AirPeak S1 – Prima drona comerciala de la Sony este aici – 100% compatibila cu seria Alpha

In ultima perioada tot au aparut zvonuri despre drona de la Sony, ei bine in urma cu cateva ore s-a anuntat primul model, denumit AirPeak S1. Aceasta drona vine este una comerciala si vine ca un rival pentru seria Matrice de la DJI, mai exact Matrice 600. Cei de la Sony o lauda ca fiind cea mai compacta drona care poate transporta seria Alpha cu senzori full-frame departe de sol. AirPeak S1 vine cu suport si pentru Sony FX3 ( vezi articol ), aceasta fiind singura camera cinematica suportata pe gimbal-ul custom. Acest gimbal este disponibil separat si nu se gaseste in pachetul dronei. Drona poate ridica de la sol o incarcatura maxima de 4.3 kilograme ( fiind compatibile si cu alte brand-uri de camere ).

 

 

AirPeak S1 este o drona de mari dimensiuni care se orienteaza catre fotografii si videografii care vor sa isi urce camerele Full-Frame sus in cer. Drona este conceputa sa zboare cu pana la 90 km/h la o viteza maxima a vantului de 72 km/h ( cel mai extrem caz ). Este de inteles ca autonomia de maxima ( 22 de minute ) nu va fi mare in acest scenariu. Drona este alimentata cu 2 acumulatori care invart cele patru rotoare in orice directie. Drona vine cu elici de 17 inch si este controlata de  procesorul Sony Vision Sensing pentru a permite zboruri stabile si la interior cand de multe ori semnalul GPS lipseste.

 

Partea din spate a dronei.

Pe partea de senzori de obstacole se gasesc 4 seturi de senzori stereo cu senzori Sony ( desigur ) care ofera dronei capabilitati de evitare a obstacolelor. Aplicatia Airpeak Flight a fost dezvoltata pentru iOS si utilizatorul poate folosi un iPAD pentru a vedea si controla perspectiva si drona. AirPeak S1 se poate pilota de doua persoane in sincron, unul directionand camera si altul avand grija de miscarile dronei. Inca o chestie interesanta despre AirPeak S1 este faptul ca poate fi preprogramata sa traga o secventa video sau o fotografie cu coordonate exacte pentru a oferi precizie cu proiecte realizate in trecut sau in alte scenarii repetitive.

 

 

Telecomanda si iPAD-ul compatibil.  Din imagine nu pare foarte ergonomica.

 

 

Sony AirPeak S1 este o drona interesanta care vine cu un pret de lansare de ~9000$ si include la pachet 2 acumulatori, elici de rezerva si telecomanda. Pentru utilizare va trebui cumparat si un gimbal pentru camerele Sony Alpha ( care nu are un pret cunoscut in acest moment ). LA toate acestea se mai adauga un Alpha 1 ( vezi review ) care s-ar potrivi de minune pentru zboruri cu scop de fotografiere si filmare. Este interesant de vazut cum va functiona drona cu camerele, ambele fiind cel mai probabil gandite ca un intreg ecosistem. Disponibilitatea este asteptata sa fie pe rafturi incepand cu Toamna anului acesta.

 

Echipamentele Sony sunt disponibile la F64 ( vezi oferta ) si eMAG ( vezi oferta ). Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).