Senzor de 250 megapixeli dezvoltat de Canon

Canon anunță astăzi elaborarea a unui senzor CMOS de mărime APS-H (aproximativ 29,2 x 20,2 mm), care încorporează aproximativ 250 megapixeli (19.580 x 12.600 de pixeli), cel mai mare număr de pixeli din lume pentru un senzor CMOS cu dimensiuni mai mici decât un senzor full-frame de 35 mm.

Odată instalat într-o cameră foto, noul senzor a reușit să surprindă imagini care au permis distingerea scrisului de pe un avion zburând la o distanță de aproximativ 18 km de locația din care s-a făcut fotografia .

Screen-Shot-2015-09-07-at-16.22

În cazul senzorilor CMOS, creșterea numărului de pixeli are ca rezultat creșterea volumului semnalului, ceea ce poate cauza probleme precum întârzieri ale semnalului și ușoare discrepanțe de sincronizare. Însă, în ciuda numărului excepțional de mare de pixeli, noul senzor CMOS elaborat de Canon obține o viteză ultra-ridicată de citire a semnalului, de 1,25 miliarde de pixeli pe secundă – o reușită posibilă datorită unor progrese precum miniaturizarea circuitelor și tehnologia îmbunătățită de procesare a semnalului. Prin urmare, senzorul permite filmarea video cu un număr ultra-ridicat de pixeli, la o viteză de cinci cadre pe secundă. În plus, în ciuda numărului excepțional de mare de pixeli, Canon și-a aplicat tehnologiile pentru senzori, dezvoltate de-a lungul multor ani, pentru a realiza o arhitectură adaptată pentru pixeli miniaturizați, care oferă o performanță a imaginii cu sensibilitate înaltă și nivel mic de distorsiuni (noise).

Înregistrările video surprinse de camera dotată cu senzorul CMOS de aproximativ 250 de megapixeli au atins un nivel al rezoluției de aproximativ 125 de ori mai mare decât Full HD (1.920 x 1.080 pixeli) și de aproximativ 30 de ori mai mare decât 4K (3.840 x 2.160 pixeli). Definiția excepțional de înaltă obținută prin intermediul acestui senzor le permite utilizatorilor să decupeze și să mărească imaginile video fără a sacrifica rezoluția și claritatea acestora.
Canon ia în considerare aplicațiile acestei tehnologii în domeniul instrumentelor specializate de supraveghere și prevenirea infracțiunilor, al instrumentelor de măsurare de rezoluție ultra-înaltă și altor echipamente industriale, precum și în domeniul exprimării vizuale.

Alături de acest senzor mai avem nevoie de obiective cu optică foarte performantă, care sa livreze o calitate bună pentru o așa rezolutie. Pe langă asta mai este necesară o capacitate de procesare corespunzătoare alături de spatiu de stocare generos.

Voi ce parere aveti de noua reusita ?