Review EcoFlow Delta Mini + Panou de 160W – Combo Off-The-Grid pentru Fotografi / Videografi / Nomazi

In aceasta primavara am avut contact cu primul meu powerstation. Se numeste EcoFlow Delta Mini si are 882 Wh de capacitate si a venit insotit de un panou solar de 160W. Acest combo este suficient de capabil sa te tina off the grid lejer o saptamana insorita sau 2-3 zile fara soare ( cu putin de management de consum energetic ).

 

 

Delta Mini este mezinul seriei de Top de la EcoFlow, are o capacitate de 882 Wh datorita unui acumulator Li-Ion de calitate care se lauda sa ofere 800+ cicluri la aceasta capacitate, iar dupa, capacitatea va scadea cu 20% ( 176.4 Wh ), iar capacitatea ramasa de 705.6 Wh va mai tine lejer cateva sute de cicluri. Toate aceste cicluri ofera lejer o durata de exploatare de 2 ani de zile ( garantia producatorului ).

 

 

EcoFlow Delta Mini se poate incarca de la soare cu 2 panouri de 160W ( am momentan numai unul ) sau de la priza in 1.6 ore la nevoie sau de la priza masinii in ~ 9 ore.  Flexibilitate la incarcarea unitatii exista, la fel cum se intampla si la incarcarea dispozitivelor. Pentru asta, Delta Mini ofera un USB-C PD 100W pentru MacBook-uri alaturi de 3 x USB-A ( unul din ele fiind cu fast-charge ). Exista si 2 prize 220V + Auto 12V. Astfel se pot incarca o multime de dispozitive rapid si eficient.

 

 

Panoul solar de 160W promite incarcari complete intr-o zi insorita in maximum 7 ore de expunere la soare, iar dupa completarea incarcarii poate alimenta direct consumatorii fara a consuma acumulatorul intern. Pentru management si control exista si aplicatia EcoFlow care este compatibila cu iOS si Android. Cu ajutorul ei se pot activa/dezactiva porturi si o multime de setari + monitorizare in timp real.

 

Detalii despre Delta Mini si panoul de 160W gasiti in randurile urmatoare.

 

 

 

Specificatii EcoFlow Delta Mini

 

  • Tehnologie baterie: Li-Ion;
  • Durabilitate baterie :Peste 800 de cicluri de viață = – 20% din capacitate );
  • Capacitate: 882 Wh;
  • Timp de reincarcare maxim: 1.6 ore de la priza – 9.6 ore de la 12V – Intre 3.7 si 7.4 ore din energie solara ( 2 x 160W );
  • Suporta maximum 2 panouri de 160W sau 3 x 110W;
  • Intrari: – Port încărcător de perete 900 W / Port universal de încărcare solară (MC4) 300 W / 11-75 V / Încărcător auto 12V / 24V DC 8A max;
  • Iesiri 220X: 2 x AC 230 V (EU Schuko) / max. total 1400 W sarcină continuă / max. total sarcină maximă de 2100 W;
  • Iesiri DC:  Port Auto 12V si 2 x DC5521 (  12,6V DC, 3A );
  • Iesiri USB: 2 x USB A + USB A cu incarcare rapida si USB-C PD 100W;
  • Protectii: BMS, Over Voltage Protection, Overload Protection, Over Temperature Protection, Short Circuit Protection, Low Temperature Protection, Low Voltage Protection, Overcurrent Protection;
  • Conectivitate Wi-Fi ( control prin aplicatia EcoFlow cu suport iOS si Android );
  • Dimensiuni: 37, 8 cm ( lungime ) x 24 cm ( inaltime )  x 18,4 cm ( latime ).
  • Greutate: 10.7 Kilograme.
Specificatii Panou EcoFlow 160W

 

  • Putere solara maxima: 160W ( +/- 5W );
  • Eficienta: 21-22% ( panoul in sine are de fapt ~800W pentru a scoate 160W );
  • Celule: Silicon Monocristalin;
  • Open Circuit Voltage: 21.4V (Vmp 18.2V);
  • Curent Scurt Circuit: 9.6A (Imp 8.8A);
  • Greutate: 5 Kilograme panoul ( 7 kg tot ansamblul );
  • Dimensiuni desfacut: 157 cm lungime  x 68 cm inaltime  x 2.4 cm grosime;
  • Dimensiuni impachetat: 42 cm lungime  x 68 cm inaltime  x 2.4 cm grosime.

