Prezentare Synology DS419slim – Stocheaza pana la 20TB pe un NAS Portabil

In urma cu cateva luni, cei de la Synology anuntau cel mai mic NAS pentru anul 2020. Este vorba despre Synology DS419slim, acesta tocmai a sosit pentru a fi testat. Este un NAS compact si portabil ideal pentru utilizarea in birourile aglomerate, dar si in deplasare ca metoda rapida de stocare/backup. Accepta SSD-uri si HDD-uri de 2.5 inch cu capacitati de pana la 5 TB ( in acest moment ). Astfel cele 4 bay-uri pot stoca un maxim de 20 TB utilizabili ( fara back-up ). Echipamentele de tip NAS (Network-attached storage) sunt tot mai mult utilizate de fotografi si videografi pentru stocarea fisierelor burte si finale.

 

 

DS419slim folosește un procesor dual-core cu frecvența de 1.33GHz și 512MB memorie RAM DDR3L, cu ajutorul careia poate atinge viteze  de 223MB/s la citire si respectiv 94MB/s la scriere. Utilizatorul poate opta pentru configurații RAID 0, 1, 5, 6, 10, avand la dispozitie si tehnologia Synology Hybrid RAID (SHR). Acest model este cel mai compact si usor NAS prezent pe piata in acest moment.

Specificatii cheie Synology DS419slim

 

 • Sistem de operare Synology DSM;
 • 4 Bay-uri SATA III compatibile HDD/SSD  de  2.5 inch;
 • Suport maxim de pana la 20 TB;
 • Procesor dual-core Marvell Armada 385 la 1.33 GHz;
 • Memorie RAM instalata: 512 MB DDR3L;
 • Viteza de Citire/Scriere secventiala : 223 MB/s | 94 MB/s
 • 2 porturi x Gigabit RJ 45 ( Link Aggregation / Failover support) ;
 • 2 Porturi USB 3.0;
 • Suporta configuratii: RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD si Synology Hybrid RAID (SHR);
 • Racirea se face cu un ventilator de 60 mm;
 • Nivel de zgomot: 20.3 Decibeli;
 • Consum energetic: 20.2 in load / 7.3 in hibernare;
 • Dimensiuni: 120 mm x 105 mm x 140 mm;
 • Greutate: 660 grame.

 

Inspectie Vizuala

 

 

 

Synology DS419slim - 01 (2)  Synology DS419slim - 01 (5)

In cutie se gaseste NAS-ul si o cutie cu accesorii.

Synology DS419slim - 01 (4)

Aceasta contine: alimentatorul si un cablu RJ45 de calitate.

Synology DS419slim - 01 (6)

Partea laterala stanga gazduiese butonul de ON/OFF.

Synology DS419slim - 01 (8)

Partea frontala este simpla si vine cu un port USB 3.0 si 6 led-uri de activitate ( 4 x hdd + 2 x porturi retea ).

Portul USB frontal ofera posibilitatea de conectare a unui hdd extern, cititor de carduri si alte dizpozitive de stocare.

Synology DS419slim - 01 (9)

La baza se gasesc 4 picioare din cauciuc si un ventilator de 60 mm responsabil cu racirea celor 4 bay-uri.

Synology DS419slim - 01 (10)

In partea din spate se gasesc cele 4 bay-uri de 2.5 inch, 1 x USB 3.0 , 2 x RJ45 Gigabit, portul de alimentare si butonul de reset.

Porturile de retea functioneaza impreuna pentru a mari viteza de transfer si au si mod de functionare FailOver ( daca unul cedeaza, celalalt preia sarcina ).

Synology DS419slim - 01 (15)

Daca extragem cele 4 sertare, descoperim interfetele SATA 3 si de alimentare.

Synology DS419slim - 01 (16)

In partea laterala este pozitionata placa de baza.

Memoria RAM si Procesorul sunt integrate, astfel  nici un upgrade nu este posibil, iar reparatiile vor fi mai dificile ca oricand.

Synology DS419slim - 01 (20)

DS419slim este mai scund decat un LaCie Rugged Secure ( review ).

Utilizare

 

Synology DS419slim este optiunea potrivita pentru stocare, acces si managementul fotografiilor si a continutului video de la distanta. Posibilitatea de accesare de la distanta de pe calculator/smartphone/tableta este posibila cu ajutorul aplicatiilor dedicate, acestea sunt compatibile cu sistemele iOS, Android, Windows si MacOS. Pentru mobil este disponibila o suita de peste 10 aplicatii.

 

Datorita bay-urilor de 2.5 inch si a factorului slim oferit de design-ul Synology, DS419slim este cel mai mic NAS pe care am pus mana pana acum. Are o greutate insesizabila in bagaj, iar cu tot cu adaptorul de retea se incadreaza  la sub 1000 de grame.

Synology DS419slim - 02 (7)

Este la fel de mic cat o cutie de Sony 35 mm F1.8.

Instalarea sistemului de operare DSM si o configurare de baza dureaza maxim 10 de minute. Migrarea/Copierea datelor se face la o viteza maxima de ~120 MB/s pe un singur port RJ45. Cam atat permite reteaua gigabit ( 1000 MB/s ). In concluzie, setarea si copierea/migrarea datelor in DS419slim dureaza maxim o zi, pentru un utilizator incepator. Pentru cei care trec de la hdd externe pe NAS in general, conectarea directa prin USB si copierea este cea mai simpla metoda de migrare a datelor.

