri de memorie sunt optimizate pentru inregistrarea video RAW la rezolutie 4K/6K si 8K. Seria GOLD vine cu viteze de scriere de ~400 MB/s si citiri de pana la 1700 MB/s. Seria CFexpress Gold sunt genul de carduri performante orientate mai mult catre seria de camere video sau pentru seria Z6/Z7 de la Nikon ( acestea fiind o exceptie ). Cei de la Sony au introdus CFexpress A nu sunt compatibile cu seria B, dar acestea din urma sunt mai performante.

 

 

Specificatii cheie ProGrade CFexpress Gold

 

  • Viteza de 400 MB/s la scriere si 1700 MB/s la citire;
  • Disponibil in capacitati de  128/256/512 GB si 1 TB;
  • Interfata: NVMe PCIe 3.0 x2;
  • Ideal pentru inregistrarea video 4K/6K si 8K in format RAW;
  • Rezistenta la socuri, vibratii, umezeala, raze-x si variatii de temperatura;
  • Dimensiuni: 29.6 x 8.52 x 3.8mm;
  • Greutate: 13.6 grame.

 

 

Inspectie Vizuala

 

Ambalajele pentru CFexpress sunt similare cu cele de la SD-urile ProGrade ( vezi review ).

Cardul vine cu etichete aplicate.

Interfata cardului este despartita in randuri de contacte in serie.

Grosimea cardului este de cativa ~5 si ii ofera rigiditate impotriva socurilor.

Capacitatea de 512 GB este reprezinta un echilibru intre costuri si spatiu de stocare.

 

Utilizare

 

 

Cardurile CFexpress sunt in top-ul de performanta dintre toate formaturile diswponibile. Camerele care accepta acest format de carduri nu sunt cele mai comune. Exceptia de la regula sunt camerele Nikon Z6 / Z6II, Z7 si Z7 II. Implementarea Nikon este prea ambitioasa si ofera posesorilor o cheltuiala in plus si un slot in minus. Seria ProGrade CFexpress Gold ofera o performante medii, acestea fiind cardurile din serie care ofera cel mai bun pret per GB. Aceste carduri sunt defapt SSD-uri M.2 PCIe 3.0 miniaturizate intr-un format compact. Utilitatea cardurilor CFexpress Gold  este mai mult orientata catre inregistrarea video si abia dupa in fotografierea in rafala.

 

 

ProGrade CFexpress Gold vin cu o carcasa realizata din plastic si metal subtire. Rigiditatea carcasei este medie si ofera memoriei rezistenta impotriva socurilor mecanice. Fata de memoriile SD, CFexpress-urile sunt mult mai rezistente, dar nu la fel de solide ca CFast-urile. Articolul cu CFast 2.0 de la ProGrade il puteti citi AICI. Interfata are trei randuri de pini si pare destul de solid plasticul din jurul acestora. Protectia impotriva la praf este decenta, doar ca lichidele se pot strecura. Recomand transportul acestor carduri in portofele speciale ( vezi articol ).

 

 

Performanta

 

Partea de performanta bruta poate fi masurata in doua feluri. In cifre ca un SSD/HDD sau ca experienta de utilizare alaturi de Nikon Z7/Z6 ( asta urmeaza in curand ). Pana atunci merita totusi sa va arat cam cum se descurca modelul de 512 GB pe partea de performante. Iata cifrele obtinute:

 

CrystalDisk ofera cifre apropiate de ~1 Gbps la citire si scriere.

ATTO 4.0 arata cifre similare ca si CrystalDisk.

AS SSD poate simula teste de transfer pentru jocuri/programe si ISO.

Citirea continutului de pe card pe un NVME ofera viteze constante de ~556 MB/s.

Scrierea datelor pe card se face cam cu ~380 MB/s.

Viteza de scriere este suficient de mare pentru fotografierea in rafala maxima alaturi de seria Nikon Z.

 

 

 

Concluzie

 

Cardurile CFexpress ofera performanta apropiata cu cea din lista de specificatii. Seria GOLD este orientata pentru cei care vor un raport echilibrat intre capacitate de stocare si performanta. Seria Cobalt vine cu performanta aproape dubla, dar si costurile sunt pe masura. Pentru a profita de performanta  seriei GOLD este nevoie de echipament performant care va face costurile cardurilor sa fie accesibile. Aceste carduri le vad potrivite alaturi de Canon R5, Nikon D6, Canon C500 Mark II, Panasonic S1 si Canon 1Dx Mark III. Acestea sunt doar o parte din camerele care vor avea nevoie de memorii performante pentru inregistrarea materialelor foto-video.

 

 

 

ProGrade CFexpress sunt disponibile in capacitati cuprinse intre 128 GB si 1 TB. Preturile in Europa variaza intre 800 lei ( 128 GB ) si 4000 lei ( 1 TB ). Un cititor de carduri cu slot SD si CFexpress costa cam 420 lei. Cardurile ProGrade vor fi disponibile in curand si in Romania, dar intre timp doritorii pot comanda produsele de pe Amazon.UK ( vezi oferta ) si Amazon.DE ( vezi oferta) si acum mai nou pe eMAG ( vezi oferta completa ). Cei de la ProGrade au lansat aplicatia Recovery Pro ( vezi review ), aceasta permite annaliza si recuperarea fotografiilor in cele mai uzuale scenarii.

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).