Sistemul de blituri Pixel X800n Pro in test

Cu cateva luni in urma am avut ocazia sa testez sistemul de blituri Cactus ( review ), acum a venit randul sistemului de blituri de la Pixel. El este format din declansatorul Pixel King Pro alaturi de doua blituri nou lansate cu receptor integrat: este vorba despre noile Pixel X800n PRO (similare cu Pixel x800n Standard testat aici). Noul model PRO integreaza receptorul Pixel King Pro, ce permite declansarea radio directa. Principalele avantaje ale sistemului acesta comparativ cu cel de la Cactus sunt: functionarea in mod HSS, prezenta lampilor de autofocus si a modului TTL pe blituri. Sistemul primit in teste este compatibil cu i-TTL de la Nikon, dar exista disponibila varianta x800c dedicata sistemului e-TTL de la Canon. Aceast nou set de blituri vine ca alternativa pentru sistemele actuale Cactus V6+RF60 si Nissin Air. In randurile urmatoare vom vedea cat de bun este acest kit, si daca merita achizitionat.

 

 

Specificatii cheie X800n Pro:

 

  •  Numar Ghid: 60 ( ISO100 – 200 mm );
  • Zoom 20-200 mm, mod auto-zoom si manual zoom disponibile;
  • Moduri Blitz:  iTTL si Manual;
  • Functii de declansare wireless: Optica, Master, Slave S1/S2;
  • Moduri de sincronizare:  HSS ( High Speed Sync ) – cu prima cortina – cu a 2-a cortina;
  • Unghi ajustare cap blitz: sus/jos  -7/ 90 grade,  stanga/dreapta: 180/180 grade;
  • 3 secunde perioada de reincarcare la 1/1;
  • Poate fi alimentat cu 4 baterii alcaline sau acumulatori Ni-MH;
  • Autonomie de 180 descarcari la putere maxima 1/1 cu un set de acumulatori Eneloop PRO;
  • Porturi: Port PC-sync – microUSB si port de alimentare externa;
  • Lampa de asistenta a focalizarii cu 29 de puncte;
  • Protectie la supraincalzire;
  • Indicator al acumulatorilor Ni-mh;
  • Greutate 409 grame fara baterii;
  • Dimensiuni 190 x 78 x 61 mm.

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

Pixel X800 PRO (2)

Iata pachetul complet al sistemului de blituri Pixel;

Pixel X800 PRO (3)

Iata ce regasim in cutia noului blit Pixel X800n PRO;

Continutul este identic cu cel de la varianta X800n Standard ( articol );

Singura diferenta intre Pixel X800 Pro si Standard este integrarea unui receptor radio in varianta PRO, astfel nu mai este nevoie de un receptor aditional pentru declansare;

Pixel X800 PRO (4)

Pixel X800n Pro vine cu interfata identica cu varianta Standard;

Din pacate timpul de pornire a blitului este tot mare;

Pixel X800 PRO (5)

Iata dovada ca X800n Pro este identic cu varianta Standard;

Lampile de autofocus sunt si ele prezente;

Pixel X800 PRO (6)

Transmiterul este un Pixel King Pro ce se gaseste in pachet cu un receptor in kit-ul de declansatoare;

In acest fel Pixel vine ca o alternativa mai ieftina la sistemul Cactus, Nissin si Phottix;

Avem prezenta optiunea HSS ( High Speed Sync ) cu acest sistem;

  Pixel X800 PRO (8)

Iata conectorii disponibili pentru acest sistem;

  Pixel X800 PRO (10)

Pixel vine cu cel mai accesibil sistem de blituri, ce au integrate functia HSS si lampi de autofocus;

 

Utilizare

 

Constructia bliturilor este realizata din plastic de calitate, iar imbinarile sunt realizate fara cusur pentru un blitz third-party. Butoanele sunt usor de apasat si nu prezinta jocuri considerabile, acest lucru confirmand  inca odata calitatea constructiei. Miscarea capului de blit se face prin apasarea butonului cauciucat din partea laterala, iar miscarea in sine este bine controlata si nu exista joc absolut deloc. Accesarea panoului de difuzie si a panoului wide se face foarte usor, niciodata nu am intampinat probleme in extractia lor din capul de blit. Blocarea bliturilor pe patina se face cu ajutorul unui pin cu un mecanism pe care il intalnim la blitul Canon 580EX II.

 

Am utilizat bliturile timp de aproape o luna alaturi de Nikon D610 la realizarea de sedinte foto si chiar a  fotografiilor de produs. Sistemul este usor de folosit in fotografia de portret si cea de produs unde timpul nu este esential. In schimb la fotografierea unui eveniment ce se desfasoara rapid,  uneori dureaza prea mult parcurgerea si setarea tuturor optiunilor. Lipsa unei rotite de ajustare rapida a puterii pentru blituri pe declansatorul Pixel King Pro este sesizabila. Bliturile din seria X800 au aceasta rotita prezenta, dar in viitorul apropiat asteptam lansarea unui inlocuitor pentru declansatoarele Pixel King Pro, care sa vine cu imbunatatiri pe partea de control.

 

Declansarea bliturilor se poate face in maxim 3 grupuri: in fiecare pot fi legate un numar de maxim 16 blituri, iar in total putem controla 48 blituri cu un singur declansator, asadar avem o flexibilitate excelenta si un control precis a cadrului. Bliturile X800n Pro vin cu un port de sincronizare PC-Sync pentru utilizarea lor alaturi de alte declansatoare precum Pocket Wizard Plus X. Portul microUSB este prezent pentru a realiza update-urile de firmware. Mai exista un port extern cu trei pini unde putem atasa un powerpack ce creste autonomia blitului si timpul de incarcare simultan.

 

 

O scurta prezentare in imagini a meniului bliturilor si a declansatorului:

DSC_9909 DSC_9910

Modul manual este disponibil in doua variante: Classic si Wireless;

DSC_9911

Este prezent si un mod Slave 1 si 2 cu ajutorul caruia activam receptorul integrat din blit pentru a putea fi declansat;

DSC_9918

Iata si modul stroboscopic al acestui blit, el este folosit in declansarea multipla a blitului in timpul unei expuneri;

Cu ajutorul acestui mod si a unui timp de expunere suficient putem obtine cadre interesante;

  DSC_9922

Iata meniul modului Wireless TTL;

X800n pro 3

Meniul principal al declansatorului Pixel King Pro;

De aici se poate seta puterea individuala, zoom-ul cat si modul de operare al fiecarui grup;

Meniul este unul stufos, dar cu ajutorul unui manualul de utilizare si navigand timp de o saptamana prin el, am reusit sa ma acomodez cu interfata si toti parametrii de functionare.

 

 

Performanta

 

 

Puterea bliturilor declarata este GN60 la iso 100 si 200 mm zoom, ea fiind suficienta pentru majoritatea aplicatiilor in care a fost folosit. In fotografia de portret a fost utilizat alaturi de un RoundFlash Dish ( review ) la puterea de 1/8. Am realizat si cateva cadre la putere maxima doar pentru test,  dar avand la dispozitie o putere mare, acest kit a devenit ideal pentru fotografiile de eveniment. Pentru un fotograf de evenimente este absolut necesar un set format din  5 blituri si un declansator.

 

Timpul de reincarcare declarat de producator la putere maxima ( 1/1 ) este de 2,5 secunde. Asadar am realizat cu ajutorul unui cronometru un test propriu si am obtinut un timp de reincarcare de aproximativ 2,6 secunde cu ajutorul acumulatorilor Panasonic Eneloop cu capacitate standard de 1900 mAh. Acumulatorii au fost incarcati complet si am reusit sa obtin o valoare 2,6 si chiar 2,55 secunde pentru o reincarcare la puterea 1/1. Incercand acest lucru si cu un set de Panasonic Eneloop PRO de 2450 mAh cu aproximativ 60 cicluri de uzura am obtinut aproximativ 3,5 secunde timp de reincarcare la putere maxima. Declaratiile producatorului sunt in acest test confirmate, cel putin cand avem acumulatori proaspat incarcati. Am realizat si ujn scurt test de rezistenta a lampii, pentru a afla dupa cate declansari la putere maxima intra in rol protectia ce nu permite supraincalzirea lampii. Dupa 15 declansari la 1/1 blitul nu a mai vrut sa declanseze.

 

Functia High Speed Sync functioneaza fara probleme si nu este nevoie de o setare suplimentara a aparatului pentru a functiona. Nu am avut parte de ratari de declansare in niciun scenariu in care a fost folosit, cat timp intre blit si declansator este o distanta mai mica de 100 de metri. Distanta de declansare este de aproximativ 100 metri in linie dreapta si de aproximativ 65 de metri avand in cale obstacole. Aceste distante fiind suficiente pentru utilizarea la sedintele foto in aer liber si intr-o sala de evenimente, cat si in biserica. Performantele de declansare si distanta este una decenta pentru acest set, iar varianta Cactus V6 este intr-adevar mai performanta la acest aspect.

 

Performanta acestui sistem de blituri este impresionanta, acum ramane de vazut daca va fi de durata. Am sa revin cu o parere suplimentara in viitorul apropiat.

 

Galerie Foto

 

Iata cateva fotografii realizate cu bliturile Pixel X800n Pro si Pixel King Pro:

 

Pixel X800n Pro (5) Pixel X800n Pro (11) Pixel X800n Pro (15)  Pixel X800n Pro (41) Pixel X800n Pro (51) Pixel X800n Pro (53) Pixel X800n Pro (56) Pixel X800n Pro (61)Pixel X800n Pro (26) Pixel X800n Pro (30) Pixel X800n Pro (32)  Pixel X800n Pro (37)

 

Am realizat cateva sedinte foto de portret cu acest kit, in viitorul apropiat voi actualiza galeria foto cu cateva fotografii reusite de la un eveniment. Fotografiile de mai sus au fost realizate pe intuneric total avand blitul setat la 1/4 si valoarea iso nu a fost mai mare de valoarea 320. Cu doua astfel de flashuri si modificatoarele RoundFlash Dish (review), se obtine cu usurinta iluminarea completa a modelului in bezna totala.

 

 

Concluzie

 

Cele doua blituri X800n Pro alaturi de declansatorul Pixel King Pro sunt un kit excelent pentru fotografia de eveniment si pentru sedintele foto in aer liber. Optiunea HSS functioneaza exemplar fara vreo setare suplimentara. Sistemul se seteaza usor si fara prea mari probleme, iar singurul inconvenient este setarea puterii si a zoom-ului din declansator. Nu exista rotita de ajustare rapida si setarea se face destul de incomod comparativ cu sistemul Cactus. In afara de acest aspect negativ, kitul vine cu o constructie exemplara, putere suficienta si un raport calitate-pret-performanta excelent.

 

Bliturile X800n Pro pot fi achizitionate la un pret de aproximativ 675 lei de la magazinul F64, iar declansatorul Pixel King Pro compatibil este disponibil in schimbul sumei de 299 lei. Bliturile sunt disponibile si in varianta cu sistem Canon E-TTL, iar toate aceste produse pot fi achizitionate de AICI.

 

 

PRO

  • Constructie solida;
  • Putere mare;
  • Raza de declansare decenta;
  • Declansare HSS fara setarea suplimentara;
  • Lampa autofocus si TTL integrat;
  • Raport calitate/pret excelenta;

 

 

Contra

  • Meniul declansatorului necesita acomodare;
  • Dificil de controlat in unele situatii.