ColorChecker Passport in teste

X-Rite ColorChecker Passport este o solutie de ajustare a balansului de alb si a culorilor ulterior in post-procesare indiferent de ce program de editare folosim. In ziua de astazi toata lumea fotografiaza in format RAW, si nu putine sunt situatiile cand ai nevoie de o reproducere a culorilor cat mai reala alaturi de un balans de alb corect si real. Un astfel de dispozitiv este necesar in ziua de astazi cand exista o larga gama de aparate foto la care pot fi atasate  zeci de obiective si filtre. Toate aceste combinatii altereaza culorile reale mai mult sau mai putin. In randurile urmatoare va voi arata tot ce trebuie sa stiti despre X-Rite ColorChecket Passport.

 

Specificatii/Functii cheie:

 

 • Avand un punct de alb constant intr-un set de fotografii reduce timpul de postprocesare, eliminand modificarea individuala a balansului de alb pentru fiecare imagine;
 • Controlul culorilor – Verificati si controlati detaliile din umbre sau luminozitate;
 • Folosind ColorChecker Passport, modificarile unei fotografii pot fi aplicate altor sute de poze facute in aceasi lumina;
 • Mentineti culorile folosind aparate si obiective diferite – economisiti timp prin asigurarea stabilitatii fluxului de lucru.
 • Profil DNG – profilele DNG permit o mai mare capacitate de a calibra si de a corecta culorile;
 • Toate instrumentele intr-o singura carcasa robusta, din plastic rezistent;
 • Dimensiuni: 125x90x9 mm;
 • Greutate: 80 g.

 

Inspectie Vizuala:

 x-rite color checker

Produsul vine ambalat intr-o cutie subtire din carton.

x-rite color checker

Ambalajul contine CD cu software – Manual de utilizare si ColorChecker Passport in sine;

x-rite color checker

In partea stanga regasim un index cu ce face fiecare parte a produsului;

x-rite color checker

In partea de sus avem greycard-ul care ajuta la setarea balansului de alb in post-procesare.

Mai jos avem o nota de calitate de la producator. Acest produs poate fi utilizat intens timp de doi ani de la data achizitiei, dupa acest timp producatorul nu mai garanteaza acuratetea.

x-rite color checker

In partea de sus avem o tinta cu ajutorul careia adaugam mai multa culoare fotografiilor indifererent de cum pica lumina. X-rite o numeste Creative Enhancement Target. In partea de jos avem o tinta care ajuta la creearea profilelor pentru aparatul foto cu ajutorul programului colorchecker passport.

Utilizare

 

X-Rite ColorChecker Passport poate fi folosit impreuna cu orice aplicatie care detine unealta color picker ( pipeta) si poate citi/procesa fisiere RAW. Reglarea corecta a balansului de alb si a culorilor se face prin fotografierea produsului in lumina in care se vor realiza fotografiile. Culorile si grey card-ul ( gri 18% )  sunt in asa fel fabricate incat sa fie neutre si sa nu reflecte avand suprafata mata. Lucru ce permite ajustarea balansului de alb al culorilor usor si rapid.

Color Checker vine la pachet cu doua aplicatii software alaturi de un plug-in pentru Lightroom. Color checker passport si DNG profile manager sunt aplicatiile disponibile pentru acest produs. Color checker este de ajutor pentru a creea profile pentru diferite conditii de lumina pentru un model de aparat foto, DNG ProfileManager ajuta la centralizarea acestor profile.

 

profil dual dng creare profil

Profilele sunt de doua tipuri, profil DCP si dual illuminant DCP.

Ele se pot creea usor din fisierele RAW convertite in DNG cu ajutorul Adobe DNG Converter, prin drag&drop in software-ul color cheker se vor detecta patratelele colorate necesare creearii unui profil. Profilele DCP nu pot fi folosite impreuna cu Capture One ele fiind compatibile doar cu Lightroom.

In acest moment eu folosesc ColorChecker in Capture One pentru a regla balansul de alb si culorile de la sedintele foto cu ajutorul instrumentului color picker. In Lightroom CC il folosesc atat cu color picker dar si cu profilele DCP creeate.

 

Profil LR CC

Aici se regasesc profilele create cu ajutorul fotografiilor de referinta.

Profilele se copiaza in fisierul Resurse de unde este  instalat Lightroom, apoi el le va importa automat.

 

Concluzie

 

X-rite ColorChecker este un instrument util pentru cei ce doresc o reproducere a culorilor cat mai reala, rapida si fara prea mari batai de cap. Se utilizeaza foarte usor fiind necesara doar fotografierea lui alaturi de subiect. Se poate folosi atat afara in locatie cat si la fotografia de studio. Este destinat fotografilor incepatori/avansati care isi doresc culori realiste si un balans de alb corect indiferent de lumina. Toate aceste aspecte vin cu un pret de aproximativ ~500 lei, pret care pentru unii fotografi va parea mult iar pentru altii putin. Totul tine cat de mult aveti de munca si cum va ajuta sa economisiti timp. ColorChecker Passport poate fi achizitionat de AICI.

 

PRO

 • Usor de folosit;
 • Constructie de calitate;
 • Software usor de folosit;
 • Usor si portabil;

 

Contra

 • Pret destul de mare;