 

Inspectie Vizuala

 

Delta Mini vine intr-o cutie standard de carton.

In cutie ca accesorii se gasesc: cabluri pentru panoul solar, cablu alimentare, incarcator de masina pentru Delta si adaptor DC.

Partea frontala a lui Delta Mini are 2 porturi USB cu incarcare standard  + USB FastCharge si un Type C de 100W.

Exista buton On/Off alaturi de un IOT pentru activarea conexiunii Wi-Fi.

Exista si un ecran care afiseaza procentajul de incarcare al bateriei interne alaturi de curenti de incarcare si descarcare.

In aer liber nu este mereu vizibil, insa.

In partea de sus se observa cel mai bine doua manere de transport care sunt una cu carcasa.

Baza plata de sus are o scobitura unde poti pune telefoane sau alte maruntisuri la incarcat. Dunga este datorita turnarii plasticului, iar acesta nu este vopsit.

Puteau pune un pad de Wireless Charging, dar au ales sa nu ( mare pacat ).

Baza lui Delta Mini este solida din plastic cu 2 picioare imense din cauciuc care nu ii permit sa derapeze de pe suprafete usor inclinate.

Lateralele lui Delta Mini au 2 puncte de ventilatie, dar exista numai 3 ventilatoare care racesc circuitele de conversie.

In timpul uzului, acestea pot fi destul de zgomotoase.

Pe partea opusa cu ecranul si porturile se gasesc cele doua prize 220V + portul 12V si mufele DC 5521  care se pot converti in alte mufe 12V la nevoie.

Daca aceste porturi aveau macar 3.5A se puteau alimenta direct ultrabook-uri de 65W pentru a elibera prizele de retea.

Fiecare dintre aceste porturi au buton on/off pentru eficienta si a nu fi nevoie sa decuplati dispozitivele de fiecare data.

Sub usita de deasupra porturilor de retea se gasesc setarile porturilor de incarcare.

Primul port din stanga permite primirea de curent de la panoul solar si priza de masina.

Comutatorul de incarcare slow/fast ( pana la 900W ) de la priza si mufa propriu-zisa de incarcare.

Si mai exista si o siguranta resetabila.

Cam asa arata o zi din viata lui Delta Mini cu consumatorii mei uzuali.

Panoul EcoFlow de 160W vine intr-o cutie imensa.

Desi panoul in sine este rigid vine cu colturi din carton pentru transport.

Exteriorul panoului are un pattern textil de culoare gri care se murdareste extrem de greu.

Panourile vin intr-o husa cu o parte rigida pentru protectie care dubleaza si ca suport ajustabil.

Fermoarele husei sunt AquaGuard si previn patrunderea apei. Husa vine si cu doua manere.

La interior se gasesc si patru carabine pentru fixarea panoului.

Carabinele se prind in gaurile de la capetele panoului.

In cutia panoului se gaseste numai un manual de utilizare.

Cam acestea sunt specificatiile de curent si tipul panoului.

Asa arata husa pe interior si panoul din spate.

Asa arata panoul frontal cu toate cele 4 fete de 40W fiecare.

Cam asa rata panoul de aproape cu cablurile din dotare.

Si mai de aproape cablurile.

Iata si conectorii MC4 care sunt rezistenti la apa, panoul putand fi tinut in ploaie in caz ca o rafala de vara se petrece.

Profilul subtire al panoului.

Panoul se strange ca un acordeon.

 

 

Utilizare EcoFlow Delta Mini

 

 

EcoFlow Delta Mini este mezinul seriei Delta de powerstation-uri orientate catre entuziasti. Chiar daca capacitatea nu este mereu de partea lui ( are ”numai” 882 Wh ), totusi reuseste sa integreze un acumulator cu tehnologie NMC capabil de 800 cicluri incarcare/descarcare la aceasta capacitate, iar dupa stadiul asta capacitatea scade cu 20% ( cam pe la 705.5 W/h ). Deloc rau, iar ca sa folosesti 800 cicluri, tot este nevoie de 400 zile de uz non-stop ( 2 cicluri pe zi ).

