JPEGmini Pro 3 Review – Optimizeaza Imaginile JPEG fara pierderi de calitate

Au trecut cam 5 ani de la testarea primei variante  Jpeg Mini Pro ( vezi articol din 2015 ). Pentru cei care nu au auzit de program, acesta ofera o compresie eficienta a popularului format JPEG pentru a economisi spatiul de stocare cu fara pierderi de calitate observabile. In urma cu cateva saptamani dezvoltatorii au anuntat noua varianta JPEGmini Pro 3, aplicatie despre care va voi vorbi in acest articol. JPEG-ul este printre cele mai populare formate de inregistrare al imaginilor, de cand s-a lansat nu a mai avut parte de revizii majore, iar asta pentru asta existe JPEGmini.

 

 

JPEGmini Pro 3 este un instrument puternic, dar simplu, care reduce dimensiunea fișierului de imagine cu până la 80%, fara a compromite vizibil calitatea. Aplicatia este compatibila cu sistemele Windows/Mac OS, iar optional exista si o varianta cu plugin-uri pentru Lightroom/Photoshop si Capture One Pro. Programul poate optimiza fisiere JPEG cu rezolutii de pana la 128 megapixeli, lucru util pentru posesorii de GFX50/100 de la Fujifilm. Interfata variantei noi ramane la fel de usor de folosit si ofera flexibilitate sporita pentru optimizare. Poate fi util si pentru site-urile web ale fotografilor, optimizarea crescand timpul de afisare al imaginilor.

 

 

Specificatiile cheie JpegMini Pro 3

 

 

  • Reduce dimensiunile fisierelor Jpeg cu pana la 80% fata de fisierul original
  • Suporta imagini cu rezolutie de pana la 128 MPx;
  • Compatibilitatea cu sistemele de operare Windows si MAC
  • Vine cu preset-uri de scalare si modul de conversie HEIC to JPEG;
  • Suita Pro a aplicatiei include Plug-in pentru Lightroom/Photoshop si Capture One.

 

Prezentare Interfata

 

Dupa instalarea aplicatiei se ofera posibilitatea de a opta pentru un Trial sau de a activa licenta.

JPEGmini Pro 3 vine cu interfata minimalista sau extinsa.

Interfata standard pentru JPEGmini Pro 3.

Asa arata cifrele de dupa sesiunea de optimizare.

Profilele de redimensionare la optimizare se seteaza foarte usor.

Asa arata extensia Jpeg Mini in Photoshop.

Plugin-ul se instaleaza usor in Lightroom si Photoshop. La finalul exporturilor se gasesc si procentele de stocare economisite.

 

 

 

Utilizare si Optimizare

 

 

Folosesc JPEG Mini de mult timp, iar recent am trecut pe noua varianta 3.0. In decursul anilor am reusit sa economisesc minim 2 TB de stocare prin optimizarea imaginilor. Pe langa asta, majoritatea iamginilor urcate pe blog sunt optimizate cu programul. Cei care inca nu ati incercat aplicatia, trebuie sa istalati varianta trial si sa analizati imaginile rezultate. Asta pentru a va convinge ca optimizarile sunt la spatiul ocupat, iar diferenta de calitate perceputa de ochiul uman este insesizabila/minima. Aplicatia este usor de folosit si se misca destul de repede, aceasta fiind capabila sa utilizeze pana si placa video. Imprimarea fotografiilor la format mic nu ofera absolut nici o diferenta de calitate. Totusi recomand ca la print-urile de peste A3 sa nu optimizati imaginile, pentru a avea cat mai multe detalii pentru imprimanta.

 

 

La optimizaea unuia din scenariile de mai jos am masurat resursele estimative ocupate de program.

A se observa ca pe un Ryzen 3700X + RTX 3080 programul mananca 12.3% din GPU si ~60% din procesor.

 

 

Pentru testarea aplicatiei am adunat in 4 foldere imagini de la patru camere distincte. Fujifilm GFX 50R Sony A7R IIISony A7 III ( vezi review ) si Sony A7R IV ( vezi review ) sunt camerele ale caror fisiere le voi optimiza. Mai jos am facut un grafic usor de citit pentru a vedea cam care este spatiul economisit:

 

Cam asa arata testele de optimizare exprimate in GB de spatiu ocupati.

In toate scenariile de optimizare am obtinut peste 55% de spatiu ocupat pe HDD.

 

Dupa cum se poate vedea mai sus, spatiul economisit este consistent si ajuta utilizatorul sa umple HDD-urile mai greu. JPEG Mini 3 Pro  este de ajutor si in optimizarea imaginilor uploadate pe site-urile de portofoliu/e-commerce. Imaginile vor fi incarcate mai rapid si vor ocupa mai putin spatiu pe hosting ( vezi Hostico ).

 

 

 

 

 

Concluzie

 

JPEGmini Pro 3  este o aplicatie care vine in ajutorul fotografilor si persoanelor care vor sa isi optimizeze colectia digitala de fotografii. Dupa cum ati vazut mai sus, programul poate sa reduca peste 65% din spatiu de stocare ocupat de batranul format JPEG ( lucru dovedit ). Asta aduce numeroase avantaje de costuri de stocare pentru voi si clienti vostrii. Achizitiile de HDD/SSD si stick-uri de memorie vor fi mai rare. Plugin-urile disponibile pentru Capture One/Lightroom si Photoshop vin odata cu Suita Pro si sunt utile pentru cei ce vor sa optimizeze imaginile la exportul acestora din aplicatii. JPEG Mini 3 Pro se foloseste foarte usor, doar plugin-urile necesita mai mult mesterit pentru a fi integrate.

 

 

JPEGmini Pro 3 este o aplicatie utila in colectia de aplicatii a fiecarui fotograf. Pretul aplicatiei standard este de ~45 Euro, ar varianta cu extensii ajunge la ~68 Euro ( preturi aflate la promotie in acest moment ). Oferta completa poate fi vazuta AICI. Pentru cei care vor un Trial al aplicatiei il pot descarca de AICI ( Click pe Get Trial).