Tamron 45 mm f1.8 SP VC in test

In anul 2015 producatorul de obiective Tamron a lansat primele sale lentile fixe: este vorba despre Tamron 35 mm f1.8 VC si Tamron 45 mm f1.8 VC, din seria Super Performance. De curand am avut ocazia sa pun mana pe varianta 45 mm pentru o saptamana de teste. Am ales aceasta focala pentru a face o comparatie cu actualul meu Sigma 50 mm f1.4 Art. Interesant este ca noul 45 mm f1.8 vine cu sistem de stabilizare de tip VC ( Vibration Compensation ), ceea ce ofera un avantaj major comparativ cu Sigma. Formula optica este formata din 10 elemente alaturi de o diafragma cu 9 lamele rotunjite. Noul obiectiv are parte de o constructie rezistenta la apa si praf, alaturi de o garnitura de etansare a monturii.

 

 

Specificatii cheie:

 

 • Compatibil Full-Frame;
 • Design optic format din 10 elemente in 8 grupuri;
 • Motor de autofocus USD;
 • Diafragma cu 9 lamele rotunjite;
 • Rezistent la praf si umezeala;
 • Montura metalica cu garnitura de etansare din cauciuc;
 • Sistem de stabilizare VC;
 • Coating eBAND si BBAR;
 • Element frontal tratat cu fluorina;
 • Diametru filtru: 67 mm;
 • Distanta minima de focalizare: 29 cm;
 • Dimensiuni:80.4 x 88.9 mm;
 • Greutate: 499 grame.

 

 

Inspectie Vizuala:

Tamron 45 mm f1.8 SP Tamron 45 mm f1.8 SP

Ambalajul este nou si regasim specificatiile la vedere, direct pe cutie;

Tamron 45 mm f1.8 SP

In pachet regasim: obiectivul alaturi de parasolar, capac fata-spate, manuale de utilizare alaturi de o licenta Silkypix Developer Studio 4.0;

Tamron 45 mm f1.8 SPTamron 45 mm f1.8 SP

Noul Design este realizat in Japonia, iar asamblarea se face in China;

Corpul este din policarbonat fiind izolat impotriva elementelor cu ajutorul garniturilor din cauciuc;

Tamron 45 mm f1.8 SP

Noul design al comutatoarelor este extraordinar;

Operarea lor este o placere;

Tamron 45 mm f1.8 SPObiectivul cu parasolarul atasat;

Diametru filtrului este de 67 mm;

Tamron 45 mm f1.8 SP

Iata montura metalica alaturi de garnitura ce izoleaza impotriva prafului si a stropilor de apa;

Tamron 45 mm f1.8 SP Tamron 45 mm f1.8 SPTamron 45 mm f1.8 SP

O comparatie fizica directa intre Tamron 45 mm f1.8 SP si Sigma 50 mm f1.4 Art;

Constructie si Utilizare

 

Tamron 45 mm f1.8 SP VC este un obiectiv prime de generatie noua, ce vine cu un design nou, similar obiectivelor Sigma din seria ART. Obiectivul este confectionat din policarbonat de cea mai buna calitate, alaturi de garnituri din cauciuc pentru a izola interiorul impotriva prafului si a stropilor de apa. Montura este metalica si vine insotita de o garnitura exterioara din cauciuc pentru protectie. Optica interioara este alcatuita din 10 elemente in 8 grupuri, ele fiind acoperite cu coating antireflex eBAND si BBAR, iar elementul frontal este tratat cu fluorina.

La interior regasim un motor de focalizare USD, ce asigura o focalizare rapida si silentioasa. Modulul de stabilizare VC ( Vibration Reduction ) ajuta la obtinerea imaginilor mai clare, in situatiile in care suntem fortati sa coboram timpul de expunere mai jos de 1/50 ( exemplu). Diafragma este alcatuita din 9 lamele rotunjite, ce ar trebui sa ofere un bokeh placut.Am utilizat obiectivul la trei sedinte foto de portret in aer liber, una dintre ele fiind alaturi de fundalurile pliabile Lastolite ( review ).