 

 

 

Totusi, ca sa faci 2 cicluri pe zi, trebuie sa ocupi cele 4 porturi USB cu telefoane, cele doua prize cu 1-2 consumatori care mananca ceva curent pentru a ajunge la acest ”target” de uzura. Si, totusi, daca nu esti vreun entuziast si vrei sa te bazezi pe Delta Mini o anumita parte a anului ( sa zicem primavara/vara ) acumulatorul ar trebui sa te tina mult si bine. Pana acum l-am folosit cam 30 de cicluri, deci urmeaza sa revin cu ceva update-uri.

 

 

 

EcoFlow Delta Mini este gandit ca un powerstation echilibrat intre capacitate/dotari si portabilitate ( greutatea sa fiind de 10.7 Kg ). Personal, l-am folosit in iesirile Off-Grid la casuta din padure unde nu exista nici semnal, dar nici vreo sansa de curent electric prea curand. Am preferat modelul acesta din pricina portabilitatii, pentru ca testand multe gadget-uri as vrea sa il am mereu intr-un PeliCase alaturi ( incarcat si gata de treaba ).

 

Iata cateva scenarii de utilizare la care m-a servit Delta Mini pana acum:

 

  • La casa de vacanta cu 2 laptopuri de lucru unde mi-a oferit 2 incarcari de fiecare laptop pentru un timp total de lucru de 32 de ore. Pe langa asta mai poate incarca un ceas + lanterna + telefoane.
  • In camping alimentand la fel, laptopuri alaturi de incarcator de drona si chiar un espressor de cafea la nevoie.
  • Poate sustine energia necesara de curent pentru drone, camere foto, laptop pentru 24 ore de pana de curent.
  • Acasa l-am probat si pe un testbench in stress test cand se mai ducea curentul pentru a putea continua munca. Aici este vorba de un desktop cu sursa de 1300W si consum real de 500-600W.

 

 

 

Pe partea de constructie, Delta Mini pare sa nu exceleze, asta datorita plasticului prezent la exterior. Si totusi, cand pui mana pe manerele lui Delta Mini, senzatia de ieftin dispare in proportie de 95%, asta pentru ca imediat constati ca sub plastic se afla o structura solida metalica care tine ”inchegat” acest powerbank imens.

 

 

 

Carcasa este solida, imbinarile si ele, iar muchiile sunt slefuite si nimic nu agata. Lateralele sunt solide si la baza se afla doua picioare imense din cauciuc foarte utile cand este umed pe jos ( Delta Mini are numai capacul IP54, dar nu si ventilatoarele si circuitele interioare ). Mini se simte ca un produs solid, usor de apucat datorita manerelor si usor de manuit de colo colo. Prima impresie vizavi de constructie este pozitiva, ramane de vazut cat de bine rezista in uz.

 

 

Utilizare Panou EcoFlow 160W

 

Panoul solar alaturi de un powerstation EcoFlow este musai necesar, mai ales pentru cei care petrec mult timp fotografiind/filmand in afara retelei nationale de curent. Combo-ul autonom Delta Mini + Panoul de 160W ofera energie electrica pentru toate echipamentele vechi si noi de iluminare, statii de lucru si alte echipamente electronice. Productia de 160W pe ora de la soare ofera o adevarata libertate energetica pentru a lucra de oriunde, oricand in zilele insorite.

 

 

Poate ca 160W nu pare mult, dar in conditii ideale 160W/h pot alimenta 2 laptopuri de tip ultrabook cu grafica integrata care un consum maxim combinat de 130W, iar cei 30W extra pot incarca 2 telefoane si un charger triplu cu baterii de Sony ( FZ-100 ). Toate acestea de la soare in conditii optime. Pentru ca in conditii reale se obtin intre 130-145-150W reali de la soare intr-o zi insorita de vara cand soarele radiaza cu putere. Secretul obtinerii constant acestor Watti sta in orientarea panoului fata de soare cat si rotirea acestuia in raport cu deplasarea soarelui pe cer.

 

 

Incarcarea lui Delta Mini cu energie solara este realizabila si posibila cam in 8 ore cu un soare intens in luna Iunie/Iulie. Cam in acest timp am reusit sa reincarc powerstation-ul. Ziua fiind atat de lunga vara este un scenariu optim pentru reincarcarea solara completa in fiecare zi a lui Delta Mini. Totusi, capacitatea mica de aproape 0.9 KWh este pentru cei care sunt atenti cu consumul si nu va fi nevoie sa stai in fiecare zi sa ajustezi panourile pentru incarcare.

