Adobe MAX 2020 si noutatile pentru Premiere Pro / Photoshop / Lightroom

In perioada 20-22 Octombrie s-a desfasurat conferinta Adobe MAX 2020. In cadrul acestui eveniment s-au anuntat o multime de imbunatatiri ale suitei de programe Adobe. Noile functii vor imbogati si simplifica experienta de lucru cu software-ul Adobe. S-a scris foarte extins pe acest subiect prin presa din afara, dar eu am sa va relatez la liniuta ce s-a schimbat la fiecare aplicatie in parte pentru a va informa rapid si eficient. Trebuie sa recunoastem cu totii faptul ca suita Adobe este cam lenesa si prost optimizata de la o vreme.

 

 

Am ajuns la un nivel hardware foarte capabil ( procesoare mainstream cu 16 nuclee si placi grafice foarta avansate ), dar optimizarile Adobe nu prea au fost prezente. In schimb concurenta celor mai populare aplicatii Adobe cum ar fi: Affinity Photo ( rival Photoshop ), Luminar 4 / Capture One ( rivali Lightroom ) si DaVinci Resolve/Edius X ( rivali Premire Pro ) ofera optimizari si pot rula pe resurse putine sau pot profita de resursele intregului sistem ( CPU + GPU ).

 

Noutatile aduse noii versiuni de Lightroom 10

 

Lightroom 10 a sosit cu o serie de imbunatatiri de performanta si unelte noi. Pe scurt iata cu ce intampina nou utilizatorii noua versiune:

 

 

 • Instrument nou de color grading cu trei sfere similar cu cele din Capture One. Panoul de color grading include si optiun de blending.
 • Include si noi imbunatatiri de performanta pentru pensule si utilizarea gradientilor.
 • Functiile de zoom au primit si ele un boost de performanta.

 

 

Rotitele de culoare.

Noutatile din Adobe Premiere Pro 14.5

 

Premiere Pro a mai primit un mic update de la 14.2 ka 14.5, dar si aceasta include cateva functionalitati noi. Iata-le:

 

 • Suport nativ pentru ProRes RAW. Asadar formatul video APPLE RAW poate fi editat si de catre utilizatorii cu Windows.
 • Suport pentru workflow de tip HDR in spatiul de culoare Rec2100 PQ.
 • Suport imbunatatit pentru hardware decoding cu placile video AMD si Nvidia.

 

 

 

 

Noutatile din Adobe Photoshop 2021

 

Photoshop 2021 vine cu cateva imbunatatiri bazate pe inteligenta artificiala care vor face lucrul cu programul cu atat mai usor.

 

 • Filtre neurale pentru editarea pielii, smart portrait si multe altele. Acestea sunt non-distructive si ofera o experienta mai usoara de utilizare.
 • Filtrul Smart Portrait ofera optiuni de schimbare a elementelor dintr-o fotografie: orientare al capului, mainilor ( un fel de Puppet Warp, dar mult mai avansat ).
 • Neural Filters cum sunt denumite ofera optiuni de restaurare a fotografiilor alb-negru si al celor color spalacite.
 • O alta optiune interesanta este Sky Replacement foloseste puterea AI pentru a schimba aproape nedetectabil cerul din fotografii ( blending includ ).

 • Functia Object Aware Refine Mode ofera tot cu ajutorul AI selectii mai precise ale subiectilor “pufosi”, lucru care pana acum oferea selectii destul de brute.

 • O noua functie de discover din program ofera acces la tutoriale pas cu pas si multe altele.

 • Photoshop pentru iPad primeste functia de Streaming pentru Adobe Behance.
 • Photoshop ar veni si cu ceva update-uri de performanta si suport pentru hardware nou ( seria RTX 3000 ).

 

O noua varianta de drivere NVIDIA Studio a sosit pe 20 Octombrie pentru a ajuta programele Adobe alaturi de noile imbunatatiri. Pentru a afla mai multe despre drivele de studio va invit sa cititi articolul de AICI. Cam atat cu imbunatatirile de la Adobe, in curand am sa revin cu un articol exeplificand aceste imbunatatiri. Pana atunci fiti cu ochii pe blog si pe Canalul de Youtube ( Aboneaza-te AICI ).