Synology C2 Backup Preview – Optiune de Backup si Restaurare pentru datele esentiale

Synology C2 Backup este un serviciu de cloud disponibil pentru utilizatorii casnici sau entuziastii care vor o copie fidela a datelor din laptop undeva usor de accesat. Synology este unul dintre cele mai cunoscute branduri de dispozitive NAS ( Network Attached Storage ), iar astazi in discutie intra Synology C2 Backup ( unul din serviciile cloud din suita C2 ).

 

 

Cu totii ati auzit de schema de back-up 3-2-1 ( 3 copii – 2 medii de stocare – 1 locatie diferita ). Acest abonament Synology C2 Backup ofera cate putin din fiecare pentru completarea acestei scheme. Acest serviciu se inchiriaza pe baza de abonament si ofera flexibilitate maxima de lucru si eficientizare a costurilor.

 

 

Synology C2 Backup este disponibil in trei variante de stocare, mai exact 500 GB, 2 TB si 5 TB pentru utilizatorii casnici sau exista optiuni disponibile si pentru afaceri. Backup-ul si restaurarea datelor se face prin aplicatia proprietara C2 care cripteaza datele inainte de stocarea pe cloud. Am incercat in ultimele saptamani acest serviciu si mai jos am sa va las o prima si pura impresie.

Functionalitati cheie Synology C2 Back-up

 

  • Se poate achizitiona pe baza de abonament cu plata anuala;
  • Preturile incep de la 42 de Euro pentru 500 GB pe an;
  • Exista 3 centre de unde se poate sa incheiati abonamentul ( in functie de regiune );
  • Aplicatia se poate instala pe un numar nelimitat de sisteme;
  • Optiuni de back-up de tip Full System – Incremental sau personalizat prin sincronizare programata;
  • Optiuni de restaurare de tip Bare Metal Recover (BMR) sau File Level Recovery prin download;
  • Compatibil cu Windows 7 SP1, Windows 10, Windows 11.

 

Interfata Aplicatiei Synology C2 Backup

 

Dupa instalarea agentului C2 Backup pe un sistem windows trebuie sa faci login cu datele contului Synology.

Dupa terminare apar si detaliile contului.

In cont se gasesc putine optiuni, lucru care minimizeaza complexitatea de utilizare.

Pentru a face politica de back-up tot ce trebuie sa faci este sa selectezi tipul de back-up si modul de pastrare al versiunilor.

Programul de back-up poate fi setat automat sau custom pentru cei care au programe diferite.

 

Interfata agentului Synology C2 este minimalista si totul se opereaza din consola web.

 

Utilizare

 

Pe partea de utilizare C2 Backup de la Synology este foarte usor de folosit. Nu trebuie sa exista cunostinte avansate pentru a configura un policy de stocare, iar odata terminata procedura de setare, agentul C2 Backup se va ocupa de restul. Acest serviciu se poate confunda foarte usor cu C2 Storage de la Synology, serviciu care este similar cu Google Drive. Totusi C2 Backup ramane un intrument de backup partial per partitie sau integral pentru laptopuri sau desktop-uri cu mai putin de 2 TB de stocare.

 

 

 

 

 

 

Ca utilizare l-am folosit pentru a face back-up la laptopul pe care il folosesc ocazional pentru editare si redactare de materiale. Acesta vine cu un SSD de 1 TB si o singura partitie care este plina in proportie de 30%, lucru care permite o copie de rezerva care dureaza sub 24 de ore cu o conexiune buna la internet. In timp ce se facea copia de rezerva am monitorizat reteaua din task manager si transferurile din Romania in datacenter-ul din Frankfurt. Transferurile se fac cam cu ~26 Mb/s in mod constant pentru sub 1 TB de date transferate. Conexiunea la internet este si ea importanta, iar cu o banda de 500 MB/s am obtinut performanta de mai sus.

 

Cam asa arata Task Manager in timpul transferului.

Se poate observa clar si diagrama vitezelor de transfer si constanta performantei.

 

 

Concluzie

 

Serviciul Synology C2 Backup se remarca printr-o usurinta de utilizare iesita din comun. Cei de la Synology au pus la punct un sistem de back-up integral usor de folosit pentru cei cu sisteme de tip Office sau Ultrabook-uri. Capacitatile de stocare sunt disponibile in trei variante, fiecare pentru cate un scenariu diferit. Spre exemplu, as alege 500 GB si 2 TB pentru laptopuri si sisteme de tip office. Pentru back-up mai serios al unui sistem de lucru de tip Workstation as merge pentru varianta de 5 TB.

 

Preturile variaza intre 35 Euro si 250 Euro pe an fara TVA.

Pentru cei care isi doresc o solutie de stocare exista si Synology C2 Storage ( despre care voi vorbi in alt material ).

 

Pentru cei care vor NAS-uri de la Synology, acestea sunt disponibile la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) CEL.ro ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ). Am postat recent si un video despre NAS-uri si DAS-uri.