GHID: Mirrorless-uri accesibile pentru incepatori ( 2018 )

Perioada vacantelor de vara incepe in curand, iar unii dintre voi sunteti in cautare de un aparat foto mirrorless. In 2018 sunt multe  optiuni din care puteti alege, totul intr-un buget accesibil. Inainte de a va recomanda cateva modele, merita sa amintim cateva lucruri importante despre aparatele foto mirrorless:

 

  • Dimensiunile lor compacte, nu sacrifica calitatea imaginii. Senzorul de imagine are o dimensiune similara/identica cu majoritatea DSLR de pe piata. Pentru vacanta un senzor MicroFour Thirds ( 17.3 x 13 mm ) sau APS-C  ( 23.6 x 15.8 mm ) este suficient. Optica este cel mai important lucru.
  • In acest moment gama de obiective pentru acestea este in continua crestere. Obiectivele pentru mirrorless-urile de vacanta sunt din ce in ce mai accesibile si performante. Puteti gasi un obiectiv zoom la preturi foarte accesibile, regula valabila si pentru obiectivele pentru fotografia de portret, macro.
  • Autonomia nu este foarte mare, majoritatea aparatelor mirrorless abia daca reusesc sa realizeze 350 de fotografii. Un DSLR accesibil are o performanta dubla sau poate chiar tripla dar este foarte voluminos. Acumulatorii replace sunt disponibili si mai accesibili pentru mirrorless.
  • La partea de conectivitate, aparatele mirrorless vin intodeauna cu o conexiune Wi-Fi, poate chiar Bluetooth si NFC alaturi de aplicatii dedicate pentru transferul imaginilor instant pe telefon. DSLR au aceste functii, dar sunt uneori dificil de utilizat.

 

Nu exista buget recomandat pentru un mirrorless de calatorie, aproape toate variantele de mirrorless-uri nou lansate in 2017 sau chiar si 2016 ofera performanta si calitate buna a imaginii. Pe langa calitatea imaginii similara cu DSLR-urile, aparatele foto mirrorless ofera dimensiuni compacte care nu atrag atentia in fotografia de strada si in locurile aglomerate pe timpul calatoriilor.

 

 

Cateva recomandari

 

  • Canon M10  – Este cel mai accesibil mirrorless din gama Canon, acesta are un senzor APS-C, ecran articulat tactil si un obiectiv kit calitativ. M-am jucat cu M10, M3 si M5 cu obiectivul de kit si rezultatele nu sunt dezamagitoare. M10 este disponibil la un pret de 1600 lei si poate fi achizitionat in kit de AICI.

 

Mirrorless Incepatori 2018 - Canon M10

 

  • Sony A5100 – Cel mai ”vechi” mirrorless din acesta selectie de mirrorless-uri accesibile. Are un senzor APS-C de calitate decenta si o conexiune wireless, pentru transferul fotografiilor. Selectia de obiective accesibile pentru acest model este limitata, dar pentru incepatori poate fi un bun punct de inceput.  A5100 este disponibil AICI.

 

Mirrorless Incepatori 2018 - Sony A5100

 

 

  • Olympus OM-D E-M10 Mark II – Este un mirrorless cu senzor micro four thirds destinat fotografilor incepatori. Senzorul este stabilizat pe 5 axe, design-ul retro compact il fac alegerea ideala in 2018, pentru concediu. Este disponibil la aceasta data la un pret de 2599 lei si poate fi comandat de AICI.

Mirrorless Incepatori 2018 - Olympus E-M10 II

 

  • Panasonic GX800 – Este cel mai nou mirrorless compact de generatie noua lansat de Panasonic. Poate inregistra secvente video 4K la 30 fps cu o calitate peste asteptari. Ecranul tactil de 3 inch este articulat si permite realizarea cu usurinta a selfie-urilor sau a filmarilor de tip vlogging. GX800 se gaseste pe piata din Romania la un pret de 2000 lei in acest moment ( vezi oferta ).

 

Mirrorless Incepatori 2018 - Panasonic GX800

 

  • Fujifilm X-A10 – Face parte din noua gama de aparate foto mirrorless Fujifilm destinata incepatorilor. Poate simula filme Fujifilm ( Provia, Velvia, Astia, Classic Chrome, monocrom sau sepia ), pentru cei care vor un strop de film in fotografia digitala. Senzorul APS-C de 16 megapixeli ofera performante ISO decente. X-A10 este disponibil in Romania in kit alaturide 16-50 mm la un pret de ~2500 lei ( vezi oferta ).

Mirrorless Incepatori 2018 - Fujifilm X-A10 (1)

 

 

Acestea sunt recomandarile de baza, pentru fiecare producator activ pe piata. Orice alegere ale acestor modele sau peste va fi suficienta pentru calatorii, vacante si uz zilnic. Obiectivele de kit ale acestor mirrorless-uri ofera calitate mult mai buna in comparatie cu cele de kit pentru DSLR-uri. Avantajul aparatelor mirrorless cu senzor APS-C sau MFT este pretul accesibil, pentru obiectivele achizitionate ulterior.

 

 

 

Pentru cine isi doreste calitate mai buna a imaginii la dimensiuni cu cu mult mai mari decat un smartphone, aparatul foto mirrorless este alegerea ideala pentru vacanta.  Am incercat sa tin acest articol scurt si la obiect, pentru nelamuriri si intrebari folositi cu incredere sectiunea de comentarii sau imi puteti scrie la adresa ghiduldslr@gmail.com.  Folositi link sugerate in site pentru a sustine activitatea blogului. Multumesc.