Wacom One 13 Part II – Experienta de utilizare dupa 4 saptamani

Wacom One 13 este cea mai accesibila tableta grafica cu ecran sub suprafata senzitiva. Acest gen de tableta este mult mai precisa si mai usor de folosit fata de cele traditionale ( fara ecran ) . Insa pentru persoanele care deja s-au saturat de o tableta grafica normala, Wacom One poate fi optiunea potrivita ( vezi review complet ). De cand am realizat articolul mentionat mai devreme, am apucat sa ma joc putin mai mult cu Wacom One in cele mai populare aplicatii software. Experienta proprie in desen si ilustratie tinde sa fie spre zero, dar retusarea fotografiilor este un domeniu la care ma pricep si ma pot pronunta cu privire la performanta tabletei. Au trecut cateva saptamani de la review tabletei si am avut ocazia sa o folosesc putin mai mult in cateva din cele mai populare aplicatii.

 

Wacom One 13 Review - 01 (3)

 

 

Adaptarea la lucru pe o tableta grafica tine de fiecare utilizator, dar este cert ca acest ecran ofera o acomodare mult mai rapida. Coordonarea este mai mare intradevar cand folosesti pen-ul pe o tableta grafica fara ecran si te uiti doar la monitor. Wacom One 13 ofera ecran si functionalitati de baza pentru cei care vor sa retuseze fotografii mai rapid si au nevoie de ceva cu ecran decent. Pentru un incepator care exerseaza zilnic, o tableta grafica i se va parea familiara in maxim 14 zile. Ulterior adaptarii nici eu si nici alti fotografi nu vor vrea sa se intoarca la editarea cu mouse-ul.

 

Wacom One 13 - Capture One (2)

Spatiul de lucru afisat in Capture One 20.

 

Wacom One Ofer un spatiu de lucru de 29.6 x 16.6 cm cu o diagonala de 13 inch si o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli. Acest spatiu de lucru activ este insotit de un creion fara baterie cu 4096 niveluri de presiune. Ca si comparati noul Wacom One de 13 inch ofera o suprafata de lucru mai mare ca un Intous Pro M ( 21.6 x 13.5 cm ) si mai mica cu ca un Intous Pro L  ( 31.1 x 21.6 cm ). Rezolutia 1080P pe diagonala de 13 inch ofera o densitate excelenta a pixelilor. Claritatea ecranului este foarte buna, dar luminozitatea lasa de dorit. Cei 200 niti sunt rezonabili, dar lucrul ziua la exterior este imposibil.  Luminozitatea scazuta vine insa cu un avantaj, tableta poate fi alimentata de la powerbank ( 2 Amperi ). Spatiul de lucru de pe Wacom One este optim de cuprinzator si utilizabil.

 

 

 

Photoshop CC 2020 si Affinity Photo

 

 

Aceste doua programe de retusare foto beneficiaza cel mai mult de capabilitatile unei tablete grafice, mai ales ale uneia cu ecran. Uneltele cele mai utilizabile in Photoshop si Affinity alaturi de Wacom One sunt:

 

  • Selectiile din imagini pentru composituri;
  • Retusarea rapida a imaginilor prin indepartarea imperfectiunilor;
  • Dodge and Burn pentru retusarea meticuloasa a imaginilor, mai ales in imaginile cu rezolutii de peste 36-42 de megapixeli.

 

 

Wacom One 13 - Affinity (2) Wacom One 13 - Affinity (4) Wacom One 13 - Affinity (1) Wacom One 13 - Affinity Photo 2 (2) Wacom One 13 - Affinity Photo 2 (3)Wacom One 13 - Photoshop (3) Wacom One 13 - Photoshop (2) Wacom One 13 - Photoshop (1) Wacom One 13 - Photoshop (5) DSC04310_1 DSC04312_1

 

 

Pe Wacom One 13 aceste aplicatii ofera cel mai generos spatiu de lucru, iar directionarea uneltelor de precizie se face foarte precis cu varful creionului.

 

 

 

Capture One si Lightroom

 

Lightroom si Capture One beneficiaza si ele de avantaje cand vine vorba de utilizarea lor alaturi de tablete grafice. Iata cateva dintre acestea.

 

 

  • Utilizarea de brushuri de ajustare, layere si masti se face cu mai multa usurinta cu ajutorul unei tablete grafice.
  • Operarea sliderelor este mai precisa.
  • Rotirea, corp-ul, trasarea gradientilor si selectia culorilor.

 

 

Wacom One 13 - Capture One (4) Wacom One 13 - Capture One (5) Wacom One 13 - Capture One (2)Wacom One 13 - Lightroom (1) Wacom One 13 - Lightroom (2) Wacom One 13 - Lightroom (3) Wacom One 13 - Lightroom (4)

Spatiul de lucru este destul de inghesuit in LR si CO datorita sliderelor si multimi de elemente.

Se poate lucra, dar nu in conditii optime pe o tableta de doar 13 inch.

 

 

 

Corel Painter Pro

 

 

Painter Pro 2020 este cel mai nou program de pictura si desen de la Corel. Acesta permite realizarea de desene, picturi si schite pentru cei care vor sa invete si au talent la asa ceva ( nu eu ).

 

 

Wacom One 13 - Corel Painter 2020 (2)Wacom One 13 - Corel Painter 2020 (4)Wacom One 13 - Corel Painter 2020 (3)Wacom One 13 - Corel Painter 2020 (1)

Corel Painter 2020 este o aplicatie cu mult potential, dar trebuie sa exersezi mu

 

 

 

 

 

Galeria Foto

 

 

Iata o mica selectie de desene nereusite realizate cu Wacom One 13.

 

 

 

stars happy fire artwork_page-00015-001 3

Realizate in Adobe Illustrator.

plic I am Groot Baby Fries Untitled-1 dulce Ceva Dulce

Realizate in Corel Painter Pro 2020

 

Concluzie

 

 

Wacom One 13 este o tableta grafica accesibila care vine in ajutorul ilustratorilor, pictorilor digitali si fotografiilor care vor sa retuseze. Este compatibila cu absolut orice aplicatie de creatie si odata adaptata cu modul sau de functionare, rezultatele nu vor intarzaia sa apara. Recomand tableta pentru utilizatorii intermediari cu buget redus sau pentru incepatorii care vor sa inceapa cu ceva bun de la inceput.

 

Wacom One 13 este disponibila in Romania la un pret de 1999 lei. Produsul poate fi achizitionat de la eMAG ( vezi oferta )PC Garage ( vezi oferta )CEL ( vezi oferta ) si F64 ( vezi oferta ).Tableta are un pret foarte bun in raport cu ceea ce ofera pentru fotografi. Link-urile din acest articol sunt de afiliere, achizitionand din ele ajutati la buna functionare a blogului. Va multumesc!

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).