Hartia AMD Digital RC Profesional – Testata alaturi de sistemul CISS Epson

In luna Octombrie am achizitionat o imprimanta Epson L1800, aceasta fiind dotata cu un sistem CISS cu 6 culori. Motivul achizitiei este calitatea de imprimare si impresia generala pe care imprimanta a lasat-o in timpul testului din 2016. Principalul avantaj al sistemului CISS de la Epson este costul redus de imprimare si calitatea printului pentru investitie.  De cateva saptamani am folosit alaturi de L1800 si cerneala originala hartie RC profesioanala cu o grosime de 260 grame/m2. Hartia RC este disponibila in 5 tipuri: RC Cristal, RC Satin, RC Lucioasa, RC Panza si RC Raster. Hartia fotografica profesionala are la baza o hartie tratata termic cu rezistenta ridicata si impermeabilitate. Rasina polimerica aplicata în mai multe straturi ofera o rezistenta ridicata impotriva decolorarii. Este compatibila cu cerneală DYE si cerneala pigment.

 

Hartiile RC Cristal, RC Satin, RC Lucioasa, RC Panza si RC Raster sunt disponibile in topuri de coli cu dimensiuni cuprinse intre 9 x 13 cm si 42 x 59.4 cm ( A2 ). Aceste tipuri de hartie sunt disponibile si la rola de 30 metri cu latimi de 305, 329, 432, 610 si 1118 mm. Hartia lucioasa este singura disponibila la rola de 10 metri. Toate tipurile de hartie au substratul si coating-ul de rasina identic, diferenta intre aceste tipuri de hartie o face finisajul. Grosimea hartiilor este de ~260 de microni, iar greutatea unui metru patrat este de ~260 de grame.

 

 

Hartie AMD Digital Grup

Ambalajele tocurilor de hartie sunt simple.

  • Hartia RC Panza – Vine cu cel mai texturat finisaj similar cu panza de canvas, printurile se vad foarte bine pe acest tip de hartie.
  • Hartia RC Satin  –  Are cea mai mata suprafata dintre toate tipurile de hartie testate. Printurile arata uniform si este printre tipurile de hartie preferate.
  • Hartia RC Lucioasa – Este potrivita pentru printurile unde se doreste o evidentiere suplimentara a fotografiilor printate, datorita luciului dat de finisajul lucios.
  • Hartia RC Cristal – Prezinta o suprafata “cristalizata” care ofera printurilor un aspect placut.
  • Hartia RC Raster – Are o suprafata texturata uniforma si este similara unei panze foarte fine.

 

Iata cateva fotografii cu texturile hartiilor:

 

 

AMD Cristal 2 AMD Cristal

RC Cristal.

 raster amd digitalRaster amd

RC Raster.

Panza amd

RC Panza.

satin amd AMD Lucios

RC Lucios.

AMD Saatin 2 Hartia AMD Saatin

RC Satin.

 

 

Gama de hartie RC este perfect compatibila cu Epson L1800 si L805, iar alaturi de aceste imprimante si X-rite i1 Studio am realizat profile de calibrare color si alb-negru pentru aceste 5 tipuri de hartie ( articol). Cei interesati pot solicita profilele de calibrare la adresa ghiduldslr@gmail.com. Pe aceste tipuri de hartie am imprimat fotografii in format A4, realizate in Norvegia la Aurorele Boreale. Pe langa acestea am imprimat si cateva din aventura cu balonul din Septembrie in Cappadocia ( articol).

 

 

Nici fotografiile de portret din ultimele luni nu au scapat neimprimate, am incercat sa imprim aproape orice gen de fotografie abordat sa vad cum se comporta hartia. Primele impresii sunt bune, culorile arata bine, iar calitatea generala este de top fata de alte tipuri de hartie testate ( cu pret similar ).  Cei de la AMD Digital Grup sustin ca in cazul imprimarii fotografiilor cu cerneala pe baza de pigment si aceasta hartie, fotografiile rezista pana la 100 de ani. Demonstrarea acestui lucru se poate face doar prin expunerea in soare intens a fotografiilor timp de o saptamana, pentru a vedea cat de bine rezista culorile. Acest experiment il voi face in curand si revin cu rezultatele pentru cerneala DYE si pe baza de pigment.

 

 

Dupa cateva saptamani de lucru cu hartia RC de 260 grame, pot sa o recomand fara retineri tuturor persoanelor care au nevoie de hartie groasa si de calitate la un pret accesibil.Hartia AMD Digital este disponibila la eMAG ( vezi oferta ) si in magazinul online ( http://hartie-foto.amddigitalgrup.ro/ ). Preturile per toc variaza intre 22.63 lei pentru A4 ( 20 coli ) si  108 lei pentru A2 ( 20 coli ). Preturile pentru intreaga gama de hartie pot fi vazute AICI si AICI. La achizitionarea de minim 3 topuri de hartie RC de orice fel aveti parte de o reducere.

 

 

Iata specificatiile detaliate ale producatorului, pentru fiecare tip de hartie din seria RC Profesionala:

RC Cristal RC Lucioasa RC Panza RC Raster RC Satin

Cam asa arata si fisele tehnice