Cu Sigma 30 mm f1.4 Contemporary in test la Wedd Camp 2016

De curand am achizitionat un mirrorless Sony Nex 3N, pentru testele obiectivelor Sigma si Sony. Imediat dupa achizitie Sigma Romania mi-a trimis pentru testare cel mai nou obiectiv Sigma pentru montura Sony E. Este vorba despre Sigma 30 mm f/1.4 DC DN Contemporary, el fiind un obiectiv compact si deosebit de luminos. Obiectivul vine in ajutorul fotografilor ce folosesc sistemul Sony si vor un obiectiv prime, luminos si usor, la un pret echilibrat.

 

Sigma 30 mm f1.4 Contemporary este disponibil pentru montura Micro Four Thirds si vine cu un motor de autofocus de tip pas cu pas, cu o distanta minima de autofocus de 30 cm, iar focalizarea se face intern. Design-ul este similar cu obiectivele lansate in ultima vreme de Sigma, iar constructia este surprinzator de buna. Alaturi de acest obiectiv si Sony Nex 3N am fost la Wedd Camp 2016 ( articol ) sa fotografiez pentru un articol de prezentare al celei mai mari conventii de fotografi de nunta din Romania. Fotografiile  realizate acolo se pot regasi intr-un articol AICI.

 

 

Specificatii cheie igma 30 mm f/1.4:

 

 • Constructie optica formata din 9 elemente in 7 grupuri;
 • Diafragma cu 9 lamele rotunjite;
 • Diametru filtru: 52 mm;
 • Motor de autofocus de tip pas cu pas;
 • Distanta minima de focalizare: 30 cm;
 • Focalizare interna;
 • Lungime: 73.3mm;
 • Diametru Maxim: 64.8mm;
 • Greutate: 265g
 • Disponibil pentru monturile Sony E si Micro Four Thirds.

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

Sigma 30 mm f1.4 NEX (2)

Obiectivul vine cu un design similar cu gama sigma art destinata DSLR-urilor.

sigma-30mm-f1.4-dc-nc-contemporary-002

Constructia este buna, obiectivul vine cu montura metalica si nu are nici un comutator pe corp.

Sigma-30mm-F1-4-Contemorary-Lens-Hood

In pachet gasim si un parasolar inclus.

sigma_30_50-100

Este un obiectiv compact si usor, o placere sa lucrezi cu el.

Iata comparatia de dimensiuni fata de un 50-100 f1.8 ( review aici ).

 

 

 

 

Utilizare

 

 

Alaturi de acest obiectiv am fost la Wedd Camp 2016 ( articol ), in Constanta, timp de doua zile. A fost obiectivul meu preferat pentru a captura cadre la interior, in special, datorita diafragmei luminoase. Cu acest obiectiv am fost si pe Transfagarasan imediat ce a fost anuntata deschiderea oficiala, reusind sa surprind cadre spectaculoase, pline de culoare si foarte detaliate. In ciuda faptului ca obiectivul a fost folosit pe un Sony Nex 3N, care nu este cel mai nou mirrorless, a facut o treaba buna.

 

Obiectivul a fost folosit doua saptamani, timp in care nu m-a dezamagit. Tot ce sper este ca cei de la Sigma sa lanseze curand focale suplimentare. Un 85 mm si un 16 mm, la fel de luminoase ar fi foarte bine primite de comunitatea Sony si cea MFT. Design-ul obiectivului este similar generatiilor noi Sigma Art si Contemporary.

 

Inelul de focus este generos si ocupa o mare parte a obiectivului, montura este metalica, iar calitatea constructiei este buna. Avem un obiectiv realizat din policarbonat dur, cu imbinari de calitate si o greutate redusa. Dimensiunile sunt si ele decente pentru focala si diafragma maxima disponibila.

