ProGrade CFexpress Type B ( Cobalt / Gold ) – Carduri cu 1500 MB/s viteza de scriere

Ieri producatorii de carduri High-End ProGrade au anuntat disponibilitatea cardurilor CFexpress Type B. Acest format de carduri este disponibil in gama ProGrade in variante Cobalt si Gold. Seria Cobalt este cea high-end, iar Gold este o serie dedicata consumerilor. Aceste serii se diferentiaza prin viteza de scriere de 1400 MB/s pentru Cobalt si 400 MB/s pentru Gold. Aceste viteze de scriere sunt doar cele sustinute. Citirea se face in cazul ambelor modele cu 1700 MB/s. Performantele ridicate a acestor serii sunt posibile datorita interfetei NVMe PCIe 3.0 x2, interfata imprumutata de la SSD-urile M.2 de la calculatoare. Aceasta implementare face foarte mult sens, pentru ca tehnologia pentru carduri rapide deja exista, doar dimensiunile trebuie miniaturizate.

 

ProGrade V90 UHS-II Review (20)

 

Avantajul formatului CFexpress Type B este faptul ca cel putin momentan va fi invers compatibil cu camerele care au slot XQD. Ambele formaturi fiind acceptate de mai multi producatori de echipamente cum ar fi: Nikon, Sony si Canon in acest moment. Aceste carduri sunt dedicate pentru camerele video de top care inregistreaza in format RAW la rezolutii 4K, 6K si 8K.

 

PRO GRADE CFexpress Type B - 01  (3)

 

Vitezele de scriere care sunt oferite de formatul CFexpress Type B sunt uimitoare si ofera camerelor scumpe de filmat loc pentru a inregistra la bitrate urias si la rezolutii 8K fara compresie. Variantele ProGrade Cobalt sunt disponibile in capacitati de 325 si 650 GB in timp ce seria GOLD este oferita in capacitati de 128, 256, 512 GB si 1 TB. Preturile incep de la 400 Euro pentru Cobalt de 325 GB si de 160 Euro pentru GOLD de 128 GB.

 

PRO GRADE CFexpress Type B - 01  (4)

 

Pentru CFexpress Type B cei de la ProGrade ofera si un cititor la 80 Euro cu interfata USB 3.2 cu conector Type C. La final, pentru cei care nu stiu, cei de la ProGrade fac parte din vechiul Lexar, iar acuma cestia sunt dedicati sa fabrice numai carduri High-End. Pe blog am testat variantele SD V90 ( vezi review ) si V60 ( vezi review ).