Powerex MH-C9000 Pro Review – Incarcarea acumulatoriilor Ni-Mh in 2020 – Reinventarea unui incarcator Celebru

Incarcator-ul Powerex MH-C9000 este prezent in viata fotografilor inca din 2006. Fara indoiala acesta este cel mai apreciat/performant si durabil incarcator pentru acumulatorii Ni-Mh in format AA si AAA. Detin un astfel de incarcatoar din 2010 si merge fara probleme. In urma cu cateva saptamani fost lansat noul Powerex MH-C9000 Pro, acest model are un design nou, este mai compact  si vine cu functii de memorare a parametriilor de incarcare. Mai mult de atat ecranul iluminat se stinge automat, lucru ce facea vechiul model incomod de folosit uneori.

 

 

 

 

Modurile de Charge, Break-In, Discharge si Refresh & Analyze sunt inca prezente pe Powerex MH-C9000 Pro. Lipseste cel de Cycles, dar cele patru prezente pe noua varianta sunt tot ce au nevoie utilizatorii de acumulatori AA/AAA in 2020. Pentru cei care inca folositi acumulatori AA/AAA pentru blituri si alte gadget-uri un incarcator precum MH-C9000 Pro este foarte practic. El poate avea grija de acumulatori prin functia Refresh & Analyze. Mai multe despre acest incarcator in randurile ce urmeaza.

 

 

Specificati cheie:

 

 • Incarca 4 acumulatori tip AA sau AAA NiMh/NiCD.
 • 4 canale individuale de incarcare;
 • Incarcare programabila cuprinsa intre 0.2A si 2A;
 • Microprocesor cu o precizie de 0,001V
 • Sistem de reconditionare in trei etape –  incarcare, descarcare completa si reincarcare.
 • Modurile de Charge, Break-In, Discharge si Refresh & Analyze;
 • Ecran iluminat cu functie de On/Off;
 • Memorie pentru ultimele setari de incarcare;
 • Adaptor AC 100-240V 50/60Hz.
 • Dimensiuni: 108 mm x 108 mm x 50.1 mm;
 • Greutate: ~400 grame.

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

 

Specificatiile cheie se gasesc si pe cutie.

Cele 4 moduri de operare vin la pachet cu un ecran mare, care se stinge automat.

Powerex MH-C9000 Pro are patru canale independente si un timp minim de incarcare de 1 ora.

In pachet se gaseste incarcatorul alaturi de manual si incarcator.

Cum scrie si pe cutie, Powerex MH-C9000 Pro poate fi conectat si la un adaptor de masina.

Brick-ul de incarcare este compact.

Ecranul este in fata la acesta cu un mica inclinatie.

Incarcatorul este extrem de compact si incape in mana cu usurinta.

Profilul si mufa de incarcare.

In partea inferioara Powerex MH-C9000 Pro vine cu picioare de cauciuc si canale de ventilatie pasiva.

In partea de sus se gasesc cele patru butoane si sloturile de AA/AAA.

O comparatie fizica intre Powerex MH-C9000 Pro si Powerex MH-C9000 ( care il am de 10 ani ).

Powerex a scos din fabricatie modelul din dreapta, dar va livra varianta compacta.

 

 

 

Utilizare

 

 

Powerex MH-C9000 Pro a fost testat alaturi de acumulatori Powerex Pro 2700 mAh. Incarcatorul vine cu 4 moduri de operare: Normal Charge – Break-In ( Reconditionare ) – Descarcare si Analiza si Reimprospatare. Fiecare dintre aceste moduri poate functiona independent pe fiecare canal dedicat. Interfata de operare este simplificata, iar cu ajutorul celor patru butoane putem seta rapid incarcatorul. Avantajul lui Powerex MH-C9000 Pro fata de varianta non-pro este faptul ca setarile ultimei operatiuni sunt memorate. Mai exact, cand setezi incarcatorul sa faca Break-In la un set de baterii, la urmatorul identic setarile de capacitate sunt memorate ( sau cele de incarcare la modul Charge ).

 

Toate optiunile disponibile pe ecran.

Ecranul se astinge acum automat dupa 5 secunde, lucru foarte util cand incarci acumulatorii in camera de hotel sau acasa ( nu va fi pe post de veioza ).

