Aplicatia Synology Drive – Cloud Privat pentru Back-up si Sincronizare de fisiere

Synology este printre cei mai cunoscuti producatori de NAS-uri. In ultimii ani am folosit Synology pentru workflow-ul meu de back-up. Avantajul pe care il aduce acest producator pe piata NAS-urilor este reprezentat de sistemul de operare Synology Disk StationManager ( DSM ). Acesta este extrem de usor de folosit de persoanele fara experienta de utilizare vizavi de NAS-uri si IT in general.  Synology DSM este un sistem de operare  avansat, usor de folosit si care vine disponibil cu peste 50 de aplicatii, acestea ii extind functionalitatea in functie de necesitatile utilizatorilor. Un NAS Synology se poate integra in multe feluri in viata de zi cu zi a unui fotograf. Pentru a demonstra asta am sa incep cu aplicatia Synology Drive. Aceasta ofera posibilitatea de back-up si sincronizare a fisierelor de pe toate calculatoarele personale prin internet/reteaua de acasa.

 

 

Functionalitati cheie Synology Drive

 

 • Posibilitatea de a face back-up de pe dispozitive mobile, calculatoare si laptopuri pe NAS.
 • Se poate configura in asa maniera incat doua sisteme NAS se pot sincroniza intre ele.
 • Backup-ul si Sincronizarea fisierelor se face activ sau la perioade prestabilite de timp.
 • Ofera protectia datelor sterse accidental pe sistemele de lucru sau de acasa. O copie de rezerva este mereu prezenta pe NAS.
 • Permite distribuirea securizata a fisierelor oriunde te-ai afla, tot ce ai nevoie sa tii minte sunt datele de log-in.
 • Ofera flexibilitate pentru lucru in echipa.
 • Ofera posibilitatea de cautare printre fisiere si de versionare a acestora.

 

 

Inainte de a intra in prezentarea aplicatiei Synology Drive, am sa vorbesc putin si despre hardware. Aceasta aplicatie este compatibila cu orice NAS Synology vechi sau nou, tot ce trebuie sa faceti este sa aveti la zi sistemul Synology DSM. Daca ai un NAS cu 1 sau 24 de bay-uri, aplicatia va avea aceeasi functionalitate, diferenta va sta in performanta de transfer ( conexiune de internet + HDD folosite ). In acest moment am pe mana un Synology DS1819+ cu 8 bay-uri. Aplicatia Synology Drive va rula fara vreo limitare de optiuni si pe un Synology DS120J ( NAS cu un singur bay ).

 

 

Synology DS1819+ (2) DSC03113_1 Synology DS1819+ (1)

Cele 8 bay-uri cu portul USB 3.0 frontal.

Synology DS1819+ (3)

Partea de conectivitate este abundenta.

Synology DS1819+ (4)

Cele 8 bay-uri nepopulate.

 

 

 

Instalarea si Configurarea Synology Drive

 

 

 

Partea de instalare a aplicatiei trebuie facuta mai intai pe NAS din DSM si ulterior pe calculatorul/calculatoarele cu care se va face schimb de date. Iata cum decurge tot procesul de instalare si setare:

 

 

 •  Trebuie instalata aplicatia in sistemul DSM din Package Center. Prima data trebuie configurat profilul de sincronizare si back-up din sistemul DSM.

 

 

Instalare - 03 Instalare - 04

Configurarile si instalarea se fac intuitiv, datorita usurintei de utilizare a sistemului DSM.

 • Pasul 2 –   Trebuie instalata aplicatia Synology Drive Client pe fiecare din dispozitivele pe care doriti sa faceti back-up si sincronizare. Aplicatia de poate instala pe sisteme de operare Windows, MacOS, Android si iOS.

 

 

Instalare - 01

La instalare se pot opta pentru Back-up sau Sincronizare.

Instalare - 02

Inainte de asta insa, trebuie sa te logezi in cont cu datele de la Administrator.

Instalare - 05

Trebuie definite sursa si destinatia/destinatiile de back-up si sincronizare.

Instalare - 06

Modul de back-up se poate face constant, manual sau programat.

Cea mai buna optiune este cea programata la finalul fiecarei zi/saptamani de lucru.

