Yongnuo 50mm f1.8 pentru Nikon in test

Obiectivul Yongnuo  50mm f1.8 pentru Nikon a fost lansat in luna Iulie a anului 2015. El se vrea a fi cel mai ieftin obiectiv produs pentru montura Nikon F. Acesta a sosit de curand pentru o scurta sesiune de teste multumita echipei magazinului iShoot.ro. Acest obiectiv vine cu design exterior similar cu Nikon 50 mm f1.8G, lentilele insa fiind din plastic, dar cu montura metalica. Este un obiectiv ideal pentru fotografia de portret pentru DSLR-urile cu senzorii APS-C, fiind compatibil si cu cele Full-Frame. Yongnuo are in portofoliu blituri si declansatoare cu performante decente. Acest lucru m-a determinat sa testez primul lor obiectiv pentru montura Nikon F.

 

 

Specificatii cheie:

 

 • Compatibil cu senzorii APS-C si Full-Frame;
 • Focalizare: automata, manuala;
 • Distanta minima de focus: 0,45 m;
 • Constructie optica: 6 elemente in 5 grupuri;
 • Diafragma cu 7 lamele;
 • Inchidere maxima diafragma: f16;
 • Diametru filtru: 58 mm;
 • Dimensiuni: 74x60mm;
 • Greutate: 200 grame.

 

 

Inspectie Vizuala

 

Yongnuo 50 mm f1 (2) Yongnuo 50 mm f1 (3)

Ambalajul este similar cu cel al bliturilor, cutia este compacta si usoara.

Yongnuo 50 mm f1 (4)

In cutie regasim obiectivul alaturi de capacul fata-spate si un manual de utilizare.

Parasolarul lipseste.

Yongnuo 50 mm f1 (5)

Designul este similar cu Nikon 50 mm f1.8G.

Dar fontul in care este scrisa focala este cel tipic Canon.

Yongnuo 50 mm f1 (6)

Comutatorul modurilor de focus se opereaza usor la inceput, acesta fiind nou.

Yongnuo 50 mm f1 (8)

Obiectivul este compact si foarte usor.

Yongnuo 50 mm f1 (10)

Filetul acceptat este de 58 mm.

Yongnuo 50 mm f1 (11)

Obiectivul vine cu o montura metalica alaturi de o diafragma cu 7 lamele.

Utilizare si Impresii Generale

 

Am luat obiectivul de la Youngnuo in test din curiozitate, avand in vedere ca este cel mai ieftin prime la ora actuala pentru montura Nikon F. A fost folosit alaturi de Nikon D610 si Nikon D7100 la o serie de iesiri foto, majoritatea lor fiind sedinte foto de portret. Avand in vedere ca este un obiectiv cu lentile din plastic, am fost foarte curios de performantele sale.

Calitatea constructiei este decenta, un obiectiv realizat din plastic in proportie de 95%, exceptie face montura metalica si diversele componente interne. Inelul de focus manual, are un joc pronuntat atunci cand obiectivul este setat pe modul autofocus. Pare sa fie destul de bine realizat, insa in timp vom putea observa uzura pronuntata unde se va arata.

 

 

Performanta si Galerie Foto

 

 

Viteza de autofocus in conditii bune de iluminare nu este decenta, dar in momente cu soare direct, obiectivul refuza sa focalizeze in majoritatea cazurilor. In conditii de lumina scazuta  avem nevoie de un blit sau declansator cu lampa de autofocus pentru a avea o sansa de reusita. Aberatiile cromatice sunt prezente in majoritatea cadrelor realizate, asta datorita lentilelor din plastic si lipsa tratamentelor optice specifice. Aceste aberatii cromatice fiind totusi usor corectabile, aproape in totalitate.

 

Calitatea imaginii este decenta pe aparatele cu senzor crop dar si full-frame. Obiectivul ofera un bokeh surprinzator de placut si acest lucru va face ca multe cadre realizate cu acest obiectiv sa arate foarte bine. Acest obiectiv livreaza rezultate excelente. Am reusit sa realizez cateva fotografii interesante cu el si ma declar multumit de performantele livrate avand in vedere pretul ridicol de mic la care este comercializat.

 

 

yongnuo (17)

Cadru realizat la F2.8 alaturi de Nikon D610.

yongnuo (1)

Cadru realizat la F1.8 alaturi de Nikon D610.

yongnuo (2)

Cadru realizat la F4 alaturi de Nikon D610.

yongnuo (5)

Cadru realizat la F5 alaturi de Nikon D610.

Rezultatele obtinute cu Yongnuo 50 mm sunt foarte promitatoare, atata timp cat avem un body capabil alaturi. Contrastul nu este cel mai bun pe acest obiectiv, dar cu putina postprocesare, cadrele alb-negru, in special, vor arata excelent.

 

 

 

Galerie Foto

 

 

yongnuo (13) yongnuo (12) yongnuo (9) yongnuo (7)yongnuo (15) yongnuo (6) yongnuo (4)

Concluzie

 

Yongnuo 50 mm f1.8 este un obiectiv decent, ideal pentru fotografia de portret pentru corpurile cu senzor crop. Vine cu o constructie acceptabila alaturi de montura metalica. Viteza de autofocus este decenta in conditii de iluminare buna, iar calitatea imaginii este una decenta pentru pretul cerut, fiind mai ieftin de trei ori decat actualul Nikon 50 mm f1.8G. Obiectivul poate fi regasit in stocul magazinului iShoot la un pret de 395 de lei ( verifica pret ).

 

 

PRO

 

 • Bokeh placut;
 • Raport calitate/pret;
 • Usor;

 

Contra

 

 • Jocul inelului de focus;