 

Performanta

 

 

Motorul de autofocus de tip pas cu pas este extrem de sprinten in majoritatea cazurilor, am reusit sa obtin imagini clare cu usurinta, exceptie fiind interioarele foarte intunecate. Un exemplu clar de situatie de probleme de autofocus, a fost sala interioara la prezentarile Wedd Camp, atunci cand luminile erau stinse. Trebuie sa tinem cont ca Sony Nex 3N nu este dotat cu cel mai rapid modul de focus, si totusi obiectivul a facut fata cu brio. La performantele de autofocus am avut ocazia sa il compar cu Sony FE 50 mm f1.8, el fiind mult mai lent chiar si in conditi bune de iluminare.  Aberatile cromatice nu prea am avut ocazia sa observ pe parcursul testelor, insa ele daca exista se situeaza la nivelul minim. Putem fotografia fara griji, ele putand fi oricum inlaturare din post procesare sau chiar direct din aparat.

 

Distorsiunile acestui obiectiv sunt medii si  se manifesta spre extremele cadrelor. Sony Nex 3N corecteaza automat fiecare Jpeg realizat cu acest obiectiv, iar diferentele sunt vizibile chiar si pe un LCD de 3 inchi. Vigenetarea este prezenta, dar foarte subtila si corectarea ei se face usor. Acesta ar fi cele doua dezavantaje ale noului Sigma 30 mm f1.4.

 

 

Optica este excelenta, ea ne ofera o calitate a imagini foarte buna chiar si pe mirrorless-ul testat. Cu siguranta pe un Sony din seria A7 s-ar fi descurcat poate mai bine. Culorile sunt foarte echilibrate, iar contrastul este unul placut, fara nimic exagerat.  Ma declar foarte multumit de rezultate. Mai jos puteti vedea cateva cadre marite la 100% la diverse diafragme:

 

 

Sigma 30 mm f1.4 - Sony E (3)

Cadru realizat la f1.8 si marit la 100%.

Avem prezenta o claritate foarte buna, alturi de un bokeh decent.

Sigma 30 mm f1.4 - Sony E (4)

Realizat la f3.2 in lumina naturala, focalizarea este “perfecta”.

Sigma 30 mm f1.4 - Sony E (1)

Cadru realizat la f2.8, la aceasta diafragma obtinem o separare de fundal excelenta.

Sigma 30 mm f1.4 - Sony E (2)

Fotografie realizata la F8 si marita la 100%.

Detaliile de pe borna si distantele sunt vizibile.

 

 

 

 

 

Galerie Foto

 

 

Iata cateva cadre realizate la conferinta Wedd Camp 2016 realizate cu Sony Nex 3N si Sigma 30 mm f1.4:

 

experienta wedd camp 2016 - 6 experienta wedd camp 2016 - 7 experienta wedd camp 2016 - 5 experienta wedd camp 2016 - 4DSC01861s DSC01866s DSC02033

Iata cateva portrete si peisaje realizate in plimbarile  cu obiectivul:

DSC01466 DSC01473 DSC01530 DSC01555 DSC01573  DSC01616_1DSC01598

                                                                                                                               Obiectivul a impresionat prin claritatea oferita.

Acestea sunt o parte din cadrele realizate cu Sigma 30 mm f1.4. Pentru cei ce vor mai multe sample-uri le pot solicita printr-un mesaj accesand sectiunea de contact a blogului.

Concluzie

Sigma 30 mm f/1.4 DC DN Contemporary este un obiectiv care surprinde la fiecare pas. Nu are o greutate mare si este compact, fiind  usor de folosit si venind cu o calitate optica foarte foarte buna, iar alaturi de diafragma maxima de f1.4 face o pereche excelenta, alaturi de orice mirrorless cu montura Micro Four Thirds sau Sony E. O sa fie urmatorul si primul obiectiv pe care il voi achizitiona pentru montura Sony E. Acum asteptam lansarea unui obiectiv wide si unuia pentru fotografia de portret.

 

Cu aceste lansari, Sigma isi va asigura un viitor favorabil pe piata obiectivelor pentru mirrorless. Pretul acestui obiectiv este un avantaj, el oferind o diafragma maxima si o calitate optica la bani putini, cum nu multi producatori reusesc. Obiectivul este disponibil la Photosetup ( importatorul oficial Sigma in Romania ) pentru monturile MFT si Sony E, la un pret de ~ 1540 lei ( verifica pret si oferte AICI ).

 

 

 

PRO

 

 • Pretul mic;
 • Calitatea optica;
 • Bokeh placut;
 • Viteza de autofocus;
 • Usor si compact.

 

Contra

 

 • Distorsiuni pronuntate.