Qnap TR-004 Review – Rack RAID pentru NAS / Windows / Mac OS si Linux

QNAP este un cunoscut producator de NAS-uri ( Network Attached Storage ) de multi ani. In trecut am mai testat QNAP TS-451A ( NAS-ul Fotografului ) . QNAP TR-004 despre care voi vorbi astazi, este un rack cu 4 bay-uri care poate functiona independent sau alaturi de un NAS QNAP. Interfata de conectare este de tip USB Type-C si ofera posibilitatea de extensie cu pana la 64 TB ( 4 x 16 TB ) in acest moment. Rack-ul poate fi folosit cu si fara NAS, pentru a face back-up in RAID 1 sau 5/6. Este compatibil cu orice sistem de operare, in acest fel poate fi folosit si ca solutie de migrare constanta a unor cantitati mari de date.

 

 

QNAP TR-004 poate fi menajat cu ajutorul aplicatiei QNAP External RAID Manager foarte usor. Este un produs orientat catre fotografii cu minim de experienta cu dispozitivele de stocare. QNAP TR-004 are si un frate mai mic cu 2 bay-uri, acesta ofera doar RAID 0 si 1. De matricea RAID se ocupa un cip fizic specializat, astfel datele vor fi in siguranta in orice moment,  acesta nu este un RAID Software. Cu acest produs, QNAP construieste un ecosistem prietenos pentru cei care vor sa faca upgrade n viitor ( tot la un Qnap ). Daca un posesor de NAS cu 2 bay-uri vrea sa faca extensie poate cu acest TR-004, iar daca un posesor de TR-004 vrea un NAS trebuie doar sa cumpere unul de la QNAP. In acest fel se face upgrade fara a schimba dispozitivul actual si fara a migra datele deja existente.

 

 

M-am gandit ca ar fi util sa va prezint un Rack accesibil. Noi fotografii suntem  mereu in cautare de expansiune a stocarii la un pret corect.

 

 

 

 
Specificatii cheie:

 

 • Procesor specializat pentru matrice RAID;
 • 4 bay-uri pentru HDD/SSD de 3.5 sau 2.5 inch cu interfata SATA 3;
 • Conectivitate: Type-C USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) ;
 • Consum: 18.2W in utilizare;
 • Zgomot de operare maxim: 18.1 db(A);
 • Racire cu ventilator de 120 mm;
 • Incuietori Kensington Security Slot pentru fiecare bay;
 • Compatibil cu Windows/ MacOS si Linux;
 • Dimensiuni: 168.5 × 160.2 × 219 mm;
 • Greutate: 1.85 Kg.

 

Inspectie Vizuala

 

 

Qnap TR-004 - 01 (2) Qnap TR-004 - 01 (3) Qnap TR-004 - 01 (4)

Qnap TR-004 vine intr-o cutie simpla cu sticker cu specificatii peste.

Qnap TR-004 - 01 (5) Qnap TR-004 - 01 (7)

In cutie se gaseste un cablu USB A la USB Type-C, suruburi de prindere si chei pentru bay-uri.

Qnap TR-004 - 01 (6)

Rack-ul vinew foarte serios ambalat. Mici sunt sansele ca acesta sa ajunga defect sau spart la utilizator.

Qnap TR-004 - 01 (8)

Modul de fonfigurare este descris de un sticker de pe spatele dispozitivului.

Qnap TR-004 - 01 (9)

Pe spate se gaseste comutatorul programabil pentru matricea RAID ( patratelul rosu ).

Daca nu doriti sa folositi acest panou programabil, menajarea matricei RAID se face direct din aplicatie.

Qnap TR-004 - 01 (10) Qnap TR-004 - 01 (11)

La baza se gasesc patru picioruse anti-derapante.

Qnap TR-004 - 01 (12)

Asa arata Qnap TR-004 din fata.

Qnap TR-004 - 01 (13)

In partea din fata a rack-ului exista doua butoane.

Butonul de sus este unul de eject/safe remove ca la un stick de memorie, iar cel de al doilea este pentru copierea datelor din Rack pe NAS.

Qnap TR-004 - 01 (14)

Fiecare HDD are un led de activitate.

Qnap TR-004 - 01 (15)

Bay-urile sunt usor de operat si se pot securiza usor cu ajutorul unei chei ( disponibila in pachet in doua exemplare ).

Qnap TR-004 - 01 (16)DSC08601

Sistemul de prindere al HDD-urilor in TR-004 este tool-less.

Pentru a instala un HDD tot ce trebuie sa faci este sa aliniezi doua clipsuri ( ca in imaginea de mai sus ).

Qnap TR-004 - 01 (17)

Interfetele de conectare a HDD de 3.5 inch sunt de tip SATA 3.

 

 

 

Utilizare

 

 

QNAP TR-004 este cel mai accesibil rack RAID cu 4 bay-uri disponibil in Romania. Vine cu un exterior negru mat in proportie de 95% si o carcasa dn platic cu schelet metalic. Sistemul de inchidere al sertarelor este usor de folosit, tot ce trebuie sa faceti este sa descuiati bay-ul si sa trageti de o clapa, ulterior HDD va glisa cu usurinta. Prinderea HDD-urilor se face fara suruburi, prin doua cleme laterale ( prezentate mai sus ). Produsele QNAP au fost mereu foarte bine construite si usor de pregatit pentru utilizare.

