Am testat cardurile ProGrade Digital UHS-II V60

ProGrade Digital UHS-II V60 sunt un model de carduri performante si accesibile pentru DSLR/Mirrorless.  Memoriile au primit o certificare V60 ( viteza minima de scriere 60 MB/s ). Acest model garanteaza inregistrare video 4K la 60 FPS ( bitrate 400 MBps ) si fotografiere in rafala pentru perioade scurte-medii, in functie de aparatul folosit. Cardurile au doua randuri de pini, acestia scriu date in paralel, astfel viteza scriere este mai buna fata de standardul UHS-I.

 

Cardurile ProGrade UHS-II V60 sunt capabile sa scrie si sa citeasca informatie la o viteza de 80 MB/s, respectiv 200 MB/s. Performanta fiind suficienta pentru utilizarea alaturi de camere foto precum A7III ( review ) sau Panasonic G9 ( review ). Cardurile rezista in medii cu multa umezeala, praf , raze x si socuri mecanice.

 

 

Specificatii cheie ProGrade Digital SDXC UHS-II V60

 

  • Viteza de 80 MB/s la scriere si 200 MB/s la citire;
  • Disponibil in capacitati de 64, 128 si 256 GB;
  • Compatibil cu standardul UHS-II ( 2 randuri de pini );
  • Ideal pentru inregistrarea video 4K si 6K;
  • Rezistenta la socuri, vibratii, umezeala, raze-x si variatii de temperatura;
  • Dimensiuni: 24 x 32 x 2.1 mm;
  • Greutate: 2 grame.

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

ProGrade Digital UHS-II V60 (3) ProGrade Digital UHS-II V60 (4)

Ambalajul exterior.

ProGrade Digital UHS-II V60 (5)

Cardurile vin intr-o cutie anti-statica din plastic.

  ProGrade Digital UHS-II V60 (7)

Ambalajul auriu ofera detalii despre viteza maxima de citire.

ProGrade Digital UHS-II V60 (6)

Randul suplimentar de pini poate sa ofere o performanta extra in comparatie cu standardul UHS-I.

ProGrade Digital UHS-II V60 (12) ProGrade Digital UHS-II V60 (19)

Cardurile incap cu usurinta in orice portofel textil/rigid.

ProGrade Digital UHS-II V60 (20)

Alaturi de cititorul ProGrade WorkFlow. Toate testele de performanta au fost realizate cu acest cititor.

Utilizare si Performanta

Cardurile ProGrade V60 UHS-II au nevoie de camere compatibile cu standardul UHS-II. Fujifilm X-T3, Panasonic G9, Sony a7 III/ a7R III / A9, Nikon D500/D850, etc…,toate aparatele enumerate sunt compatibile cu ProGrade Digital UHS-II V60. Standardul V60 garanteaza o viteza minima de scriere de 60 MB/s in orice imprejurare, pentru a putea fi folosite alaturi de camerele care filmeaza cu un bitrate 200, 400 Mbps. Fotografierea in rafala la 5-10 fps in format RAW va fi posibila timp de cateva secunde. Alaturi de Sony A9 se pot realiza rafale Jpeg cu o cadenta “nelimitata” la 20 fps.  Am testat noile Pro Grade V60 cu Sony A7 III ( vezi review ), Sony A9 si Fujifilm X-T3.

 

 

Viteza de download din card in calculator este la fel de importanta, asadar noul cititor ProGrade WorkFlow Reader cu interfata USB Type-C este capabil sa faca transferuri la vitezele maxime combinate de pana la 1250 MB/s (UHS-II + CFast 2.0 ). Constructia cardurilor este realizata din plastic rigid care promite sa reziste unui numar mare de insertii/extrageri din aparatele foto/cititoare. Avand performante foarte mari aceste carduri vor fi solicitate intens, iar in urma utilizarii acestea se cam incing, este un lucru perfect normal.

 

 

Iata cateva date si cifre despre performanta cardurilor:

 

crystal

CrystalDisk Mark dupa 5 testari similare, a oferit o viteza medie de scriere de ~54 MB/s.

ATTO

Testul sintetic din ATTO scoate la iveala o viteza maxima de scriere de 107 MB/s.

transfer

Copierea unor filmari pe card arata o viteza medie de scriere de ~105 MB/s.

 

Concluzie

 

 

ProGrade Digital UHS-II V60 sunt potrivite pentru fotografi si videografi ale caror camere nu scriu date constant cu mai mult de 80 MB/s. Standardul UHS-II este prezent mai mult pentru vitezele de citire mari, dar nu si pentru scrieri ale datelor. Constructia este solida, iar stabilitatea vitezelor in timpul transferului de date catre calculator este mai mult decat buna. Performantele livrate se apropie de declaratiile oficiale, iar pretul kit-ului de doua carduri este de ~500 lei in Europa. Daca o sa aveti probleme cu aceste carduri, cei de la ProGrade au lansat aplicatia Recovery Pro ( vezi review ), aceasta permite annaliza si recuperarea fotografiilor in cele mai uzuale scenarii.

 

Cardurile ProGrade V60 UHS-II vor fi disponibile in curand si in Romania, dar intre timp doritorii pot comanda produsele de pe Amazon.UK ( vezi oferta )Amazon.DE ( vezi oferta) si acum mai nou pe eMAG ( vezi oferta completa ).