Back-up pe discuri optice in 2020 – Am testat un M-Disc Verbatim de 100 GB

In anul 2020 inca se mai poate face back-up pe discuri optice, mai exact pe suport optic Verbatim BD-XL M-Disc de 100 GB. M-Disc este un mediu optic de stocare inventat de Millenniata. La aspectul fizic exterior nu se diferentiaza fata de discurile traditionale, ” secretul ” lui sta in materialele folosite la fabricarea stratului de stocare. Acest strat este realizat din carbon special rezitent la raze UV, schimbari de temperatura bruste si zgarieturi. Pentru a scrie pe acest strat este nevoie de un inscriptor M-Disc cu laser mai puternic, insa citirea se poate face de orice unitate optica.

 

Zgarieturi (1)

 

Producatorul Verbatim garanteaza o durabilitate a datelor de pana la 1000 de ani si declara ca doar 5% din disc-uri au avut probleme cu integritatea datelor dupa primi 667 ani, toate acestea sunt oricum declaratii teoretice din motive usor de inteles. Discurile M-Disc sunt disponibile in varianta DVD de 4.7 GB si BD-R in variantele cu un singur strat de 25 GB,  doua straturi de  50 GB si in varianta BD-XL de 100 GB cu trei straturi. Aceasta metoda de back-up se adreseaza persoanelor care au nevoie de o extra copie de date pentru fisierele importante si foarte importante. Un cost aditional reprezinta si inscriptorul cu laser compatibil pentru M-Disc. Costul acestuia fiind cel mai costisitor pe termen scurt.

 

 

 

Specificatii cheie M-Disc

 

  • Disc optic cu strat de stocare din carbon ceramic;
  • Disponibil in format DVD si BR-R de 4.7 GB ( strat ), 25 GB ( un strat ), 50 GB ( doua straturi ) si 100 GB ( trei straturi );
  • Rezistenta mare la zgarieturi, umiditate, expunere la lumina si chiar socuri mecanice;
  • BD-XL si BD XL M-Disc sunt compatibile doar cu anumite insriptoare.

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Verbatim BD-XL - 01 (4)

Verbatim BDXL M-Disc de 100 GB este varful de gama al discurilor optice ( are trei straturi ).

Totusi este important de mentinut ca un disc cu trei straturi se zgarie mai usor ca unul cu un singur strat, fie el si M-Disc.

Verbatim BD-XL - 01 (2)

Clasicul Verbatim BD-XL de 100 GB este mai accesibil ca varianta de mai sus, dar se poate folosi pentru arhivarea fisierelor mai putin importante.

Verbatim BD-XL - 01 (5)

Verbatim BD-R M-Disc are o viteza maxima de scriere de 4X si le folosesc de 2-3 ani pentru back-up personal.

Verbatim BD-XL - 01 (7)

Acestea sunt toate tipurile de discuri optice Verbatim pe care am reusit sa pun mana.

PAna acum foloseam doar varianta M-Disc de 25 GB de la ei pentru fisierele esentiale.

Verbatim BD-XL - 01 (11)

Pe lateralul fiecarei cutii se regasesc informatii despe suprafata si specificatiile fiecarui disc.

Cele M-Disc sunt cele mai rezistente, dar pentru cei care vor exista BD-XL si in varianta standard.

Verbatim BD-XL - 01 (10)

Suprafata discurilor optice este neagra si glossy, reflecta ca o oglinda.

Verbatim BD-XL - 01 (13)Verbatim BD-XL - 01 (9)

Ambele variante de M-Disc sunt printabile, dar le puteti inscriptiona si cu un marker dedicat fara probleme.

Verbatim BD-XL - 01 (1)

Iata o fotografie macro cu diodele laser responsabile pentru scrierea discurilor normale si a celor M-disc.

 

 

 

 

Utilizare

 

 

Utilizarea primara a mediilor de stocare M-Disc in format BD-R de 25 si 100 GB o vad utila pentru back-up personal al fisierelor importante. Eu pe langa back-up pe HDD individuale, back-up pe NAS si DAS am ales sa inscriptionez si pe BD-R M-Disc de 25 GB date personale din ultimii patru ani. Cand zic date personale, ma refer cel mai mult la fotografii si fisiere video. Ca o paranteza, cel mai bun back-up pentru fotografii este imprimarea. 

 

Verbatim BD-XL - 01 (5)

 

Mediile optice M-Disc de tip BDXL cu capacitate de 100 GB sunt foarte rezistente in comparatie cu orice HDD extern/intern sau SSD. Pentru a simula cat mai bine uzura extrema in timp am supus discurile M-Disc la trei scenarii de uzura accelerata.

 

 

Scenariul Congelarii – Am bagat intr-o punga de tip ziplock plina cu apa un disc normal si un M-Disc. Ulterior ambele au fost bagate la congelator pentru 48 de ore la -20 de grade. Acest test simuleaza cea mai brusca schimbare de temperatura prin care un disc optic poate trece.

 

P5120051 P5120050 P5120043

Cam asa arata discurile scoase proaspat din congelator.

Expunerea la lumina – Imediat dupa congelare am supus discurile unui test de expunere directa la razelor solare timp de 48 de ore. Aceste 48 de ore au fost insumate dupa ~7 zile.

P5120160

Asa arata suprafata discurilor dupa 2 zile la congelator si cateva zile cu suprafata optica la soare.

Suprafata M-Disc-ului ( imaginea din stanga ) arata foarte bine in timp ce suprafata unui disc normal ( dreapta ) este plina de calcar din apa si discul s-a si fisurat in procesul de congelare.

Testul de zgariere – Discurilor optice nu le place sa fie zgariate, astfel am luat o unealta fina si am zgariat circular suprafata optica a unui M-Disc timp de 1 minut. Vom afla daca a rezistat celor trei teste cu datele intacte la testul de citire, rulare si copiere al datelor. Pana atunci iata si cateva fotografii cu procesul de zgariere.

 

Zgarieturi (2) Zgarieturi (3) Zgarieturi (4)

M-am pus cu unealta sa zgarii serios un M-Disc.

La finalul testelor de congelare, expunere la razele solare si zgariere pot sa spun ca discul optic a rezistat eroic. Datele inspriptionate ( fotografii + un filmulet ) au rulat optim de pe disc si au putut fi copiate si nu prezinta parti corupte. Surprins placut de rezultate pana acum, am sa mai continui sa testez.

 

 

 

 

 

Concluzie

 

 

Discurile de tip M-Disc se dovedesc a fi extrem de rezistente la testele de tortura la care au fost supuse pana acum. Asta arata ca pot mentine pe datele importante pentru o perioada lunga de timp in medii mixte de depozitare. Disponibilitatea in capacitati de 25 si 100 GB ofera viitorilor utilizatori o varianta optima de capacitati in raport cu nevoile de stocare. Preturile de achizitie pentru variantele BD-R de 25 si 100 GB variaza intre 30 si 100 lei. Costul este moderat, dar daca rezista macar 10% din cat promit ( adica 100 de ani ), merita pe deplin.

 

P5120145

 

Inscriptoarele M-Disc sunt putine pe piata din Romania, dar cel mai util si portabil este un Pioneer rebranduit ca Verbatim ( vezi articol ). Mediile optice M-Disc de la Verbatim pot fi achizitionate de la eMAG ( vezi produse ) –  Vexio ( produse ) –  CEL.ro ( vezi oferta ). Verbatim Slimline 43890 are un pret de ~600 lei si se poate achizitiona de la eMAG ( vezi oferta )Vexio ( vezi oferta ) –  CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, achizitionand din ele ajutati la buna functionare a blogului. Va multumesc!