JPEG XL este aproape aici – Evolutie calitativa a unui format popular

Formatul clasic JPEG este unul cu care ne-am obisnuit cu totii, dar fiind vechi de aproape 30 de ani ( lansare initiala in 1992 ). Finalul lui 2021 vom regasi noul format JPEG XL. Acest nou format va veni sa ajute fotografii sa economiseasca spatiu si sa ofere persoanei care vizioneaza o calitate si dinamica mai buna a imaginilor. Cel mai important de stiut este ca formatul va fi gratuit, iar ca principal avantaj va scadea costurile de stocare si de banda utilizata la nivel global.

 

 

Avand in vedere cat de popular si vechi este formatul JPEG nu este de mirare ca produse precum JPEGmini ( vezi review ) exista, aceasta aplicatie doar economiseste spatiu nu ofera si boost de calitate. JPEG XL ar trebui sa fie global adoptat si va avea chiar si un impact pozitiv asupra mediului daca se va ajunge la o popularitate mare.

 

 

Pe partea de calitate a imaginii JPEG XL promite ca poate afisa imagini HDR si cu gamut wide de culoare. Inca ceva important de mentionat este faptul ca actualele fisiere JPEG pot fi transcodate in JPEG XL ( reduce spatiul de stocare cu pana la ~15-25% ). Noul format JPEG XL ar trebui sa fie gata pana la finalul anului, dar implementarea si suportul global de la alte aplicatii va mai dura 1-2 ani in cel mai bun caz. Tosusi sper sa prinda.

 

 

Global avem nevoie de un format mai eficient si mai aratos pentru a oferi o experienta de consum al imaginilor mai atragator pentru actualele si noile generatii. Va astept sa va alaturati si comunitatii mele de Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).