Lensbaby SOL 45 Review – Obiectiv creativ pentru montura Fuji X

Dupa review-ul obiectivului Burnside 35 mm ( articol ), a sosit vremea sa va prezint noul SOL 45 mm pe montura Fuji X. In ultimii ani am ajuns sa indragesc obiectivele accesibile si usor de folosit de la Lensbaby. Acestea vin cu optica din sticla si contructie realizata din metal si plastic. Rezultatele sunt pline de bokeh/blur si o doza rezonabila de sharpness.

 

Lensbaby SOL 45 mm este un obiectiv  care se poate inclina la 8.5° perpendicular cu planul lentilei. Aceasta miscare ofera posibilitatea obtinerii unor imagini cu un punct de clar inconjurat de mult blur lateral, rezultate similare obtinute cu Composer Pro sau un Tilt/Shift. Obiectivul este compatibil cu senzorii FF ( 45 mm ) si APS-C ( 67.5 mm ). Optica din sticla are trei elemente aranjate in 2 grupuri si promit sa ofere o calitate similara cu Burnside 35 ( review ) si Twist 60 ( review). SOL 45 mm te limiteaza sa fii mai creativ in trei feluri: diafragma este fixa la F3.5, focusul manual si focala fixa. Astfel te vei putea provoca sa fii un fotograf mai bun si sa lucrez cu minimul necesar.

 

 

 

Specificatii cheie

 

 • Distanta focala de 45mm ( FF ) / 67.5 mm ( APS-C) ;
 • Compatibil cu senzori APS-C si Full-Frame;
 • Disponibil pentru monturile Canon EF, Nikon F, Pentax K, Sony E si Fujifilm X;
 • Constructie optica: 3 elemente aranjate in 2 grupuri;
 • Focalizare manuala si diafragma selectabila tot manual;
 • Unghi de inclinare de 8.5°;
 • Distanta minima de focus: 35.5 cm;
 • Diafragma de f2.8 cu 6 lamele rotunjite pentru optica si 8 lamale rotunjite pentru controlul vignetarii si a bokeh-ului;
 • Compatibil cu filtre de 46 mm;
 • Dimensiuni: 7.3 x 7.3 x 3.9 cm;
 • Greutate: 256 grame.

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Lensbaby SOL 45 (4) Lensbaby SOL 45 (3) Lensbaby SOL 45 (2)

Lensbaby SOL 45 (1) Lensbaby SOL 45 (5)

Ambalajele obiectivelor Lensbaby sunt printre cele mai frumoase.

Lensbaby SOL 45 (6)

In curie gasim: SOL 45 si manualul de utilizare.

Lensbaby SOL 45 (7) Lensbaby SOL 45 (8)

Manualul este in format A4 si cuprinde tot ce trebuie sa stiti despre utilizarea obiectivului.

Lensbaby SOL 45 (10) Lensbaby SOL 45 (9)

Obiectivul este mult mai mare fizic, in comparatie cu impresia oferita de pozele de pe cutie.

Lensbaby SOL 45 (16) Lensbaby SOL 45 (15)

Inclinarea obiectivului stanga/dreapta.

  Lensbaby SOL 45 (11)Lensbaby SOL 45 (12)

Obiectivul vine cu lamele mobile, pentru sporirea randarii de bokeh.

Lensbaby SOL 45 (13) Lensbaby SOL 45 (14)

Montura este realizata din aluminiu.

Lensbaby SOL 45 (25)

SOL 45 mm atasat de Fujifilm X-T3 ( review ).

Utilizare si Performanta

 

 

 

Lensbaby SOL 45 mm este un obiectiv care produce un efect de blur datorita opticii si se poate inclina la 360 grade pe orizontala. SOL 45 este un obiectiv tilt&blur cu un pret accesibil, pentru persoanele care vor un obiectiv pentru fotografia de portret. Formula optica este rudimentara, cele trei elemente din sticla fiind aranjate in 2 grupuri. Folosesc obiectivul alaturi de Fujifilm X-T3 ( review ) de aprope doua luni, iar rezultatele obtinute ma fac sa nu imi doresc altceva pentru portretele. Usurinta de utilizare a focusului manual pe mirrorless este datorata functiei de peak-focus. Acomodarea cu focusul manual se face usor, inelul de focus avand o miscare fina cu o cursa totala de ~50 de grade.