Ce trebuie sa mai stiti despre DS419slim

 

 • Instalarea fizica a unitatilor HDD se face rapid si usor.
 • Se poate instala intr-o locatie secundara cu acces la internet si router performant. Poate fi transportat intr-un hard-case alaturi de laptop si echipamentul foto.
 • Stocarea informatiilor se face in sistem RAID 1 ( recomandat ), acest tip de RAID stocheaza informatia identica pe ambele hdd. Daca se opteaza pentru RAID 6 ( dubla-paritate ) intr-o astfel de matrice de 4 hdd, pot ceda maxim doua. RAID 5 ofera paritate si cea mai mare capacitate de stocare utilizabila.
 • In cazul in care unul dintre HDD se defecteaza, celalalt ramane intact, iar dupa inserarea unui HDD nou in matrice, datele de pe cel functional se vor reface si pe cel nou. Sansele ca doua HDD sa cedeze simultan sunt aproape inexistente.
 • In cazul in care se defecteaza NAS-ul in sine, hdd au informatiile intacte si criptate. Atasarea lor intr-un NAS nou Synology, va oferi accesul la informatia stocata anterior.
 • Accesarea informatiilor de pe NAS poate fi realizata doar prin intermediul conexiuni de retea. Fiind un NAS portabil ar fi fost binevenita si o conexiune directa.
 • Livrarea fotografiilor la clienti cu ajutorul unui link personalizat care nu expira. Stocarea se realizeaza in cloud cu id si parola personalizata pentru fiecare client in parte.
 • Se pot crea conturi multiple, fiecare utilizator putand sa intaleze orice aplicatie doreste. Administratorul controleaza privilegiile fiecarui cont.
 • Seuritatea datelor si patrunderea virusilor intr-un sistem Synology este prevenita de firewall-ul unui router bun ( RC2600 sau RC1900 de la Synology ). Sistemul de operare DSM vine dotat cu aplicatie dedicata de securitate.

 

Synology DS419slim - 02 (6)

Companionul ideal alaturi de un laptop puternic.

 

 

 

Software  – Synology DSM

 

 

Sistemul DSM este capabil mai mult decat un simplu back-up. Se pot lega la el camere de supravechere IP, poate fi folosit ca server de email, host web si sincronizari cu servicile cloud sau cu alte NAS-uri. Posibilitatile sunt “infinite”, iar acest lucru este posibil datorita aplicatiilor care pot fi instalate in sistemul de operare. Fiecare dintre aceste aplicatii adauga functionalitati extra produsului. Singura limitare este performanta hardware care poate rula un numar limitat de aplicatii in paralel.

 

ds218-dsm-4

Streaming-ul de continut se realizeaza foarte usor prin intermediul aplicatiilor pentru iOS si Android.

ds218-dsm-5

 

DS419slim are o configuratie destul de slaba, asta datorita formatului ultra-compact. Memoria RAM de doar 512MB si procesorul dual-core vor oferi performanta decenta, dar nu vor putea rula prea multe aplicatii in paralel. Numarul de aplicatii din “market-ul” Synology sunt numeroase, exista peste 100 de aplicatii diferite, fiecare adaugand una sau mai mult functii sistemului de operare.

 

ds218-dsm-10-

 

Sistemul DSM 6.4 instalat se face remarcar prin usurinta de utilizare si configurare. Interfata se adreseaza cel mai mult persoanelor cu o experienta limitata in utilizarea unui NAS. Aceasta abordare ofera persoanelor care nu au cunostiinte avansate de IT&C o experienta placuta cu produsul. Intern exista si o sectiune de help cu un manual de utilizare si indrumari pas cu pas. Ca ultima optiune exista si consultanti care va pot ajuta cu problemele serioase.

 

 

 

Concluzie

 

Synology DS419slim este un NAS portabil cu bay-uri de 2.5 inch. Daca aveti nevoie de un astfel de NAS trebuie sa fiti constienti ca formatul de 2.5 inch nu ofera capacitati de stocare clasice mai mari de 5 TB, iar discurile compatibile RAID au capacitti de maxim 4 TB ( majoritatea fiind SSD-uri ). Problema capacitatii maxime de stocare se adanceste, datorita lipsei de unitati HDD dedicate pentru NAS-uri in formatul 2.5 inch, capacitatea reala cu acest format scade drastic. Se pot folosi HDD de 2.5 inch normale, dar pe propria raspundere.

 

Alaturi de DS419slim recomand urmatoarele unitati de stocare:

 

 

Ar fi fost binevenit si un port USB Type-C pentru conectarea directa la NAS, astfel daca sunt SSD instalate s-ar fi atins performanta oferita de interfata SATA 3. Performanta acestui NAS este modesta, datorita dimensiunilor memoria RAM nu poate fi upgradata. Se pot rula 5-6 servicii simultan accesate de 10-20 de utilizatori, ceea ce pentru multi dintre noi este suficient. Sistemul Synology DSM faciliteaza usurinta de utilizare/configurare pentru orice tip de utilizator ( amator sau avansat ).

 

Synology DS419slim - 02 (3)

 

Synology DS419slim este disponibil pe stoc in Romania la un pret mediu de ~2000 lei fara HDD-uri. Pret mare pentru o configuratie hardware modesta. La pretul lui DS419slim se mai adauga si costurile unitatilor de stocare de tip SSD/HDD cu suport RAID. NAS-ul poate fi achizitionat de la PC Garage ( vezi oferta ) –  Vexio( vezi oferta ).

 

 

PRO

 • Synology DSM este bogat in aplicatii si usor de folosit;
 • Dimensiuni compacte si greutate redusa;
 • Port dual Gigabit;
 • Racire silentioasa si eficienta.

 

 

Contra

 

 • Pret piperat;
 • Lipsa unui port de conectare directa;
 • Configuratie hardware.