Review Lensbaby Twist 60 – Alternativa accesibila la Petzval

Twist 60 este primul obiectiv de la Lensbaby care vine in test, dar cu siguranta nu si ultimul. Acest obiectiv cu focala de 60 mm vine ca alternativa mai ieftina la Lomography Petzval 58mm. Twist 60 este un obiectiv cu un bloc optic detasabil, iar designul acestuia este de tip petzval din secolul 19. Acest design cu 12 lamele de diafragma produce un bokeh circular placut privitorului. Twist 60 vine cu un corp metalic foarte bine realizat, iar focalizarea se face manual, tot manual se selecteaza si diafragma. La diafragma maxima de F2.5, se obtine cea mai mare cantitate de bokeh circular. Obiectivul este destinat fotografilor, care nu au posibilitatea de a achizitiona obiectivele Petzval si isi doresc bokeh circular intr-un pachet compact si usor. Twist 60 este un obiectiv realizat special pentru senzorii Full-Frame, utilizarea pe senzorii crop ii diminueaza drastic efectul de bokeh circular.

 

 

Specificatii cheie:

 

 • Distanta focala de 60mm;
 • Compatibil cu senzori APS-C ( nerecomandat) si Full-Frame;
 • Bloc optic detasabil;
 • Constructie optica: 4 elemente aranjate in 3 grupuri;
 • Focalizare manuala si diafragma selectabila tot manual;
 • Distanta minima de focus: 45,7 cm;
 • Diafragma maxima de f2.5 cu 12 lamele rotunjite;
 • Compatibil cu filtre de 46 mm;
 • Dimensiuni: 6.3 x 6.3 x 5.7 cm;
 • Greutate: 198.4 grame.

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Lensbaby Twist 60 (3)

Twist 60 nu a sosit in cutie, dar vine cu: saculet de transport, capac fata-spate, manual de utilizare.

Cartea si strapul de mana de la Op/Tech( articol ) au fost achizitionate separat.

Lensbaby Twist 60 (4) Lensbaby Twist 60 (5)

Obiectivul are un corp integral realizat din metal.

Are o greutate de doar 199 de grame si dimensiuni de buzunar.

Lensbaby Twist 60 (6)

Montura este metalica, iar blocul optic este usor detasabil.

Se poate observa ca Twist 60 nu are nici un contact pe montura.

  Lensbaby Twist 60 (8)

Inelul auriu este pentru diafragma, de fapt putem roti de blocul optic pentru a schimba diafragma.

Lensbaby Twist 60 (1)

Iata si cele 12 lamele ale diafragmei.

Lensbaby Twist 60 (9) Lensbaby Twist 60 (10)

Asa arata blocul optic detasat.

Lensbaby Twist 60 (11)

Corpul obiectivului, inclusiv inelul de focus sunt metalice.

Utilizare si Performanta

 

 

 

 

Twist 60 este un obiectiv ideal pentru fotografia de portret de aproape, obtinerea ofectului de bokeh circular pronuntat se face foarte usor in acest fel. Daca fotografiem de la distante medii spre mari,` nu vom obtine efectul spectaculos. Distanta minima de focus de ~46 cm este perfecta pentru fotografierea obiectelor mici si a portretelor de aproape. Am fotografiat cu ajutorul lui portrete si produse sosite la test.

 

Constructia corpului obiectivului este integral metalica, poate rezista chiar daca este scapat si pe jos. Optica Twist 60 este realizata din plastic si sticla, aceasta fiind protejata de exteriorul metalic in caz de impact. Inelul de focus este metalic, iar cel de selectie a diafragmei pare a fi din plastic gros de buna calitate. Twist 60 ofera, surprinzator, o calitate a constructiei peste multe obiective similare ca pret.

 

Acomodarea cu focusul manual se face usor, inelul de focus avand o miscare fina cu o cursa de 90 de grade. Am atasat obiectivul pe Nikon D750 si focalizam foarte usor cu ajutorul confirmarii de focus, Twist 60 nu are nici un contact electronic pe montura. Am lasat obiectivul alaturi de aparat pe mana a doua persoane care nu au mai fotografiat cu focus manual, iar dupa 20 de minute focalizarea manuala nu mai pare atat de grea.

 

Calitatea optica a obiectivului este excelenta, contrastul este ridicat, iar cantitatea de sharp din centrul imagini este bun spre foarte bun. Spre colturile imagini gradual totul este mai soft si ofera o vignetare pronuntata. Twist 60 este un obiectiv pentru fotografii creative cu mult bokeh, nu ne putem astepta la claritate de top din centru spre colturi de la un obiectiv de 1250 lei ( oferta ). La F2.5 apare cea mai mare cantitate de bokeh, cantitatea de sharp din centru este rezonabila si daca focusul manual este perfect. Pe masura ce modificam diafragma spre F5.6 bokeh-ul dispare si cantitatea de sharp isi face simtita prezenta pe un procent mai mare din fotografie.

 

 

 

Iata cateva imagini marite la 100%

DSC_4950s DSC_5399ss DSC_4939 - 100 DSC_5177ss DSC_5383s

 

 

Galerie Foto 

 

 

Sample Twist 60 (4) Sample Twist 60 (5)Sample Twist 60 (8) Sample Twist 60 (7)Sample Twist 60 (9) Sample Twist 60 (2) Sample Twist 60 (1)DSC_5382s Sample Twist 60 (10) Sample Twist 60 (3)DSC_5769s DSC_5749s DSC_5744s DSC_5409s DSC_5240s

Moment SuperFish ( review )

DSC_5196s DSC_5177s DSC_5175S DSC_5164s

Irix 15 mm F2.4 Blackstone – Review in curand!

DSC_4939S DSC_4907s

Toate fotografiile sunt realizate in lumina naturala.

 

 

 

Concluzie

 

Lensbaby Twist 60 este un obiectiv excelent construit in raport cu pretul sau de 1250 lei. Calitatea imaginii si cantitatea de bokeh oferite sunt perfecte  in raport cu pretul, fiind o alternativa reala la obiectivele Petzval cu focala similara. Imaginile obtinute cu acest obiectiv sunt diferite si ofera o noua perspectiva fotografilor. Recomand obiectivul pentru pasionatii fotografiei de portret. Folosesc obiectivul de doua saptamani si nu imi vine sa ma despart de el.

 

Lensbaby Twist 60 este disponibil la un pret de 1250 lei ( AICI ) sau poate fi achizitionat doar blocul optic pentru suma de 783 de lei in caz ca deja aveti un corp lensbaby acasa. Avantajul acestui sistem este ca daca schimbati sistemul puteti vinde doar montura, iar optica ramane. Obiectivul este disponibil pentru montura Sony E, Canon EF, Nikon F si este recomandat sa fie folosit doar cu aparatele cu senzor Full-Frame pentru rezultate optime.

 

 

 

PRO 

 

 • Calitatea constructiei;
 • Bokeh circular excelent;
 • Compact si usor;
 • Usor de folosit;
 • Raport pret/performanta.

 

Contra

 

 • Cursa mica a inelului de focus.

 

editors' choice