Samyang V-AF 45 mm T1.9 Mini Review – Prime luminos pentru vloggeri si videografi

Samyang V-AF este o serie recente de obiective pentru videografi si vloggeri lansata in urma cu ceva vreme. In acest moment, in seria V-AF exista focalele 20 mm / 24 mm / 35 mm / 45 mm si 75 mm. Toate sunt T1.9 si vin cu greutate si dimensiuni identice, pentru o buna echilibrare pe gimbal si drona. La testare a sosit astazi Samyang V-AF 45 mm T1.9, pentru ca am testat deja 24 mm / 35 mm si 75 mm T1.9 ( video mai jos ).

 

 

Samyang V-AF 45 mm T1.9 este usor si realizat din plastic la exterior, iar pe interior optica este formata din 10 elemente din sticla aranjate in 9 grupuri, iar pe langa se adauga o diafragma cu 9 lamele.

 

 

Focala de 45 mm este un prime putin sub standard, dar foarte versatil si util pentru videografie, dar si fotografie. Se va potrivi de minune pentru cadre standard in cele mai diverse situatii. Valoarea T1.9, pentru cei care nu stiu, este de fapt lumina care atinge senzorul, nu cea care intra in senzor ( pentru ca ar fi fost de fapt un F2, cel mai probabil ). Obiectivele au dimensiuni de 72.1 x 72.1 mm si greutate de ~280 grame, iar pe langa asta toate au doua led-uri ( tally light ) care arata statusul de record ( rosu ) si stand-by ( verde ). Dotare foarte utila pentru a sti statusul productiei.

 

 

Specificatii cheie Samyang 45 mm T1.9

 

 • Montura Sony FE;
 • Compatibil cu senzori APS-C si Full-Frame;
 • Focala de 45 mm cu T1.9;
 • Design optic format din 10 elemente din sticla aranjate in 9 grupuri;
 • Optica capabila de inregistrare video 8K;
 • Diafragma cu 9 lamele;
 • Comutator M1-M2 si inel de focus cu 300 grade de rotatie;
 • 2 LED-uri de activitate ( Tally Light );
 • Distanta minima de focus de ~38 cm;
 • Compatibil cu filtre de 58 mm;
 • Dimensiuni: 72.1 x 72.1 mm;
 • Greutate: 280 grame.

 

 

Inspectie Vizuala

 

Cam asa se prezinta cutia lui 45 mm T1.9.

La interior se gaseste obiectivul si un manual.

Obiectivul vine cu un capac frontal rigid care intra mecanic peste margine.

Acesta cam lasa semne pe bezel-ul glossy.

Montura obiectivului este metalica si cu o garnitura mica de izolare impotriva prafului si a apei.

Aceasta este destul de mica pentru a face o compresie serioasa cu montura. Se puteau 3 mm extra de cauciuc.

Frontal se poate observa tally light-ul si contactele pentru adaptorul M-AF.

Se poate observa din lateral tally light-ul de langa montura.

Iata de aproape comutatorul M1 – Focus manual cu switch la M2 – Schimbare diafragma.

Mai jos exista si butonul de focus hold.

Inelul de focus manual este lat si are o priza buna.

Imi place cum se simte in mana.

Samyang 45 mm T1.9 este un obiectiv compact si gata de filmat orice.

 

 

Utilizare

 

 

Samyang 45 mm T1.9 este un obiectiv luminos care vine cu o focala usor atipica pentru fotografi, poate putin mai comuna pentru videografii carora li se adreseaza. Poti filma cu acest obiectiv cadre in lumina joasa datorita T-ului de 1.9 ( valoarea luminii ajunsa pe senzor ). Ca focala poate fi utilizata pentru filmarea/fotografierea intr-un cadru mai putin wide, apropiat de focala ochiului uman, dar avand o diafragma inchisa ofera bokeh placut pe filmari. Tot farmecul seriei Samyang V-AF ramane faptul ca exista 5-6 focale in toata seria care au o greutate de 280 grame si dimensiuni identice. Asta ajuta daca folosesti gimbal sau drona avansa. Imi place directia data de Samyang pentru aceasta serie.

 

 

Pe langa greutate si dimensiunea, obiectivul vine cu doua led-uri de tip tally-light ( montura si frontal ). Mi se pare o dotare foarte interesanta si utila pentru cei care pasesc ( ca si mine ) in lumea echipamentelor de filmare pentru entuziasti. Cei de la Samyang targeteaza seria catre vloggeri si youtuberi care vor un set compact si capabil pentru filmari in deplasare. Optica se lauda cu o calitate care sa acopere rezolutii de pana la 8K ( asta inseamna ~33 megapixeli ). Mai exista buton custom de focus hold + comutator M1/M2 care ajusteaza focusul manual si diafragma fara sa iei mana de pe obiectiv.

 

 

Constructia lui Samyang 45 mm T1.9 este realizat din plastic la exterior, iar printre punctele de imbinare au prezente garnituri de izolare impotriva apei si a prafului. Montura este metalica, iar senzatia generala cand manevrezi obiectivul este una relativ solida si usoara. Inelul de focus la exemplarul meu este usor descentrat, am observat, dar se poate sa fie la exemplarul meu doar, pentru ca restul obiectivelor nu au avut aceasta problema. Samyang livreaza un obiectiv echilibrat, relativ solid si usor.

 

 

 

Galerie 

 

Am fotografiat si filmat cu Samyang V-AF 45 mm T1.9 alaturi de Sony A9II / FX30 / ZV-E10 si pot sa zic ca sunt super incantat de rezultatele foto, cat si de cele video. In review-ul video al acestui obiectiv am pus cateva secvente in miscare…

 

 

B-roll Video cu 45 mm T1.9.

 

Iata si cateva cadre foto surprinse cu obiectivul:

 

Cam asa arata galeria foto.

Culorile sunt echilibrate in modul standard de filmat/fotografiere. Contrastul este multumitor si el.

Pe partea de bokeh pot sa zic ca obiectivul livreaza o separare de fundal excelenta pentru cat de compact este.

Avand in vedere pretul versus ce ofera optica de pe 45 mm T1.9 este peste asteptari.

 

 

 

 

 

Concluzie

 

Samyang V-AF este o serie de obiective accesibile, cu optica peste medie care ofera o performanta buna pentru un cost mic de achizitie. Si mereu le vad la promotii, deci mari sanse sa fie disponibile la un pret bun. Daca esti youtuber la inceput de drum sau videograf posesor de gimbal / drona de mari dimensiuni poti beneficia foarte mult de setul complet V-AF. Exemplarul 45 mm este foarte util pentru cadre standard, dar cu bokeh pronuntat.

 

 

Dotarile care fac diferenta intre un 45 mm de foto si acesta raman luminile de tip tally-light, dimensiunile compacte, schimbarea diafragmei din inelul de manual focus si o constructie cat de cat ok ( acesta fiind cel mai slab aspect al acestui exemplar ). A fost o placere sa lucrez cu el si il recomand posesorilor de Sony A7SIII/FX3/FX30. Seria intreaga de obiective Samyang V-AF este disponibila la F64 de la 20 mm la 75 mm ( urmand ca focala de 100 mm sa fie disponibila in curand ).

 

 

Obiectivele Samyang sunt disponibile la F64 ( vezi oferta ) – FotoHobby ( vezi oferta ) si Photosetup ( vezi oferta )Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!