ProGrade CFexpress Type A Review – Memorie rapida pentru Sony A7 IV / A7s III / A1 / FX3

Producatorul ProGrade Digital tocmai ce a anuntat disponibilitatea noilor CF Express Type A pe piata. In randurile urmatoare am sa va prezint un model de 160 GB si experienta de utilizare alaturi de noul Sony A7 IV. Acest nou format de carduri este o varianta mai accesibila si mai compacta la CFexpress Type B ( vezi review ). Cardul vine cu o viteza de citire de 800 MB/s si o scriere de 700 MB/s pentru modelul Cobalt ( varful de gama ). Viteza minima de scriere sutinuta este de ~400 MB/s, lucru ce face noul card ProGrade compatibil cu standardul VPG400.

 

 

 

 

Formatul CFexpress Type A este acceptat de patru camere Sony in acest moment. Este vorba despre Sony A7 IV / A7sIII, Sony Alpha 1 ( vezi review ) si Sony FX3/FX6. Cu ajutorul acestui card camerele mentionate vor putea trage 4K 120P in orice format si codec disponibil. Pentru fotografie acest format este destul de limitat ca si utilizare,acesta supra-calificat de cele mai multe ori. Se poate folosi sigur, dar la rafale in sport si wildlife. Va invit sa ii vedeti performantele in randurile urmatoare.

 

 

Specificatii Cheie ProGrade CFexpress Type A

 

  • Interfata NVMe PCIe 3.0 x2 ( NVME 1.3) ;
  • Viteza citire 800 MB/s si o scriere de 700 MB/s;
  • Disponibil in capacitate de 160 GB;
  • Certificare VPG400 ( 400 MB/s viteza minima sustinuta de scriere );
  • Carcasa metalica pentru racire corespunzatoare;
  • Consum mic de energie;
  • Rezistent la Socuri, Raze-X, Praf, Vibratii si Apa;
  • Senzor de supraincalzire integrat;
  • Temperatura de operare: -10 to 70°C;

 

Inspectie Vizuala

 

 

Ambalajul exterior este unul compact si “clasic” pentru acest producator.

Sub ambalajul de carton, cardul vine intr-o cutie protectoare din plastic.

Cam asa arata noul ProGrade CFexpress Type A.

Cam asa arata si din spate ( un singur rand de 13 pini ).

In pachetul de proba pe langa CFexpress Type A a venit si cititorul magnetic.

Acesta este compact, solid si acomodeaza un SD UHS-II si un CFexpress A.

Revenind la memorie, aceasta este de ~3 ori mai performanta ca un SD si mult mai compacta/solida.

 

 

Utilizare

 

ProGrade CFexpress Type A este un card de memorie compatibil cu Sony A7 IV / A7sIII, Sony Alpha 1 ( vezi review ) si Sony FX3/FX6. Avand cardul inaintea lansarii Sony A7 IV la nivel global, l-am avut la indemana in ziua lansarii. Sony A7 IV vine cu un slot CFexpress Type A care este dublat si ca SD UHS-II ( exact ca slotul nr 2 ). Am putut testa cardul Type A sub rafale intense de peste 200 de cadre RAW+JPEG si pot sa spun ca atat camera cat si memoria au facut fata fara probleme, iar din testele de performanta de mai joc vom vedea exact cum este si posibil.

 

 

Am ramas placut surprins sa vad ca acest mic card este peste nivelul unui SD UHS-II in timp ce va fi mult mai accesibil si mai putin performant ca un Type B. In specificatiile oficiale de la Sony se regaseste informatia cum ca bufferul poate descarca pana la 800 cadre RAW+JPEG pe card. Lucru care solicita mult cardul, dar aici certificarea VPG400 ar trebui sa intre in rol.

 

ProGrade CFexpress Type A in varianta Cobalt vine cu dimensiuni mai compacte ca un Type B si este chiar mai mic si ca un SD. Se simte in mana ca un card foarte solid, mai ales fata de SD-urile care sunt destul de fragile si usor de spart. Varianta Type A de la ProGrade vine cu o carcasa semi-metalica care rezista abuzurilor zilnice la care poate fi suspus. Rigiditatea carcasei este medie si ofera memoriei rezistenta impotriva socurilor mecanice. Pe langa socuri mecanice, cei de la ProGrade promit ca acest card rezista la Raze-X, Praf, Vibratii si Apa.

 

Performanta

 

 

 

Partea de performanta bruta poate fi masurata in doua feluri. In cifre ca pe un SSD/HDD sau ca experienta de utilizare alaturi de Sony A7s III/Sony A7 IV. Cum v-am povestit mai sus, pe A7 IV noul card se potriveste ca o manusa, ii permite bufferului sa se desfasoare/descarce in voie, iar pentru a demonstra asta iata si cifrele de performanta:

 

CrystalDisk arata cifrele inscrise pe eticheta cardului ( chiar putin mai mari ).

ATTO 4.0 testeaza cardurile cel mai bine, iar CFexpress Type A de la ProGrade ofera de la fisiere de 128 KB vitezele inscrise pe eticheta.

Performanta in Anvil.

AJA arata cifre similare.

Citirea de pe card se face la ~660 MB/s constant.

Scrierea sta si ea pe la ~520 MB/s.

Acest test real de performanta arata ca am ajuns sa avem performante de SSD 2.5 inch cu SATA 3 in carduri de memorie mai mici ca un SD.

 

 

Toate testele de mai sus au fost realizate cu ajutorul cititorului ProGrade CFexpress A + SD. CFexpress Type A de la ProGrade livreaza performante solide pentru posesorii de camere Sony.

 

 

 

 

Concluzie

 

CFexpress Type A este un format mai compact si mai putin performant fata de Type B, dar asta nu inseamna ca nu este capabil. Modelul de la ProGrade vine cu scrieri constante de ~600 MB/s in conditii reale de utilizare, iar in benchmark-uri arata cifrele oferite de producator pe eticheta. Memoria respecta standardul VPG400, iar acesta se traduce printr-o viteza de scriere constanta de 400 MB/s. Pe langa asta noul card vine cu un aspect exterior compact si o constructie solida demna de exploatarea alaturi de camerele high-end.

 

ProGrade CFexpress Type A este disponibil doar in varianta de 160 GB in acest moment pentru seria Cobalt. Acest format va urma sa fie disponibil si in seria GOLD ( mai putin performanta ) si probabil in cat mai multe capacitati. Pana atunci acest model prezentat este disponibil pe site-ul oficial la un pret de ~330$ ( la noi ar urma sa coste ~1800 lei ).

 

Cardurile ProGrade vor fi disponibile in curand si in Romania, dar intre timp doritorii pot comanda produsele de pe Amazon.UK ( vezi oferta ) si Amazon.DE ( vezi oferta) si acum mai nou pe eMAG ( vezi oferta completa ). Cei de la ProGrade au lansat aplicatia Recovery Pro ( vezi review ), aceasta permite annaliza si recuperarea fotografiilor in cele mai uzuale scenarii.

 

 

 

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).