 

 

Performanta

 

Viteza de autofocus este rapida, dar nu pe masura obiectivului Sigma 50 mm Art ce il detin si l-am putut compara alaturi de Tamron. Nici precizia autofocalizarii  nu a fost prea mare, am semnalat front-focus pronuntat pe  Nikon D610. Din pacate nu am avut la dispozitie noul dock Tamron pentru a putea calibra. In medie 5 din 10 cadre erau in focus. Am primit in test un exemplar decalibrat si sunt convins ca odata efectuata o calibrare alaturi de body, aceste probleme se vor rezolva.

 

Calitatea imaginilor realizate cu acest obiectiv este buna, spre foarte buna, iar odata ce focalizarea este precisa obtinem imagini placute, pline de detalii. Iata cateva exemple:

 

Tamron 45 mm SP - Calitate (1) Tamron 45 mm SP - Calitate (3) Tamron 45 mm SP - Calitate (4) Tamron 45 mm SP - Calitate (5)Tamron 45 mm SP - Calitate (2)

Iata cadre in care zonele focalizate au fost marite pana la 100%, pentru a va face o idee de calitatea livrata de noul Tamron;

 

 

 

Iata cateva exemple de bokeh la diverse diafragme:

 

Bokeh test (1)Bokeh test (2)Bokeh test (3)Bokeh test (4)Bokeh test (5)

Aberatiile cromatice exista intre f1.8 si f3.2, nu sunt foarte pronuntate, dar abia incepand cu f4 dispar complet, fiind usor de corectat in post-procesare. Iata un exemplu la f2.8:

DSC_4861s

Iata cateva cadre in care puteti vedea distorsiunile obiectivului cat si vignetarea la f1.8 respectiv f2.8:

 

necorectate (2) corectate (2)

Distorsiunile sunt minime, iar vignetarea este prezenta, nefiind nimic deranjant;

corectate (1)necorectate (1)

Cadru necorectat versus cadru corectat la f2.2;

 DSC_4691sDSC_4691-2s

Iata un portret la f1.8 necorectat versus corectat;

 

 

Concluzie

 

Tamron 45 mm f1.8 SP este printre primele obiective cu focala fixa, lansat de acest producator. Vine cu un design similar cu cel al obiectivelor din seria ART, o optica performanta alaturi de un modul de stabilizare VC. Este un obiectiv care se comporta decent in testele la care l-am supus. Totusi nu pot ignora inconsistenta preciziei autofocalizarii, dar cu noul dock Tamron TAP-in ( articol ) se vor rezolva insconsistentele de focus. Il recomand cu caldura pentru fotografia de portret, cat si pentru cea de produs, dar si in multe alte genuri de fotografie. Totusi laud Tamron pentru greutatea de 499 grame a obiectivului, ce reuseste sa mentina si o calitate a constructiei competitiva.

Este un obiectiv ce merita pe deplin cei  600$ (~2400 lei) ceruti pe BHphoto. Totusi in Romania pretul in acest moment este de 2999 lei, ceea este un dezavantaj major fata de Tamron. Spun asta pentru ca pe BHPhoto, competitorul direct Sigma 50 mm f1.4 Art este 949$ ( ~3800 lei ), pe cand la noi se poate gasi la un pret de ~3550 lei. Daca pretul noului Tamron 45 mm f1.8 SP va scadea pana pe la 2600 lei, va fi o optiune foarte buna atata timp cat dam peste un exemplar precis in autofocus. Obiectivul este disponibil pentru achizitie pentru monturile Nikon/Canon AICI. In acest moment puteti beneficia de garantia extinsa de 5 ani oferita de Tamron in Romania.

 

 

 

PRO

 • Usor si compact;
 • Stabilizare de imagine;
 • Calitate a imaginii buna;
 • Izolare impotriva stropilor si a prafului;
 • Raport pret/performanta foarte bun;

 

Contra

 • Pretul piperat in Romania;