Argus 45mm f0.95 de la Laowa testat alaturi de Canon R5

Astazi vreau sa va vorbesc despre un obiectiv foarte, foarte interesant. Este vorba de un obiectiv cu luminozitatea maxima f/0.95, o valoare pe care de mult doream sa o testez personal. Producatorul Laowa nu este la prima incercare de acest fel, existand mai multe modele din seria Argus foarte luminoase. Eu m-am oprit asupra modelului 45mm f/0,95 manual focus, pe montura Canon RF si l-am testat pe un Canon EOS R5 de 45 Megapixeli.

 

 

Specificatii Cheie Argus 45mm f0.95

 

 

  • Compatibil cu montura Canon RF si senzorii Full-Frame;
  • Diafragma cuprinsa intre F 0.95 si F16;
  • Diafragma cu 15 lamele;
  • Unghi de cuprindere de 51.3°;
  • Constructie optica realizata din 13 elemente aranjate in 9 grupuri;
  • Distanta minima de focus este de 50 cm;
  • Compatibil cu filtre de 72 mm;
  • Dimensiuni: 76.8 mm in diametru si lungime de 110 mm;
  • Greutate: 836 grame.

 

Inspectie Vizuala

 

Argus 45mm f0.95 este suplu si are o vopsea mata aplicata peste constructia metalica.

Diafragma de F0.95 se gaseste inscriptionat pe obiectiv.

Parasolarul este detasabil, iar sub acesta se afla inscriptionarea Argus.

Argus 45mm f0.95 are dimensiunii medii, dar o greutate de aproape 900 grame.

 

Constructia este extrem de robusta, corpul fiind in totalitate metalic, iar inelul de focus se misca foarte soft, cu o rezistenta la deplasare potrivita pentru un focus precis. Inelul de diafragma are un comutator care permite alegerea unei miscari in trepte pentru setarea precisa a pasilor diafragmei , potrivita pentru fotografiere sau a doua pozitie care permite o miscare fluenta, fara pasi, potrivita pentru lucrul video.

 

 

 

Nu am sa fac un test de laborator cu analiza claritatii sau a particularitatilor optice foarte precis, acestea le puteti gasi deja pe internet facute de multi altii. Am sa va prezint doar senzatia utilizarii lui in real life, la sedinte foto sau la fotografia libera pe strada si am sa va prezint cateva rezultate in acest sens.

 

 

Desigur, avantajul unui obiectiv cu o astfel de luminozitate este nu numai lucrul in lumina redusa, ci obtinerea unui camp de profunzime foarte ingust, a unui fundal difuz foarte placut, a unei separari a subiectului fata de celelate planuri foarte evidenta, foarte rar intalnita, adica obtinerea unei atmosfere speciale in fotografie.

 

 

Rezultatele m-au uimit inca de la inceput, imaginile obtinute fiind cu adevarat diferite. Portretele redau un aer cum numai la unele obiective vintage am gasit, pastrand in acelasi timp caracteristici cum ar fi claritatea excelenta asteptata de la un obiectiv modern.

 

 

Galerie Foto

 

Fotografii realizate de catre Mircea Maieru.

Toate imaginile sunt trase la F0.95 alaturi de Canon R5.

 

 

Argus 45mm , folosit la luminozitatea maxima f/0,95 imbina o placuta caracteristica soft, misty, dar totusi cu o redare nemaiintalnita a detaliului, zona de clar facand fata rezolutiei foarte mari a mirrorlessului Canon R5. Functia de focus peaking a acestuia fiind indispensabila unui manual focus absolut corect de fiecare data.

 

 

 

Sunt intr-adevar uimit de rezultatele acestei bijuterii de obiectiv. Va recomand sa faceti un test cu el oricand aveti ocazia. Atat Laowa Argus 45mm f0.95, cat si alte obiective Laowa sunt disponibile pentru achizitie la iShoot ( vezi oferta completa de obiective Laowa  ). Materialul este redactat de catre Mircea Maieru ( vezi profil ).

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).