Review Sigma 85 mm Art – Cel mai asteptat obiectiv al anului 2016

Sigma 85 mm Art este cel mai asteptat obiectiv al anului 2016,  si a fost anuntat alaturi de Sigma 12-24 mm F4 Art ( review ) la Photokina 2016.In urma cu cateva zile l-am primit in test, acesta fiind singurul exemplar disponibil in acest moment in Romania. Multumesc Sigma Romania si Photosetup pentru sustinere.

Sigma 85 mm F1.4 Art este un obiectiv dedicat fotografilor pasionati de portrete, el fiind capabil sa ofere o claritate si un bokeh excelent chiar de la f1.4. Obiectivul vine cu un element frontal mare, atat de mare incat este nevoie de un filtru de 86 mm pentru a-l acoperi. Ansamblul optic este format din 14 elemente, aranjate in 12 grupuri. Acestea, plus constructia excelenta fac acest obiectiv sa ajunga la greutatea de 1167 de grame.

 

Specificatii Cheie:

 

 •  Compatibil cu senzorii APS-C si Full-Frame;
 •  Formula optica alcatuita din 14 elemente aranjate in 12 grupuri;
 • Disponibil pentru montura: Canon EF, Nikon F si Sigma;
 • Unghi de cuprindere: 28.6°;
 • Distanta minima de focus de 85 cm;
 • Diafragma cu 9 lamele rotunjite;
 • Diametru filtru: 86 mm;
 • Dimensiuni: 94.7 x 126.2 mm;
 • Greutate: 1167 grame.

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Sigma 85 mm Art (3)

Sigma 85 mm Art are dimensiuni generoase, insa vine cu o constructie exemplara.

Sigma 85 mm Art (4)

Montura metalica are  o mica garnitura de protectie impotriva prafului si a stropilor de apa.

Sigma 85 mm Art (5)

Diametrul maxim al obiectivului este de 95 mm, iar greutatea si dimensiunile sunt considerabil mai mari decat rivali lui: Canon 85 mm f1.2L II si Nikon 85 mm f1.4G.

Sigma 85 mm Art (1)Sigma 85 mm Art

 

Sigma 85 mm Art este testat alaturi de Canon 80D.

 

Utilizare

 

Am calatorit cu Sigma 85 mm Art, spre Brasov pentru o zi, sa realizez cateva fotografii pe strazile de acolo, urmand sa ajung dupa la Sibiu. L-am avut alaturi de Canon 80D si o zi alaturi de Canon 5D Mark II. Nu am mai avut alte aparate mai performante la dispozitie la acel moment, dar imi curand imi va sosi propriul exemplar al acestui obiectiv pentru montura Nikon si voi putea actualiza sample-urile.

 

Stiind ca este un obiectiv special am zis sa il plimb putin si sa ii ofer ocazia sa imi arate ce poate in diverse conditii. La Brasov am nimerit o vreme insorita, iar la Sibiu era frig si ninsoarea tocmai se oprise. Sigma 85 mm Art convinge, in primul, rand prin constructia de top pe care o ofera. Avem in plus si o garnitura de cauciuc pentru izolarea monturii de praf si stropi de apa. Finisajul este mat, si per total este un obiectiv ce arata foarte bine. Asta nu o spun doar eu, ci si alti fotografi cu care m-am intalnit la Brasov si la Sibiu.

 

Inelul de focus are dimensiuni foarte mari, iar asta poate reprezenta un mic dezavantaj uneori. Spun asta pentru ca atunci cand fotografiem cu obiectivul va trebui sa folosim ca si punct de sprijin parasolarul, pentru ca riscam sa activam modul de focus manual override in timp ce fotografiem. Pe corpul obiectivului mai regasim doar comutatorul de la focus manual la automat.

 

Manevrabilitatea obiectivului este foarte buna, si nu se simte la mana atat de greu pe cat arata cantarul. Singurul mod de a ii afla greutatea, ea nefiind nespecificata o perioada, a fost sa il cantaresc. Sigma 85 mm Art se simte echilibrat pe majoritatea aparatelor, insa eu am preferat sa tin de obiectiv in acest test, pentru a nu pune presiune pe montura in timp ce merg.

 

Performanta

 

 

Motorul de autofocus de generatie noua a reusit sa imi demonstreze in cele 4 zile de test, ca este mai rapid si mai precis fata de Sigma 24 mm ( review ) si 50 mm Art, pe care le detin in acest moment. Performantele de autofocus in contra lumina sunt si ele cu mult imbunatatite, chiar si la F1.4 focusul se regaseste pe subiect, si mai exista cateva ratari,  dar imbunatatirea este vizibila. Nu am putut masura performanta cu 30%, cat spun cei de la Sigma, dar este mai rapid. Acest lucru este de laudat, avand in vedere cantitatea de sticla aflata la interior si numarul de elemente pe care acest motor HSM trebuie sa le miste pentru a realiza un cadru clar.