Instalare - 07 Instalare - 08

Pe parcursul sincronizarii se poate pune pauza, pentru prioritizarea altor task-uri urgente.

Instalare - 09

Distribuirea fisierelor din drive se face usor si se pot crea si link-uri.

Instalare - 19 - Sync tasks

Modurile de sincronizare posibile.

Aceasta este aplicatia de desktop pentru Windows, in continuare am sa va prezint interfata aplicatiei Synology Drive pe iOS. Iata ce optiuni ofera pentru mobil:

Synology Drive - 01 (8)

De aici se pot vedea calculatoarele legate la aplicatie si fisierele pot fi vizualizate si copiate pe mobil la nevoie.

Synology Drive - 01 (5)

Setarile disponibile din aplicatie.

Synology Drive - 01 (6) Synology Drive - 01 (7)

Aplicatia Synology Drive ofera management de etichete pentru fisiere si pentru memoria cache.

Synology Drive - 01 (4)

In aplicatie avem optini de upload/download pentru fotografii, fisiere video si documente din iCloud.

Tot ce ai putea avea nevoie, pentru a face back-up rapid de pe mobil de la distanta.

Utilizare si Concluzie

 

Eu in acest moment folosesc aplicatia Synology Drive alaturi de DS1819+ si 2 calculatoare desktop si un laptop. Ori de cate ori imi mai vine un laptop, telefon la testat ii instalez aplicatia Drive, pentru a migra fotografiile si fisierele rezultate in urma testelor pe NAS. Tot acest  proces ajuta sa scutesti timp si te scuteste de mutarile unui SSD/HDD extern de la dispozitiv la dispozitiv pentru a transfera date. Posibilitatea de back-up manuala a continutului telefoanelor este iarasi un avantaj care il ofera aceasta aplicatie. Cu ajutorul unei singure aplicatii se pot centraliza date si se poate face un back-up accesibil de oriunde.

Synology Drive - 01 (3)

O schema usor de inteles care functionarea aplicatiei.

Aceasta ofera celor care au o multime de dispozitive un uz acasa sau la firme sa centralizeze datele usor si fara prea mult know-how din partea angajatiilor.

panel nas 2

Sincronizarea datelor intre NAS-uri este posibila.

In acest fel NAS-ul principal se poate sincroniza cu unul secundar pentru si mai multa redundanta a datelor.

Cateva scenarii de utilizare pentru fotografi:

 

 

 • Pot face back-up la fotografiile de pe telefonul mobil oricand raman fara spatiu. Pot crea conturi in aplicatia Synology Drive pentru totii membrii ai familiei.
 • Daca aveti camere foto cu Wi-Fi, puteti transfera imaginile pe telefon, iar ulterior pe Drive pentru un back-up de la distanta al fisierelor JPEG importante.
 • Se pot face conturi multiple pentru sincronizarea fisierelor atunci cand lucrati in echipe de productie mari sau mici. Fisierele se vor centraliza de la fiecare pe NAS si fiecare va avea aceess la orice din retea ( se pot seta si permisuni ).
 • Oferta posibilitatea de organizare a unui numar imens de fisiere cu posibilitate de search printre acestea.

 

 

 

Synology Drive - 01 (2)

 

 

 

Utilizarea aplicatiei este foarte usoara si permite transferuri rapide in reteaua locala si prin internet. Vitezele sunt limitat  in functie de conexiunea de la fiecare capat al conexiunii.. Vitezele variaza intre 8-20 MB/s prin internet pana la ~100 MB/s in reteaua locala. Synology Drive este o aplicatie usor de instalat si folosit care ofera avantajul de partajare a datelor intr-un mediu de lucru personal sau la sediul firmelor. Acum cu lucrul de acasa, este mult mai usor ca accesul la date sa fie facut de totii membri implicati dintr-un singur loc.

Instalare - 01

Synology Drive poate fi instalata pe orice sistem NAS de la Synology indiferent de pretul acestuia. Tineti minte ca atunci cand achizitionati un NAS, la pachet nu vine doar hardware-ul ci si intreaga suita software din spate. Sistemul DSM de la Synology fiind unul dintre cele mai usor de folosit.  NAS-urile de la Synology sunt disponibile la PC Garage eMAG evoMAG si CEL.ro.