Prezentare Millennial Disc ( M-disc )

Ca fotografi si videografi acumulam in timp munca pretioasa selectata dealungul anilor sa ne reprezinte si dorim sa o pastram pentru viitor, copiile de siguranta ( back-up ) sunt o solutie ideala iar cu cat mai multe cu atat mai bine. Dar uneori atatea solutii pentru copii de siguranta costa in timp foarte mult pentru ca odata la 5-10 ani trebuie schimbate echipamentele.

De mult timp urmaream o solutie alternativa pentru utilizatorii nu cu multa experienta in notiunea de back-up cat si pentru mine personal, se numeste Millennial Disc ( M-disc ).

Ce este Millennial Disc ?

 

Este un mediu optic de stocare inventat de Millenniata care la aspectul fizic exterior nu se diferentiaza fata de discurile traditionale, ” secretul ” lui sta in materialele folosite la fabricatie care sunt similare compozitiei gasita in rocile comune dure, nu stim formula chimica exact dar, acest mediu propune o alternativa la materialele mult mai putin durabile in timp care sunt utilizate acum in fabricare.

Producatorii garanteaza o durabilitate a datelor de pana la 1000 de ani si declara ca doar 5% din disc-uri au avut probleme cu integritatea datelor dupa primi 667 ani, toate acestea sunt oricum declaratii teoretice din motive usor de inteles. Discurile Millennial sunt momentan disponibile in varianta DVD de 4.7 GB si BD-R in variantele cu un singur strat de 25 GB si  doua straturi de  50 Gb in curand va fi disponibila si versiune BD-XL de 100 GB cu trei straturi.

 

how-long-will-files-last

Acest format de arhivare promite o rezistenta in timp extraordinara comparativ cu alte medii de stocare traditionale.

m-disc

Avantajele M-disc

 

Cum arata ?

Iata o mica galerie foto:

 

DSC_0242

Iata ambalajul sigilat in care vine produsul. Viteza maxima de scriere este de 4x

DSC_0243

La noi in Romania aceste disc-uri se gasesc foarte greu iar ce am achizitionat este varianta imprimabila.

DSC_0244

Iata si suprafata de scriere

DSC_0247

O comparatie intre un blue-ray normal ( stanga ) si unul M-disc ( dreapta )

In Teste:

Voi testa acest produs in conditii extreme in perioada de urmeaza si voi updata periodic aceasta sectiune de teste…fiti pe faza.

Utilizare:

M-disc-urile se pot scrie cu orice unitati optice care au inscriptionate pe cutie urmatoarele logo-uri:

mready-logos

Iata o recomandare solida pentru o unitate optica care scrie M-disc-uri alaturi de formatul BD-XL de 100 GB ( articolul in curand ), este vorba de LG BH16NS40 unitate optica pe care o detin si sunt foarte multumit, ea este disponibila pentru achizitie de aici. Sunt solutii excelente de stocare pe termen lung a informatiilor personale si nu numai, iar raportul capacitate/pret pentru varianta BD-R este excelenta.

Pretul actual este de 30 lei pentru varianta BD-R si 20 lei pentru varianta DVD un pret corect pentru ceea ce promite acest produs.

PRO:

  • Stocare permanenta cu rezistenta in timp mult mai mare decat viata unui om.
  • Rezistenta la caldura – lumina si umiditate extrema
  • Nu este nevoie de investitie uriasa pentru achizitionarea unui inscriptor M-disc
  • Pret excelent pentru calitatea oferita.

Contra:

  • Ar fi fost ideala o carcasa rigida individuala pentru fiecare disc.
  • Promite durabilitatea datelor dar mediul in sine nu pare cu mult mai rigid.

 

Voi ce parere aveti despre aceasta noua metoda de back-up ?