 

 

Qnap TR-004 - 01 (19)

 

 

TR-004 este un Rack/DAS care ofera multiple posibilitatii de utilizare:

 

 • Conectat prin USB Type-C la orice sistem cu MAC OS , Windows sau Linux pentru stocare bulk sau in RAID ( 0/1/5/6 ).
 • Merge folosit alaturi de sisteme de tip Desktop sau poate fi transportat alaturi de laptopuri fara problema.
 • Poate fi atasat ca o extensie pentru NAS-ul actual de la QNAP. Daca aveti un NAS mai puternic ca si componente se pot atasa chiar doua TR-004. Costurile de upgrade vor fi minime, iar mifrarea datelor nu este necesara.
 • Qnap TR-004 poate fi folosit si ca dispozitiv de migrare a datelor de mari dimensiuni intre calaculatoare. Daca ai de mutat 20+ TB este mai usor sa folosesti un astfel de Rack versus transferul classic.

 

 

QNAP TR-004 este gandit pentru a integra utilizatorul in ecosistemul Qnap. Pana la ora actuala nici un producator de NAS-uri nu are o extensie accesibila care poate functiona si independent. Acest avantaj si usurinta de utilizare/configurare sunt motivele pentru care am ales sa va prezint acest dispozitiv si sa il folosesc perfonal. Mai mult de atat pentru anul 2020 am in plan utilizarea a doua astfel de dispozitive conectate la un NAS cu 2 bay-uri. In acest fel obtin 10 bay-uri cu un cost de achizitie mult mai mic.

 

 

 

Software si Performanta

 

 

Am instalat si configurat Qnap Manager inainte de conectarea lui TR-004/TR-002. Iata cum seprezinta aplicatia:

 

Qnap Manager 2

Odata instalate HDD-urile trebuie sa alegem tipul de RAID pentru care optam.

In cazul celor doua IronWolf Pro de 10 TB, am ales RAID 1.

   Qnap Manager 5

Qnap Manager 6

RAID 1 a fost creat si HDD au fost formatate.

Qnap Manager 7

Qnap Manager 8

Update-ul de firmware al dispozitivului se face direct din manager.

Meniurile din Qnap Manager sunt usor de inteles. Optiunile sunt putine, dar este de asteptat pentru un dispozitiv de tip DAS.

Pentru a vedea performantele lui TR-004, am realizat un test de performanta in RAID 1 alaturi de 2 x IronWolf Pro de 10 TB. Am conectat dispozitivul la un port USB 3.1 Gen 1 al placii de baza ( pentru performante maxime ). Iata si rezultatele:

Crystal Raid 1 Atto Raid 1

Performantele teoretice atinse de ATTO si CrystalDisk se apropie de cifrele declarate de Seagate pentru IronWolf Pro.

Transfer Raid 1

Am transferat ~50 GB de fisiere video de pe SSD intern pe HDD-urile instalate in TR-004.

Viteza constanta a fost de ~140 MB/s. Aceasta fiind performanta maxima care se poate obtine in RAID 1 ( Mirror ).

 

 

 

Concluzie

 

Qnap reuseste cu seria TR-00X sa extinda stocarea care poate fi atasata la un NAS Qnap sau sistem ce ruleaza Windows sau MAC OS. Pana acum nici un producator de NAS-uri nu a reusit sa ofere o extensie care poate functiona singura sau alaturi de un NAS ( daca exista, nu este este atata de accesibila ). Modelul TR-004 vine cu o constructie rezonabila si un minim de butoane externe. Produsul este usor de configurat si HDD se instaleaza usor fara suruburi. Conectivitatea USB Type-C si interfata SATA 3 ofera viteze de peste 130 MB/s la transferuri in RAID 1. RAID 0 va fi mai rapid, dar sacrificati siguranta datelor, daca optati pentru aceasta configuratie. TR-004 poate fi configurat cu doua volume de stocare daca se doreste. Un RAID 0 cu 2 x HDD/SSD si un RAID 1 cu 2 X HDD.

 

DSC08614

 

Dupa atatea laude a sosit vremea sa zic ce nu imi place la TR-004. Mi-as fi dorit sa aiba implementat un port USB frontal si un cititor de carduri pentru transferurile directe din cardul aparatului. Mai astept sa vad cum se comporta in timp.

 

 

Qnap TR-002 are un pret mediu de ~950 lei in timp ce TR-004 are un pret de ~1150 lei. Cel mai avantajos este modelul cu 4 bay-uri, chiar daca nu planificati sa il umpleti din prima. In viitor o sa doriti sigur o extensie a spatiului de stocare. Rack-urile Qnap TR-00x pot fi achizitionate in Romania de la PC Garage eMAG evoMAG si Vexio ( vezi oferta ).  Acest articol contine link-uri de afiliere, intrand si achizionand produse de pe acestea sustineti activitatea acestui blog. Va Multumesc!!

 

BestBuy - TR004

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).