Fotografiile emblematice ale ultimului deceniu, aniversarea seriei Canon 5D

Canon Europe și Getty Images au dezvăluit astăzi o serie de imagini emblematice, fotografiate de cei mai buni fotografi din lume, reprezentând momente definitorii din ultimul deceniu și care evidențiază puterea fotografiei și rolul acesteia în sprijinirea schimbării pe glob.

Recunoscută pentru modul în care îi ajută pe cei care au de spus o poveste, gama Canon 5D își serbează cea de-a zecea aniversare printr-o inițiativă de expunere a zece imagini uimitoare, care spun câteva dintre aceste povești. De la demascarea utilizării armelor chimice de către armata siriană la descoperirea defrișării ilegale a copacilor rari și periclitați din Madagascar, camera foto EOS 5D a fost alegerea multor fotografi profesioniști în ultimul deceniu și a surprins unele dintre cele mai semnificative și importante momente din lume.

Pentru a vizualiza toate imaginile și poveștile extraordinare din spatele lor, vizitați Expoziția Canon din cadrul site-ului ”Canon Come and See”. Imaginile vor fi disponibile și ca parte dintr-o expoziție aniversară în cadrul spațiului Canon de la săptămâna profesioniștilor din evenimentul Visa pour l’Image 2015, festivalul anual de fotojurnalism organizat în Perpignan, Franța, în perioada 31 august – 6 septembrie 2015.

 

Cele 10 fotografii emblematice Getty Images sunt:

 

John Moore, Canon 5D Mk I; Arlington, SUA – 27 mai 2007

01_John-Moore-580x373

Imaginea lui John prezintă o femeie plângând la mormântul soțului ei și reprezintă un moment personal de schimbare pe fondul unor atitudini, ele însele în schimbare, față de desfășurarea trupelor în conflicte de peste ocean, precum cele din Irak și Afganistan. Publicată în cadrul multora dintre cele mai importante titluri din media, imaginea sa a atins inimile a milioane de cititori, arătând consecințele devastatoare de acasă ale războiului.

Alvaro Ybarra Zavala, Canon 5D Mk I; Columbia – 29 noiembrie 2007

02_Alvaro-Ybarra-Zavala-580x387

Fotografiată în timpul unui reportaj despre războiul civil din Columbia, imaginea lui Alvaro, reprezentând două luptătoare de gherilă, a captat atenția și imaginația mass-mediei, evidențiind suferința îndelungată a poporului columbian și aducând în atenția publicului larg realitatea acestui conflict de 50 de ani, aproape uitat.

Veronique de Viguerie, Canon 5D Mk I; Hobyo, Somalia – 27 octombrie 2008

03_Veronique-de-Viguerie-580x387

Când Veronique de Viguerie și colegul său jurnalist au călătorit în Somalia pentru a se întâlni cu unul dintre șefii piraților, povestea era încă necunoscută în afara granițelor regiunii. Reportajul rezultat a fost deschizător de drumuri, publicat drept primul reportaj de referință despre acest subiect și apărând în titluri de presă la nivel global.

Toby Smith, Canon 5D Mk II; Parcul Național Masoala, Madagascar – 21 august 2009

04_Toby-Smith-580x387

Colecția lucrărilor lui Toby despre defrișările ilegale ale speciilor periclitate de copaci din Madagascar a făcut parte din primul proces de pe pământ american împotriva comercianților internaționali care folosesc lemn provenind din specii periclitate.

Ed Ou, Canon 5D Mk II; Mogadishu, Somalia – 24 aprilie 2010

05_Ed-Ou-580x387

Fotografiile sfâșietoare ale lui Ed, reprezentând copii mici cu arme în mâini, au fost publicate la nivel internațional și ulterior arătate în cadrul Senatului american, pentru ca apoi să determine guvernul american și Consiliul de Securitate al ONU să aplice și mai multă presiune asupra guvernului somalez de tranziție pentru a înceta folosirea copiiilor-soldați.

Marco Di Lauro, Canon 5D Mk II; Gadabedji, Nigeria – 27 iunie 2010

06_Marco-Di-Lauro-580x387

Marco Di Lauro a documentat criza serioasă de alimente din națiunea vest-africană a Nigeriei în parteneriat cu UNICEF UK. Fotografia sa impresionantă și suprarealistă a captat atenția publicului oferind ceva nou, un punct de vedere diferit al unei probleme pe seama căreia se făcuseră deja multe reportaje. Impactul lucrării a ajutat la strângerea mai multor milioane de dolari în câteva luni pentru ajutorul poporului nigerian.

