ColorReader Review – Cititorul de culori de la Datacolor pentru fotografi si designeri prietentiosi

Brandul DataColor sunt cunoscuti pentru seria de calibratoare Spyder. Ei mai produc scala de calibrare Spyder LensCal si multe alte produse de calibrare pentru camere/monitoare si imprimante. In 2018 ei au lansat un nou produs, este vorba despre noul ColorReader, este primul cititor de culori wireless dedicat consumatorilor. ColorReader este un cititor care este capabil sa identifice culorile de pe orice obiect inconjurator. Se utilizeaza alaturi de o aplicatie compatibila cu sistemele iOS si Android. Conectivitatea se face prin Bluetooth Low Energy, iar acuratetea de cititre a culorilor este de ~90%. Se pot masura culori de pe orice suprafete fizie ( pereti/hartie/etichete/albume etc… ), pentru a verifica acuratetea culorilor. DataColor Reader este gandit sa fie un produs usor de folosit si util in viata de zi cu zi a unui fotograf/designer/pictor.

 

 

Specificatii cheie

 

 • Senzor de masurare DataColor cu tehnologie proprietara;
 • Iluminare suprafete: 6 Led-uri cu CRI mare;
 • Acuratete masurare culori de ~90%;
 • Aplicatie de control si utilizare compatibila cu iOS si Android;
 • Acumulator reincarcabil Li-Polymer ( 300 masurari/pentru o incarcare );
 • Interfata de conectare: Bluetooth Low Energy;
 • Dimensiuni: 29,1 mm ( diametru ) x 68.8 mm ( lungime ).
 • Greutate: 40 grame.

 

 

Inspectie Vizuala

 

DSC_3972 DSC_3973  DataColor - ColorReader (11)

Produsul este livrat intr-un ambalaj compact si minimalist.

DSC_3976

In cutie gasim: un ColorReader si cablul de incarcare.

DataColor - ColorReader (10)

Capacul de protectie/calibrare.

Punctul alb din mijloc este util pentru recalibrarea periodica a senzorului.

DSC_3990

Butonul On/Off si conectorul de reincarcare.

DataColor - ColorReader (9)

Cititorul incape cu usurinta in orice buzunar.

DataColor - ColorReader (1)

Acumulator AA vs ColorReader.

Dimensiunile compacte il fac un partener ideal in calatoriile catre job.

Software

 

Aplicatia ColorReader este cea care permite utilizarea cititorului de pe orice smartphone cu iOS si Android. Eu m-am jucat cu aplicatia iOS de cateva saptamani si nu am intampinat probleme.

 

 

IMG_5460

Inainte de utilizare cititorul se calibreaza cu ajutorul bulinei albe din capac.

IMG_5461

Informatiile de baza ale cititorului.

IMG_5462

Cei de la DataColor pot furniza coduri care ofera functionalitati suplimentare.

IMG_E5517

Asa arata o paleta de culori masurata pe o masa de restaurand.

IMG_E5464

Colectii de palete.

IMG_5463

Cititorul pastreaza si un istoric al culorilor masurate.

IMG_5465 IMG_5466

Masurarea unei culori si compozitia acesteia este detaliata.

 IMG_E5467

Culoarea masurata este folosita pentru a arata culorile complementare.

IMG_E5472 IMG_E5473 IMG_E5474

Verificarea consistentei unei culori din mai multe puncte.

 

Utilizare

 

Utilizarea unui cititor de carduri este utila in fotografia de produs/studio si in alte scenarii unde culorile trebuie sa fie asortate/potrivite cat mai precis. Daca aveti cromatica in sange, puteti utiliza ColorReader la alegerea culorilor pentru obiectele din jur. De la alegerea garderobei si a mobilei din propria casa pana la masurarea uzurii vopselei de pe masina. Pentru cat costa, Color Reader isi merita locul in trusa unui fotograf/designer/artist. Autonomia declarata este de 300 de masurari, pentru o incarcare care dureaza ~40 de minute. In utilizarea reala o sa ajungi pe la 280-300 masuratori fara probleme, datorita conectivitatii Bluetooth Low Energy.

 

 

Construtia cititorului de culori de la DataColor este realizata integral din plastic. Cu dimensiuni putin mai mari decat un acumulator AA si o greutate de sub 50 de grame, ColorReader este un gadget usor de transportat, dar si de pierdut. Principala problema a mea cu design-ul produsului este neintegrarea unei urechiuse pentru atasarea unei cureluse de mana/elastic, pentru a evita pierderea cititorului. Calitatea constructiei este foarte bina, produsul fiind unul solid, acesta avand la exterior 2 imbinari vizibile. Design-ul este gandit sa fie simplu si usor de gasit in trusa de gadget-uri datorita liniei rosii.

 

 

 

Galerie Foto

 

Am realizat o mica galerie foto in timp ce foloseam ColorReader in diverse scenarii, poate va inspira in vreun fel.

 

Datacolor ColorReader - Cititori Culori (20) Datacolor ColorReader - Cititori Culori (1) Datacolor ColorReader - Cititori Culori (13) Datacolor ColorReader - Cititori Culori (15) Datacolor ColorReader - Cititori Culori (16) Datacolor ColorReader - Cititori Culori (18) Datacolor ColorReader - Cititori Culori (4)

Masurarea culorilor pe materiale textile.

Datacolor ColorReader - Cititori Culori (17) Datacolor ColorReader - Cititori Culori (14) Datacolor ColorReader - Cititori Culori (11) Datacolor ColorReader - Cititori Culori (10) Datacolor ColorReader - Cititori Culori (6)

Masurarea culorilor pe plastic.

Datacolor ColorReader - Cititori Culori (5)Datacolor ColorReader - Cititori Culori (8)

Masurarea culorilor pe hartie.

Pentru masurarea cat mai precisa a culorilor, zona trebuie sa aiba o suprafata cat mai matifiata si textura cat mai simplista.

 

 

Concluzie

 

 

ColorReader de la DataColor este un produs usor de folosit si este realizat pentru pasionatii de culori. Usurinta de utilizare a aplicatiei ColorReader pe iOS este un mare avantaj, pentru persoanele care pun prima data mana pe un astfel de dispozitiv. Masurarea se face foarte usor si permite determinarea culorilor de pe multiple categorii de obiecte. La suprafetele cu textura marunta va avea probleme cu acuratetea culorilor. Constructia este solida, iar dimensiunile sunt compacte, dar lipseste o agatatoare pentru o curelusa de mana, riscul de pierdere fiind destul de mare. Cititorul este un instrument util designerilor, fotografiilor si tuturor persoanelor care au nevoie sa masoare/verifice consistenta culorilor din jurul lor.

 

ColorReader nu este disponibil in Romania in acest moment, dar poate fi achizitionat de pe Amazon De ( vezi produs ) la un pret de ~645 lei ( transport inclus ). Produsele DataColor sunt disponibile in Romania la F64 ( vezi oferta ).

 

 

Pro

 • Bine construit si compact.
 • Usor de folosit.
 • Aplicatie intuitiva.
 • Acuratete buna.
 • Raport bun pret/performanta.

 

Contra

 

 • Indisponibil in Romania.
 • Nu are agatatoare.