Acelasi motor de autofocus de generatie noua se regaseste si in Sigma 12-24 mm F4 Art ( review ), iar  acel obiectiv alaturi de un Canon 6D reuseste sa ne arate ca poate focusa foarte bine. Pe aparatele de generatie noua cum ar fi 5D Mark IV performantele de autofocus vor fi incredibile. Pe Canon 5D Mark II viteza de autofocus este decenta, insa pe Canon 80D este foarte rapida si precisa.

 

 

Calitatea imaginii produsa la F1.4 este excelenta in lumina naturala, chiar si pe Canon 80D. Culorile si contrastul sunt convingatoare direct din aparat,  cu conditia sa avem expunerea corecta. Este un obiectiv sharp ce m-a convins sa il comand, asta imediat dupa ce am terminat testul. O sa va arat cateva cadre la F1.4 la 100% pentru a va arata despre ce vorbesc. Mai mult de atat, o va ofer si sampleurile de imagini la rezolutie maxima pentru a va convinge si voi.

Untitled-2

Sigma 85 mm la f1.4 pe Canon 80D.

  art 85 mmm 4

Sigma 85 mm la f2 pe Canon 80D.

art 85 mmm 5

Sigma 85 mm la f3.2 pe Canon 80D.

 

Flare-ul este si el foarte bine controlat, iar cand se intampla sa fotografiem cu soarele in cadru putem avea parte de un efect placut adaugat in fotografiile noastre. Iata cateva exemple:

IMG_9555 IMG_9502

Ambele cadre sunt realizate la F1.4;

Aberatiile cromatice sunt vizibile si ele, sunt pronuntate in cadrele unde soarele este puternic, insa se pot corecta la nevoie cand ele apar.

 

Iata si cateva exemple:

 

art 85 mmm 3

art 85 mmm 2

Ambele cadre sunt realizate cu 80D la f1.4.

 

Galerie Foto

 

Iata o galerie foto cu cateva fotografii realizate alaturi de obiectiv:

 

Sigma 85 mm Art (6) Sigma 85 mm Art (3) Sigma 85 mm Art (4) Sigma 85 mm Art (5) Sigma 85 mm Art (1) Sigma 85 mm Art (2)

Fotografiile sunt realizate la F1.4 alaturi de Nikon D750.

Calitatea imagini pe Full-Frame este excelenta, avem prezent si un bokeh foarte placut.

 

IMG_9726 IMG_9698 IMG_9641 IMG_9632 IMG_9617 IMG_9599 IMG_9575 IMG_9569 IMG_9560 IMG_9541 IMG_9525 IMG_9494 IMG_9468

Toate aceste cadre sunt realizate cu Canon 80D la diafragme cuprinse intre f1.4 si F3.2, cadrele sunt cele Jpeg direct din aparat.

Sigma 85 mm Art (3) Sigma 85 mm Art (1)

  IMG_1343

Toate cadre sunt realizate cu Canon 5D Mark II la f1.4.

 

In curand o sa imi soseasca Sigma 85 mm Art pentru montura Nikon F si voi actualiza galeria foto, cat si exemplele de mai sus. Intre timp imi puteti solicita aceste cadre, la rezolutie maxima, pentru a le studia. Completati formularul de AICI pentru a le primi.

 

Concluzie

 

Sigma 85 mm Art este un obiectiv foarte bun, si vine cu o performanta optica competitiva, alaturi de o viteza de focus rapida si cu o precizie consistenta. Este voluminos, greu si vine fara un modul de stabilizare optica. Sigma 85 mm Art va fi fara indoiala un alt obiectiv de succes al seriei Art, el fiind asteptat de o buna parte din comunitatea foto din Romania. Pot sa recomand acest obiectiv tuturor fotografilor care sunt pasionati de fotografia de portret. Personal mi-am comandat unul si voi vedea cat de bine se va descurca in fotografia de eveniment. Ma intereseaza  in special performanta de autofocus la lumina scazuta si nu cred ca sunt singurul.

 

Sigma 85 mm Art este disponibil la Photosetup in cantitate limitata pentru montura Canon si Nikon la un pret de 5695 lei ( verifica disponibilitate ). Obiectivul este disponibil la pachet promotional alaturi de rucsacul Kata Bumblebee B-220, sau cu trepiedul Manfrotto 190XPRO3-3W kit.  Aceste pachete sunt disponibile AICI, obiectivul este disponibil si la F64.

 

 

PRO

 

 • Viteza de autofocus;
 • Constructia;
 • Calitatea imaginii;
 • Bokeh placut;
 • Flare bine controlat;
 • Raport pret/performanta excelent.

 

Contra

 

 • Voluminos si greu;
 • Inel de focus prea lat;
 • Aberatii cromatice evidente la f1.4.