 

 

Reincarcarea mi se pare usoara si extrem de facila, singura exceptie fiind ”sistemul” EcoFlow de sustinere al panourilor. Acesta foloseste husa semi-rigida a panoului pentru a i-l tine in picioare si orientat la unghiul corespunzator. In teorie, acest sistem este fain, dar husa are numai un panou rigid, nu ambele ( ar fi ajutat si la protectie extra ). Se poate sprijini, dar unghiul de ajustare nu este prea mare si uneori mai cade daca nu este sprijinit corespunzator. Aici ar fi mult de imbunatatit pentru husele viitoare.

 

 

Constructia panoului este una solida si rezistenta, cablurile/conexiunile MC4 si panoul in sine sunt certificate IP67. Asta inseamna ca le poate ploua in caz ca sunt uitate afara. Totusi, atentie EcoFlow nu ofera decat rating maxim de IP54 pentru powerstation-uri, deci daca este sezonul alternant ploaie/soare trebuie musai prelungitoare MC4 pentru pozitionarea protejata a powerstation-ului. Revenind la constructie, panoul este unul rigid cu margini cauciucate si ofera o prindere pentru cele patru carabine incluse.

 

 

Panoul trebuie, totusi, manevrat cu grija sa nu se intepe sau ”sparga” el fiind foarte solid si rezistent, dar iti da senzatia de casant si trebuie tratat/manevrat ca atare. Sunt placut impresionat de rezistenta lui si mai ales de portabilitate si dimensiunile compacte cand este strans. Atat panoul, cat si Delta Mini sunt de departe produse de utilizare sezoniera/ocazionala/unica folosita.

 

 

Software si Performante

 

Pe partea de aplicatie, EcoFlow APP este bucata de software care se ocupa de management/control parametri prin intermediul WiFi. Eu am instalat aplicatia intr-un iPhone si dupa asta a durat fix 5 minute sa o inteleg/navighez/folosesc. Este foarte bine pusa la punct si usor de urmarit tot ce se intampla cu ea. Iata si o mica prezentare:

 

Ecranul principal pentru configurare in Aplicatie.

Odata ales modelul, trebuie configurata conexiunea la internet.

Asa arata interfata principala care poate afisa consumul de W pentru fiecare port.

Exista si grafice de consum In si Out.

 

Aplicatia EcoFlow poate fi imbunatatita enorm prin acces la graficele de incarcare, posibilitatea utilizarii de timere pentru incarcarea dispozitivelor si multe altele. Partea buna este ca se pot extinde functionalitatile relativ usor.

 

 

Concluzie

 

Am cumparat Delta Mini cu un scop clar, voiam sa imi ofere libertate de lucru de aproape oriunde. Alaturi de doua laptopuri pot lucra oriunde 70% din timp, iar pe partea de foto si drona ma pot desfasura de aproape oriunde. Alaturi de powerstation si panoul EcoFlow de 160W poti simti gustul independentei energetice si aprecia si mai mult ca poti iesi oriunde si lucra online/offline si extinde autonomia creativa pentru camere foto, camere video, drone, lumini LED pentru filmare si o multime de alte echipamente.

 

 

Flexibilitatea de incarcare permite lui Delta Mini sa se plieze pe gusturile multora. La fel si faptul ca are o greutate de putin peste 10 Kg, acest aspect facand powerstation-ul foarte usor de dus oriunde ai nevoie. La fel este valabil si pentru panoul de 160W care se impatureste usor si rapid. Problema lui principala fiind montarea cu ajutorul husei incluse. Aici cei de la EcoFlow mai au de imbunatatit la fel si la powerstation cand vine vorba de integrarea unui pad de wireless charging. Am de zis mai mult de bine decat de rau pana acum, dar astept sa vad durabilitatea celulelor. Revin cu update.

 

 

EcoFlow Delta Mini este disponibil in Romania la un pret mediu de 5500 Lei, iar panoul de 160W costa 2000 lei. Un setup complet cu 2 panouri de 160W si un powerstation va costa aproape de 2000 Euro. Nu este un cost mic, dar daca escapadele sunt specialitatea voastra si va doriti sa il folositi si la fotografiat/filmat off-the-grid, este mai mult decat o idee buna. Mai ales ca exista si seria River cu capacitati mai mici. Puteti sa explorati toata gama la EcoFlow Romania ( vezi produse ).

 

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ). Urmeaza Review Video cu Delta Mini Curand!