Nikon nu mai dezvolta DSLR-uri si se focuseaza pe mirrorless – Actualele modele inca in productie

In jurul datei de 15 iulie, cei de la Nikon au anuntat ca nu se mai focuseaza pe dezvoltarea de camere foto DSLR ( dovada fiind si lipsa de modele noi ). Nu cred ca sunt singurul care se astepta la asta. Nikon D780 ramane ultimul DSLR lansat de catre acestia, iar primul Nikon, practic de 2.7 megapixeli, a fost Nikon D1 in 15 iunie 1999. De la anuntul lui D1, pana la iesirea de pe piata de dezvoltare DSLR, au trecut aproape ~23 de ani. In toti acesti ani cei de la Nikon au avut o multime de camere DSLR legendare.

 

 

Printre cunoscute si pe care le-am prins, se numara Nikon D100/D200/D300 – Nikon D7000 – Nikon D3 – Nikon D3s si popularul Nikon D700. Mai sunt multe modele de mentionat, iar cele mai recente ar fi D750/D780. Cu acestea mentionate am tras mult si am putut acumula o experienta destul de serioasa si nu cred ca voi putea uita vreodata sunetul fiecarui shutter de Nikon.

 

 

Cum ramane cu Nikon ?

 

Ei bine, evit sa pun titluri de tip click-bait, dar Nikon se va concentra de acum incolo pe dezvoltarea de camere mirrorless ( seria Z ). DSLR-urile actuale, cum ar fi Nikon D780 / D850 / D5 si D6, alaturi de seria APS-C actuala, se mai fabrica o vreme. Nu se stiu inca detalii clare, dar ma astept ca in 3-4 ani sa nu se mai fabrice niciun DSLR ( nu doar Nikon ).

 

 

Actualii posesori de camere in garantie vor mai beneficia de sport, iar cei cu camerele iesite din garantie si in exploatare se mai pot baza lejer pe 4-5 ani de productie de componente de schimb. Nikon nu a mentionat nimic vizavi de acest aspect, dar asa ar fi normal sa sustina fanii DSLR pana la final. In afara de aceste aspecte, viitorul nu suna bine pentru DSLR-uri. Probabil dupa aceasta decizie auzita pe surse, Canon vor urma sa anunte si ei acelasi lucru intr-un anumit moment.

 

 

Camerele Mirrorless din seria Z au sosit destul de tarziu pe piata, dar usor, usor Nikon incepe sa isi construiasca portofoliul destul de serios. Pacat, totusi, ca Romania este prost reprezentata de acest brand, service-ul la DSLR este destul de hulit de comunitate, iar reparatiile la camerele mirrorless Nikon care sunt mai complexe electronic va fi o provocare si mai mare.

 

 

In orice caz, mare pacat ca un gigant SLR / DSLR incheie dezvoltarea de camere noi. Pasionatilor de DSLR ( eu inclus ) nu le ramane decat sa spere ca productia va mai dura cativa ani buni. Pana atunci, stocuri de camere DSLR Nikon se gasesc la F64 ( vezi oferta )FotoHobby ( vezi oferta ) si Photosetup ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).