Jonathan Torgovnik, Canon 5D Mk II; Port-au-Prince, Haiti – 10 ianuarie, 2011

07_Jonathan-Torgovnik-580x387

Port-au-Prince a fost una dintre zonele cele mai devastate din Haiti din timpul cutremurului din 2010. Publicată la nivel internațional, fotografia lui Jonathan a adus din nou în centrul atenției condițiile extraordinar de proaste în care oamenii trăiau încă, după un an de la incident

Brent Stirton, Canon 5D Mk II; Rezervația Ol Pejeta Kenya – 13 iulie 2011

08_Brent-Stirton-580x387

Imaginea lui Brent prezintă unul dintre ultimii rinoceri albi nordici din lume, păzit permanent de patru gărzi înarmate, ca parte dintr-o investigare mai amplă privind folosirea animalelor pentru leacuri de pe piața neagră. Subliniind fragilitatea existenței rinocerului, cea mai periclitată specie de pe glob, imaginea a atins o audiență globală de milioane de cititori.

Laurent Van der Stockt, Canon 5D Mk II; Jobar, Damasc, Siria – 13 aprilie 2013

09_Laurent-Van-der-Stockt-580x387

Laurent și colegul său jurnalist au surprins o serie de imagini, filmări și mostre de sol, publicate la nivel global și folosite de către administrațiile franceză, engleză și americană drept dovezi ale folosirii armelor chimice de către armata siriană. Acest lucru a crescut presiunea aplicată de conducătorii lumii pentru încetarea folosirii armelor chimice în acest conflict.

Dan Kitwood, Canon 5D Mk III; Kos, Grecia – 4 iunie 2015

10_Dan-Kitwood-580x357

Imaginea lui Dan, reprezentând patru bărbați pakistanezi imigranți sosind pe plaja insulei grecești Kos via Turcia, este una dintre cele mai importante știri ale anului 2015 de până acum. Lucrarea sa a fost publicată la nivel internațional pe multiple canale media influente, ajutând la evidențierea problemei la nivel global.

Despre gama Canon 5D

În august 2005, camera foto EOS 5D a transformat piața DSLR-urilor, aducând fotografia full-frame la îndemâna fotografilor entuziaști. Modelul EOS 5D Mark II a continuat această tradiție în 2008, adăugând înregistrarea video Full HD pe lista capabilităților camerei foto, și schimbând pentru totdeauna modul în care fuincționează industria video. Apoi, în 2012, modelul EOS 5D Mark III a clădit pe această bază și a adus performanța fotografiei la noi înălțimi. În acest an, la zece ani de la lansarea primului model EOS 5D, modelele EOS 5DS și EOS 5DS R de 50,6 megapixeli au extins design-ul consacrat al seriei 5D pentru cei cu nevoi speciale pentru fotografia de portrete, modă și peisaje.

Canon vă invită să împărtășiti propriile imagini emblematice

Pentru a serba cei zece ani de imagini, Canon Europe lansează și o competiție pan-europeană, oferindu-le participanților șansa de a câștiga premii aniversare EOS 5D în ediție limitată.

Toți fotografii, de la amatori la profesioniști, utilizatori de smartphone și cameră foto deopotrivă, sunt invitați să trimita o imagine pe care o consideră reprezentativă pentru povestea unei schimbări. Câștigătorii vor fi selectați de un juriu premiat, care îi include pe Ambasadorul Canon Brent Stirton și fotograful Toby Smith de la Getty Images.

Competiția Imagini Emblematice Canon se va desfășura în 19 țări europene (Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Spania, Olanda, Belgia, Austria, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Suedia, Elveția, Portugalia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Rusia), de pe 1 septembrie până pe 2 octombrie 2015.Pentru mai multe informații, vă rugăm accesați pagina competiției ‘Iconic Images’ din cadrul secțiunii Galerie a site-ului Canon Come and See.

Kieran Magee, Director, Professional Imaging Group, Canon Europe, a declarat: “De la lansarea primului EOS 5D în 2005, seria s-a extins, devenind una dintre cele mai populare game de aparate foto vândute vreodată. Astăzi, după zece ani și patru ediții, vă prezentăm în cadrul Visa pour l’Image modul în care gama EOS 5D a permis fotografilor din întreaga lume să spună unele dintre cele mai importante povești de-a lungul ultimului deceniu. Suntem extrem de mândri de aceste realizări ale ultimilor zece ani, și dorim să invităm pe toată lumea, fotografi amatori și profesioniști deopotrivă, să-și împărtășească propriile lor povești emblematice și să ni se alăture la sărbătorirea puterii fotografiei.”