 

 

Contructia este realizata din aliaj de magneziu/aluminiu rezistent cu un finisaj negru mat. Montura este si ea tot metaliza si este suficient de rezistenta, pentru o multime de atasari/detasari in graba. Mecanismul de inclinare are un inel exterior realizat in metal, iar inelul de inclinare din interior este realizat din plastic mat. Cei de la Lensbaby reusesc sa ofere o calitate de constructie solida si cu un obiectiv de doar 200$. Dupa ce am pus mana pe 4-5 obiective de la ei, am ajuns la concluzia ca se poate sa ai obiective cu focus manual, cu optica decenta si constructie solida.

 

 

Calitatea optica depaseste asteptarile, pentru un obiectiv cu trei elemente din sticla si un pret de ~800 lei, primesti mai multe decat te astepti. Optic vorbind, claritatea din centru este buna, iar culorile reproduse pe modul standard, sunt mai mult decat rezonabile. Sol 45 mm este un obiectiv care pune creativitatea 100% in maninile fotografului, diafragma fixata la F3.5, focusul manual si focala de 45 mm, sunt ingredientele unei fotografii reusite, pentru un fotograf rabdator. Centrul cadrelor are parte de o zona clara, in timp ce marginile primesc un blur placut care se amesteca cu bokeh-ul oferit de diafragma semi-deschisa. Inclinarea parti frontale a obiectivului, ofera cadrelor o mutare a punctului de clar pe verticala la 360 de grade.

 

Galerie Foto

 

Lensbaby SOL 45 mm (2) Lensbaby SOL 45 mm (3) Lensbaby SOL 45 mm (4) Lensbaby SOL 45 mm (6) Lensbaby SOL 45 mm (8) Lensbaby SOL 45 mm (12)Lensbaby SOL 45 mm (13) Lensbaby SOL 45 mm (19) Lensbaby SOL 45 mm (32) Lensbaby SOL 45 mm (34) Lensbaby SOL 45 mm (37)Lensbaby SOL 45 mm (36) Lensbaby SOL 45 mm (43)Lensbaby SOL 45 mm (65) Lensbaby SOL 45 mm (71) Lensbaby SOL 45 mm (74) Lensbaby SOL 45 mm (77) Lensbaby SOL 45 mm (82)Lensbaby SOL 45 mm (58) Lensbaby SOL 45 mm (54) Lensbaby SOL 45 mm (84)Lensbaby SOL 45 mm (61) Lensbaby SOL 45 mm (49)

Obiectivul se potriveste de minune si la fotografia de portret.

Combinatia de blur cu sharpness si lumina de calitate va oferi cadre de exceptie.

Concluzie

 

Lensbaby SOL 45 mm ofera rezultate spectaculoase alaturi de orice mirrorless Fujifilm. Sharp-ul central si blurul lateral se imbina armonios alaturi de culorile placute. Lensbaby demostreaza inca odata ca poate livra calitate si efecte speciale intr-un obiectiv compact si accesibil. Usurinta de focus a obiectivului este ajutata de focus peaking, iar inclinarea ofera posibilitati creative suplimentare. Lensbaby SOL 45 mm ofera mai mult decat minimul necesar pentru fotografii care vor sa exploreze lumea obiectivelor creative si accesibile. Este o placere sa il folosesti alaturi de Fujifilm X-T3.

 

Obiectivul este disponibil pentru montura Sony E/Sony A/ Nikon F/ Canon EF/ Fuji X si Pentax K. Orice posesor de aparat foto DSLR/Mirrorless se poate bucura de un astfel de produs. In Romania SOL 45 mm are un pret de 850 Lei, un pret rezonabil pentru ce este capabil. Obiectivele Lensbaby pot fi achizitionate de la F64 ( vezi oferta completa ).

 

 

PRO

 • Constructie solida;
 • Optica cu sharp decent si culori placute;
 • Compact si usor de folosit pe mirrorless;
 • Raport pret/performanta imbatabil;
 • Diafragma si focala fixa.

 

Contra

 • Nimic pana acum.

 

 

Daca sunteti pasionati de obiectivele Lensbaby am mai testat: