Platforma NVIDIA Studio si driverele Creator Ready – Vesti bune de la Nvidia pentru fotografi, videografi si graficieni

Nvidia a anuntat in urma cu cateva saptamani  platforma Nvidia Studio si noile drivere Creator Ready. Aceste doua lansari arata interesul crescut pentru Nvidia fata de fotografi, videografi, designeri si graficieni. Noile produse ofera comunitati globale de creatori de continut cresteri de performanta in aplicatiile din suita Adobe, Autodesk, Cineman 4D, Blackmagic, etc… Tehnologiile de Ray-Tracing si AI disponibile in placile video noi de la Nvidia promit sa ofere optimizari si un boost de performanta intr-o gama variata de aplicatii de productie. Dezvoltarea laturii de gaming din partea Nvidia a prins mult avant in ultimii ani, dar se pare ca nu au uitat si de cei care muncesc cu ajutorul placilor video. Aceste doua noi lansari ar urma sa fie un prim pas ferm catre imbunatatire a performantelor fotografiilor/videografilor cu ajutorul nucleului grafic.

 

Driverele Nvidia Creative Ready 

 

Drivele sunt compatibile cu seria de placi video GeForce RTX si Nvidia Quadro RTX.  Acestea din urma vin sa sporeasca productivitatea si performantele aplicatiilor compatibile. Pe viitor ma astept ca si mai multi dezvoltatorii de aplicatii sa fie interesati de colaborarea cu Nvidia pentru imbunatatiri de performanta.

Nvidia Studio - Quadro RTX - GeForce RTX (8)

 

Driverele Creator Ready ( versiunea 419.67)  ofera o imbunatatire in urmatoarele aplicatii pentru inceput:

 

 • Autodesk Arnold 5.3.
 • Unreal Engine 4.22 – Va fi compatibil in curand cu tehnologia de Ray-Tracing.
 • REDCINE-X PRO 51 – Editorii video pot decoda fisiere video 8K 24 FPS 12:1.
 • Adobe Lightroom CC este compatibila cu tehnologia Enhace Details, functie care se foloseste de nuclee tensor pentru a imbunatatii imaginile de pana la 4 ori mai rapid in comparatie cu placile on-board.

Nvidia Studio - Quadro RTX - GeForce RTX (3)

 

 • Substance Designer realizat de Adobe este o unealta folosita pentru a face texturi pentru modelele 3D. Tehnologia Ray-Tracing din noile Nvidia RTX ajuta la redarea mult mai rapida a acesta.

 

 

Nvidia Studio - Quadro RTX - GeForce RTX (6)

 

 

Din aplicatiile de mai sus, cea mai de interes este functia Enhance Details pentru Lightroom CC. Functia se foloseste de o retea neuronala convolutionala (CNN), antrenata pentru optimizarea informatilor RAW primite de la senzorii Bayer ( Canon, Nikon, Sony, Panasonic, Olympus ) si X-Trans  ( Fujifilm ). Functia Enhance Details functioneaza cel mai bine pe:

 

 • Imaginile cu multe detalii fine ( de mare rezolutie 36-42-50 megapixeli ).
 • Imagini cu artefacte.
 • Imagini care vor fi printate/afisate pe un format mare.

 

Nvidia Studio

 

 

Lansarea platformei NVIDIA Studio imbunatateste substantial performanța și fiabilitatea hardware-ului pentru cei peste 40 de milioane de creativi din toata lumea. Certificarile Nvidia GeForce RTX Studio si Nvidia Quadro RTX Studio vor oferi creatorilor de continut din toata lumea o garantie a performantelor de top in cele mai prietentioase aplicatii.

 

 

La Computex 2019 au fost anuntate 17 laptopuri care deja au certificarea RTX Studio.

 

 • Acer – > ConceptD7 si Concept D9
 • Asus – > StudioBook W500, StudioBook W700G3T si ZenBook Pro Duo
 • DELL – > Alienware m15 Creators Edition
 • Gigabyte -> AERO 15 OLED si AERO 17 HDR
 • HP – > OMEN 15 RTX Studio si OMEN X 2S
 • MSI – > MSI P65 Creator, MSI P75 Creator, MSI WS65, MSI WS75, MSI WE75.
 • Razer – > Blade 15 Studio Edition si  Blade Pro 17 Studio Edition.

 

Nvidia Studio - Quadro RTX - GeForce RTX (2)

Cam cum va fi productia video accelerata.

 

Laptopurile dispun de noile placi grafice Quadro RTX 5000, 4000 și 3000 si de variantele mobile ale modelelor GeForce RTX 2080, 2070 și 2060. Puterea de procesare grafica a noii serii RTX este laudata ca fiind de pana la 7 ori mai mare, fata de capabilitatile grafice ale unui MacBook Pro. Creatorii care vor opta pentru un model cu Quadro RTX 5000 vor avea la dispozitie o memorie de 16 GB, pentru un multi-tasking extrem in aplicatiile compatibile.

 

Nvidia Studio - Quadro RTX - GeForce RTX (5)

Nivelul de performanta oferit de fiecare placa video RTX.

 

Cerintele minime pentru ca certificariile Nvidia GeForce RTX Studio/Nvidia Quadro RTX Studio:

 

 • GPU: RTX 2060 sau Quadro RTX 3000.
 • Procesor: Core i7 ( din seria H ) sau echivalent.
 • RAM: 16 GB.
 • SSD: 512 GB sau mai mare.
 • Ecran: 1080P sau 4K cu minim 100% acoperire Adobe sRGB.

 

Nvidia Studio - Quadro RTX - GeForce RTX (4)

Laptopurile Nvidia RTX Studio vor fi usoare, performante si creatorii pot realiza cu usurinta multiple

 

 

 

Laptopurile deja certificate  mentionate mai sus, vor avea un pret de pornire in SUA de 1499$ si pot ajung pana la 5000-6000$. In Romania produsele au inceput deja sa fie disponibile la evoMAG ( vezi oferta completa ).

 

Din ce am reusit sa aflu primele laptopuri certificate care vor ajunge la noi sunt Acer ConceptD7 si Concept D9. Cu putin noroc voi reusi sa pun mana pe ele pentru un review. Nvidia Studio promite foarte multe imbunatatiri in aplicatiile dedicate fotografilor, videografilor, graficienilor si astept cu mare interes sa vad implementarea si extinderea bazei de aplicatii compatibile. Astept sa vad incluse si Adobe Photoshop CC, Capture One si un suport mai bun pentru randarea secventelor video pe placile Nvidia RTX.