 

Powerex MH-C9000 Pro este un incarcator cu o constructie exterioara din plastic semi-rigid. Plasticul este similar cu varianta anterioara, dar parca nu asa rigid. Incarcatorul are la interior o placa de baza cu patru circuite independente care sunt racite pasiv. Se prezinta a fi un incarcator solid si compact, mult mai mic fata de varianta Powerex MH-C9000. Incarcatorul poate fi acum mai usor de inclus in bagaj sau tinut pe birou, spatiul ocupat fiind mult mai mic.

 

Gata de utilizare.

 

Powerex MH-C9000 Pro poate incarca orice acumulatori Ni-Mh in format AA sau AAA. In acest fel puteti alimenta orice dispozitive care accepta acumulatori de 1.2V pentru a face economie si a nu mai genera deseuri de la bateriile de unica folosinta. Eu folosesc incarcatorul predominant pentru incarcarea acumulatoriilor de blituri si a dispozitivelor audio ( lavaliere si microfoane wireless ).

 

 

 

 

 

 

Modurile de Operare Powerex MH-C9000 Pro

 

 

 

Powerex MH-C9000 Pro vine cu patru moduri de operare care se regasesc si la varianta anterioara non-Pro. Totusi acest nou incarcator a eliminata functia cycles de incarcare a acumulatorilor Ni-Mh ( personal nu prea am folosit-o ). Cele mai utilizate optiuni sunt cea de Charge/Discharge si Break-In, iar odata cu acest model modul de utilizare nu se va schimba. Iata si cateva explicatii detaliate legate de modurile de operare:

 

Modul Charge

 

Modul normal incarca cei 4 acumulatori Powerex Pro de 2700 mAh intr-un timp variabil intre 1 ora si ~14 ore in functie de valoarea de incarcare setata. Incarcarea mai lenta ofera o durabilitate mai mare a acumulatorilor si o descarcare mai lenta si mai stabila pe parcursul utilizarii. Pentru cei ce nu au o problema sa astepte, este o modalitate optima de incarcare.

 

 

Modul de Break-In / Reconditionare

 

Acest Break-In ofera acumulatorilor o “trezire” profunda dupa statul pe raft sau dupa o uzura prelungita fara refresh. Acest mod incarca/descarca lent acumulatorii pe parcursul a 30-40 de ore pentru o performanta optima. Functia de reconditionare presupune o incarcare initiala, urmata de o descarcare si inca o incarcare, pentru a revigora acumulatorii. Acest proces poate dura pana la 24 ore, in functie de capacitatea acumulatorilor atasati. Acest mod se recomanda a fi folosit o data la 20 cicluri complete de incarcare-descarcare ale unui set. Functia de reconditionare poate salva acumulatorii cu probleme la fel ca cea de Break-In.

 

Powerex MH-C9000 Pro arata fizic mult mai placut ca varianta anterioara.

 

 

Concluzie

 

 

Powerex MH-C9000 Pro este un urmas al unui incararcator celebru care nu se mai fabrica. Pentru a convinge noii utilizatori care nu au un incarcator/analizator cei de la Powerex au miscorat dimensiunile fizice, au facut ecranul luminat sa se stinga automat si au adaugat o functie de memorie a ultimelor setari de incarcare. Acestea sunt lipsurile majore de la modelul anterior. Incarcatorul ofera calitate buna a electronicii cat si a constructiei, dimensiunile compacte nu il fac rigid ca varianta anterioara, dar per total este un urmas demn de luat in calcul, pentru cei care folosesc o multime de acumulatori AA si AAA de tip Ni-Mh.

 

 

Powerex MH-C9000 Pro este disponibil in locul variantei standard la un pret de ~65$. In Romania acest produs va fi disponibil in saptamanile urmatoare, dar pana atunci va invit sa vedeti si alte incarcatoare din gama lor ( vezi oferta completa ). Pentru cei dintre voi care vor un incarcator fara functiile de analizator, va invit sa cititi articolul despre Powerex MH-C980 Turbo ( vezi review ). Link-urile din articol sunt de afiliere si ajuta la sustinerea activitatii de pe blog. Va Multumesc!

 

 

 

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).